به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، بعد از گذشت دوسال از حادثه انفجار معدن در روستای طزره دامغان که به کشته شدن دو معدنچی منجر شد، شامگاه یکشنبه (۱۲ شهریور) نیز انفجار مهیب دیگری در یکی از تونلهای معدن طزره رخ داد که جان شش معدنچی را گرفت و باعث مصدومیت ۱۵ معدنچی دیگر شد. جریان دانشجویی از لحظه حادثه تا امروز پیگیر مطالبات و احقاق حقوق این کارگران بوده است.
وزیر کار گفته بود: حادثه انفجار معدن زغالسنگ طزره دامغان به علت نشت گاز متان بوده است. با گذشت چند هفته از حادثه معدن طزره دامغان، اما هنوز خبری از گزارش مجلس و حتی مسئولین قضایی استان نشده است؛ خانوادههای جانباختگان، معدنچیان، کارشناسان و جریانهای دانشجویی منتظرند تا گزارش دقیق حادثه اعلام شود تا تدابیر جدی برای ایمنی دیگر معادن انجام شود.
در میان وعدههای پرشمار مسئولین که قول رسیدگی به پرونده را میدادند، اما دانشجویان بسیجی برای روشن شدن حقیقت ماجرا با حضور در مناطق مختلف معدن طزره و دیدار با خانواده جانباختگان و معدنچیان به دنبال کشف علل حادثه برای رسیدگی به حقوق کارگران و تامین امنیت در دیگر معادن بودند. بازدید میدانی دانشجویان در نهایت منجر به روشن شدن ابعاد جدیدی از بیدادگری در حق کارگران معدن شد.
یکی از کارگران در گفتگو با دانشجویان گفت: برای واریز بیمه، عنوان شغلی کارگران و تخصص آنها در قراردادها ثبت نشده است، برای مثال به عنوان کارگر ساده و آرایشگر ثبت میشود در نتیجه سختی کار هم داده نمیشود.
یکی دیگر از کارگران میگوید: برگ قراردادی که آنها امضا میکنند سفید است! دستمزد ماهیانه یک کارگر معدن با ۵۰ ساعت اضافه کار به ۱۰ میلیون تومان میرسد. نتایج بررسی بسیج دانشجویی نشان میدهد عدم رعایت پروتکلهای متعدد ایمنی از سوی کارفرما عامل بروز حادثه بوده است.
پس از بررسی میدانی حادثه در منطقه طزره و شهرستان دامغان، دانشجویان به منظور مطالبه گری و رساندن صدای مظلومان به گوش مسئولان، نمایشگاه عکسی از معدن طزره با عنوان «طزره مقتل عدالت» و با هدف حمایت از کارگران معدن و همچنین دادخواهی و پیگیری علت مرگ کارگران معدن طزره برگزار کردند.
علاوه بر آن در مراسم نماز روز جمعه ۲۱ مهرماه دانشجویان با در دست داشتن پلاکاردها و سر دادن شعارهایی صدای کارگران شدند. نشست تخصصی بررسی این حادثه نیز روز شنبه ۲۲ مهرماه در دانشگاه تهران و با حضور اللهوردی دهقانی، دبیر کمیسیون صنایع و معادن مجلس، به میزبانی بسیج دانشجویی برگزار خواهد شد.
بسیج دانشجویی دانشکدگان فنی دانشگاه تهران در آخرین واکنش نسبت به وقایع معدن طزره در پیامی نوشت: بیش از یک ماه پیگیری و انتظار برای شروع روال قانونی پرونده معدن طزره منجر به هیچ تحرکی از سمت مسئولین و کارفرمایان نشده و هنوز گزارشات کارشناسی واقعه به مراجع قانونی ارائه نشده است.
علت این میزان اهمال در شروع روال قانونی پرونده، چه چیزی جز انتظار برای فروخفتن جو رسانهای و اقناع خانوادههای داغدار برای انصراف از شکایت میتواند باشد؟ مدعیالعموم بداند که پرداخت دیه، آن هم از محل بیمه، جلوی تکرار فجایع را نخواهد گرفت و لازم است طبق قانون، عاملین فجایع زنجیروار طزره تنبیه شوند و به کمتر از آن رضایت داده نشود.
بسیج دانشجویی به همان شکل که با پیگیری دو ساله در هسته معدن سمنان از حقخواهی واقعه ۱۴۰۰ دست نکشید، تا زمانی که عدالت به معنای تام خود اجرا نشود، با قانونشکنی مدیران فربه شرکتهای خصوصی کنار نخواهد آمد.