
عمق «اسلام ناب» در مکتب امام است/ رشد و تربیت دانشجو باید در میدان باشد/ خلاء تئوریک، مسئله دو دهه اخیر جنبش دانشجویی + فیلم و عکس
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، سعید جلیلی؛ سلسله برنامههایی با موضوع بحث و بررسی دورههای آموزشی دانشجویی و تشکیلاتی در فصل جدید برنامه «شانزده آذر» در حال اجراست که با استقبال قابل توجه فعالان دانشجویی روبرو شده است. این بار اما با موضوع پرسشهایی از «اسلام ناب» و با هدف نقد و بررسی این دوره، چهارمین قسمت برنامه «شانزده آذر» روی آنتن تلویزیون اینترنتی خبرگزاری دانشجو رفت. این برنامه با حضور امیرحسین سلیمی، مسئول تشکیلاتی دوره اسلام ناب و محمد جواد دارا، معاون سیاسی بسیج دانشگاه تهران برگزار شد.
در مقدمه این برنامه امیرحسین سلیمی با ارائه توضیحاتی درباره دوره اسلام ناب گفت: دورههای دانشجویی در پاسخ به خلاء و نیازهای موجود در صحنه شکل میگیرد. آن چیزی که به اعتقاد ما در قدم اول نیاز تشکلهای دانشجویی است، یک منظومه فکری و یا سیستم عاملی است که بر تمام فعالیتهای تشکیلاتی دانشجویان از برپایی ایستگاه صلواتی گرفته تا کنشگری سیاسی در فضای دانشگاه یا خارج از دانشگاه، تاثیرگذار است.
مخاطب ما در اسلام ناب، تشکلهاست نه افراد
سلیمی ادامه داد: همه این اعمال ناشی از یک تفکر و اندیشه است، حالا سوال این است که آن تفکر چه چیزی باید باشد برای پیشبرد اهداف انقلاب اسلامی؟ پاسخ مکتب امام(ره) است. نباید نگاه به امام صرفا در جایگاه یک ولی و فقیه باشد و لازم است منظومه فکری ایشان شناخته شود.
وی گفت: مخاطب ما در اسلام ناب تشکل هاست و نه افراد. طرح اسلام ناب هر ساله در اوایل شروع کار دوره جدید تشکلها پس از فرایند انتخابات هر تشکل و مشخص شدن افراد جدید تشکیلاتی، برگزار میشود. قبل از اسلام ناب دورهای نداشتیم که مجموع تشکلهای برتر در یک جا جمع شوند. اصلیترین امتیاز این دوره توجه به مکتب امام و امتیاز دیگر آن تشکل محور بودن آن است.
خلاء تئوریک، مسئله دو دهه جنبش دانشجویی
محمد جواد دارا با بیانی انتقادی نسبت به کلیات مباحث تربیتی و کنشگری و با اشاره به عقبه و دلایل ایجاد دورههای دانشجویی گفت: اینکه بعضی از افراد مشکل مبانی دارند درست است، اما راه حل آن این نیست که افراد را از کنشگری کف میدان جدا کنیم و به صورت آکواریومی در یک سری از دورهها ببریم. این دورهها را رد نمیکنم اما اینکه ادعا کنیم با این دورهها کل مشکلات حل میشود نادرست است. اسلام ناب این ادعا را دارد که کنشگری دوره طرح ولایت در عرصه میدان دچار مشکل بود. و کسانی که به طرح ولایت میرفتند توانایی کنشگری در میدان را نداشتند اما اسلام ناب آمده که این مسئله را حل کند. اما شاهد این هستیم که این مسئله اینطوری نیست. این مسئله دو دهه اخیر جنبش دانشجویی است که اساسا با خلاء تئوریک مواجه هستیم. دانشگاه و حوزه هر کدام کارکردی دارد و امامین انقلاب یک انتظاری از آنها دارند.
دارا ادامه داد: اینکه مبانی به دانشجو تزریق بشود خوب است. اما کل مقوله تربیت را اگر روی این مسئله بگذاریم درست نیست. رشد و تربیت باید در میدان برای دانشجویان اتفاق بیفتد. چه بسا کسانی که طرح ولایت و دوره اسلام ناب رفتند اما در بزنگاه فتنهها موفق نبودند. نیروها و افراد به صرف شرکت در دورهها کارآمد نمی شوند. باید نگاه تربیتی ما مستمر باشد و نه مقطعی و دفعاتی. اساس کار تشکل همین تربیت نیرو است اما اینکه ما بخواهیم در دل این نهاد یک تشکل دیگر ایجاد کنیم و آن نهاد اصلی را از کارکرد خارج کنیم، ناشی از آکواریومی کردن آموزش دانشجویان است.
وی ادامه داد: این روش که ما دانشجویان را در یک محیط یکسان سازی بکنیم تا فقط طوری که گفته میشود کنشگری بکنند، بزرگ ترین آفت برای تربیت دانشجو است. کارکرد دو نهاد دانشگاه و حوزه را ذیل این دوره های آموزشی خلط کردیم. آمدیم به دانشجو مبانی یاد دهیم اما دانشجو را بیشتر درگیر مبانی کردیم. تشکل های دانشجویی بیشتر از اندازه درگیر مبانی شده و نسبت مبانی با میدان را نمیتوانند بسنجند. دانشجو تا در عرصه میدان تقابل نداشته باشد نمی تواند تشخیص درستی داشته باشد. نوع نگاه به مسئله تربیت باید درست باشد.
سلیمی گفت: یکسان سازی تحلیل درستی از صحنه نیست. اینکه تشکلها منفعل شدند و راهکارها چیست، قبول است اما نمیتوان گفت مبانی نباید داده شود. مجموعه عواملی مانند کرونا، کاهش مطالعه و... باعث شده وضعیت امروزی این باشد. مسائل مبنایی مانند حجاب باید از قبل درست میشد تا به این نقطه نرسیم. حتما صحبتی که در اسلام ناب با دانشجوهای علوم انسانی میشود با دانشجوهای فنی متفاوت است. ما خودمان را منعطف کردیم که تشکلها متناسب با بوم خودشان برنامه ریزی کنند.