به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، اتحادیه دفتر تحکیم وحدت در نامه ای از هیئات مذهبی خواستار اهتمام در مسائل زنان شد.
متن نامه به شرح زیر است
باسمه تعالی
اعضای محترم شورای هیئات مذهبی
سلام علیکم.
ضمن عرض خداقوت و آرزوی قبولی عزاداریهای شما در ایام محرم، من باب وظیفهای که در قبال حل مسائل زنان جامعهمان بر دوش خود احساس میکنیم، لازم دانستیم حول حضور زنان در هیئات، نکاتی را به عرض شما برسانیم:
۱. همانطور که مستحضر هستید، علیرغم وجود تمام بیعدالتیها در ظهور و بروز زنان در جامعه، امامین انقلاب تاکید بسیاری بر متناسبسازی فرهنگ و ساختار جامعه، با هویت حقیقی یک زن داشتهاند و همواره در خط مقدم دفاع از حقوق زنان بودهاند.
امامین انقلاب، خط خود را در این حوزه، از تفکرات متحجرانه شرقی و همچنین تفکرات غربی، که هر دو، به شیوه خود به زنان ظلم میکنند، جدا کرده و هویت اصیل زن مسلمان ایرانی را در بیانات و مطالبات خود، از مسئولین مختلف و مردم، نشان دادند؛ منتهی متاسفانه حتی پیروان حقیقی ایشان، در عمل و در ساختارها، تلاش چندانی در این زمینه ندارند؛ گویی هویت و ویژگیهای زنان دیده نمیشود و صدایشان به گوش کسی نمیرسد.
۲. در خصوص مسائل زنان در هیئات مذهبی نیز، شاهد آن هستیم که اغلب سطحیترین سوالات و مطالبات زنان همواره بیپاسخ مانده است و با توجه به اینکه غالباً در هیئتها، سیاستگذاریها توسط مردان انجام میشود، تحول اساسی در شرایط مشاهده نمیشود.
برای مثال، زنان ما، خصوصا نسل جدید دخترانمان، به این فکر میکنند که دقیقا از چه زمانی بود که فکر کردیم زنان در هیئتها هر کدام باید در گوشهای بنشینند و برای خودشان آرام سینه بزنند و عزاداری کنند؟!
از چه زمانی بود که فکر کردیم قسمت مربوط به زنان، نیاز به دکور ندارد؟!
و دقیقا چرا به این نتیجه رسیدیم که زنان در هیئات به یک نفر تحت عنوان میاندار احتیاج ندارند، که دور هم جمع شوند و خودشان را یک عنصر منفعل در عزاداری نبینند؟! و چندین و چند سوال دیگر.
حال که اینها و عدم وجود مکان و تهویه مناسب، مشکلات مربوط به صدا و تصویر مداح و سخنران، عدم وجود فضایی مناسب برای حضور مادر و کودک (که البته خیلی از هیئتها به سمت ایجاد این قضیه رفتهاند)، صرفا موارد ظاهری است که به چشم میآید و علاوه بر آن، برای برقراری عدالت واقعی (و نه صرفا برابری) زنان به واسطه شرایط و ویژگیهایی که دارند، از زمان برگزاری هیئتها گرفته، تا مضامین بهکار رفته در مداحیها و سخنرانیها، اثر چندانی از توجه به خودشان نمیبینند.
همچنین مثلا با توجه به اینکه زنان توانایی ذاتی در سخنوری دارند، یعنی حتی یک زن در یکی از هیئات ما پیدا نمیشود که بتواند سخنران هیئتهای متشکل از خانمها و آقایان باشد؟ مگر غیر از این است که حضرت زینب (س) مبتنی بر همین قدرت ذاتی، موجب ادامه خط عاشورا شدند؛ حیف است که «کربلا در کربلا میماند اگر زینب نبود» صرفا در کربلا بماند و در عمل نمودار نشود!
۳. البته که نیاز است مطالبهای عمومی از سمت همه زنان در هیئات مختلف شکل گیرد، یا خودشان برای عزاداری جمعی و... دست به کار شوند، منتهی بدون عنایت مسئولین هیئات به این مسائل، تحول خاصی رخ نخواهد داد؛ از طرفی بایستی حضور موثر زنانِ آگاه به هویت زنانه و عرصههای بروز آن، در عرصه برنامهریزی و تصمیمگیری برای هیئات افزایش یابد، نه اینکه صرفاً مجری سیاستگذاریهای یکطرفه، برای مسائل اساسی باشند و یا صرفاً در سیاستگذاریها، حضور نمایشی داشته باشند.
۴. از طرفی، ما در حوادث تاریخی، خصوصا در ایام محرم و فاطمیه، شاهد نقش اساسی اسطورهها و الگوهایی برای زنان هستیم، که بایستی، نه فقط برای نشان دادن حق حضور زنان در کنشهای اثرگذار اجتماعی_سیاسی، بلکه به وظیفه زنان در این زمینه تاکید کنیم، تا زنان و مردان ما، به اهمیت نقش اساسی زنان برای راهبری جامعه، بصیرت افزایی و کنشهای متناسب با آن، پی برده و خود و جامعه را در این زمینه ارتقا دهند.
منتهی در محتوای سخنرانیها و مداحیهای مرتبط با این اسطورهها، اغلب شاهد بیان یک سری صحبتهای تکراری، که انگار خیالی برای تحول در حوزه مسائل زنان ندارند، هستیم و گاهاً حتی با نگاه یکطرفه به مسائل، وقایع اصیل تاریخی هم، با تفسیر به رأی، به طور ناقص بازنمایی میشود؛ همچنین در برخی از مسائل، صرفاً به وظایف زنان در محیطی مثل خانواده و رعایت نکات اخلاقی اشاره میشود و کمتر در بیان موارد، مردان مورد خطاب برای اینگونه مسائل قرار میگیرند.
البته لازم به ذکر است که همه این شرایط، برای هیئات مختلف یکسان نیست و برخی از این موارد، در بعضی از هیئتها رعایت میشود؛ ولی اغلب، اینطور نیست.
لذا، ما، در دفتر خواهران اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان (دفتر تحکیم وحدت) در وهله اول، درخواست داریم که به زنان و مسائل زنان، اهتمام لازم را داشته باشید؛ چرا که با عدم توجه به این مسائل، نه اینکه فقط خود زنان دچار بیعدالتی شوند، بلکه به جامعه و نظرات مترقی اسلام و انقلاب در حوزه زنان ظلم خواهد شد.
همچنین در وهله دوم، آمادگی خود را برای ارائه نظرات و پیشنهادات خود، برای اصلاح ساختار و فرهنگ حاکم بر هیئت، متناسب با هویت زنانه و حتی هویت نوجوانان و کودکانی که در مراسمات شرکت میکنند، خدمت شما، اعلام میداریم؛ امید است که مورد رضایت سیدالشهدا علیه السلام قرار گیرد.
رونوشت:
هیئات مذهبی در سراسر کشور