به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، به نقل از وزارت علوم، حجتالاسلام والمسلمین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در بیست و چهارمین جشنواره تجلیل از پژوهشگران، فناوران و نوآوران برگزیده که امروز (سهشنبه) در سالن همایشهای بینالمللی دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد، با اشاره بهویژگی پژوهشگاهها تأکید کرد: شورای عالی انقلاب فرهنگی در حوزه پژوهش با وزارت علوم همکاری دارد، پژوهشگاهها موضوعمحور کار میکنند، این وزارتخانه متناسب با نیازهای کشور در حوزههای مختلف پژوهشگاه تأسیس کرده است. پژوهشگاهها و پارکهای علم و فناوری چابک هستند و برای فعالیت آمادگی دارند. پژوهشگاهها ارتباط مناسبتری با جامعه و صنعت دارند.
وی درباره کاستی پژوهشگاهها افزود: وابستگی پژوهشگاهها به منابع مالی دولت مناسب نیست و باعث دیوانسالاری شده و دیوانسالاری رقیب استقرار نظام علمی است. تمرکزگرایی و فقدان شبکه پژوهشی در کشور اشکال دیگری در حوزه پژوهشگاه است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: سومین کاستی پژوهشگاه، رقابت دولت با دولت است، یعنی وزارت علوم پژوهشگاههایی تأسیس کرده است و سایر وزارتخانهها در حوزه تخصصی پژوهشگاه تأسیس کردهاند. دولت با دولت رقابت میکند، دستگاههای دولتی باید پژوهشگاههای وزرات علوم باید پیوند محکم داشته باشند. همچنین پیوند محکمی بین آنها نیست در نتیجه سرمایهها هدر میرود.
حجت الاسلام خسروپناه در پاسخ به این پرسش که برای جبران کاستی پژوهشگاهها چه باید کرد؟ گفت: حکمرانی پژوهشی در پژوهشگاههای کشور حاکم کنیم، الگوی حکمرانی در حوزه پژوهشگاه داشته باشیم و در این راستا لازم است که سهم پژوهشگاهها در این حکمرانی مشخص شود، اینگونه تولید اندیشه خواهیم داشت، در این مسیر باید نظام مسائل را مشخص کرده و در اختیار یکدیگر قرار داده و کاربست در پایاننامهها پیدا کند. اکنون برخی رسالهها موضوع محور نیستند یا اینکه اگر موضوعمحور هستند نمیتوانند مجموعهای نیازی را مرتفع کنند. همچنین نیاز است که بانک اطلاعات و اتاق وضعیت پژوهش باید ایجاد شود اینگونه وضعیت ما در علوم انسانی و علوم پایه مشخص میکند که در کجاها نقض داریم.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: آئیننامه ارتقای اعضای هیئت علمی دانشگاه با همت وزارت علوم در شورای عالی انقلاب فرهنگی در حال پیگیری است و امیدواریم آئین نامه خوبی تدوین شود.