به گزارش خبرنگار گروه استانها خبرگزاری دانشجو، با روی کار آمدن دولت سیزدهم، مردم خراسان شمالی امید زیادی به تحول در این استان داشتند؛ استانی که به گفته مقام معظم رهبری میبایست جزو ده استان برتر کشور قرار بگیرد، اما پس از گذشت یک دهه پیشرفت خاصی را تجربه نکرد.
همین امر سبب شد مطالبات مردم استان از طریق فعالان سیاسی و فرهنگی و اجتماعی، فعالان رسانه ای، نمایندگان استان و مسئولان ارشد به گوش شهید خدمت، آیت الله رئیسی برسد. این موضوع کارساز واقع شد و در سفر ایشان به خراسان شمالی، ابتدا ۱۲ هزار میلیارد تومان و سپس ۸ هزار میلیارد تومان دیگر پروژه مصوب شد؛ عددی قابل اعتنا که میتوانست تاثیر بسیار زیادی در جهش استان داشته باشد.
این اعداد و ارقام فرای تسهیلات اختصاص یافته به استان بود به طوری که بالغ بر ۱۲ هزار میلیارد تومان نیز تسهیلات ویژه برای استان در نظر گرفته شد.
تحول آبرسانی و سدسازی در خراسان شمالی
ورود چنین اعتباری به استان باعث اتفاقات قابل تحسینی در خراسان شمالی شد؛ اتفاقاتی که بعضا به ثمر نشسته و نتایج آن را به عینه دیده ایم، اما برخی نیز در حین اجراست که دولت جدید باید با تمام توان بر اتمام آنان بکوشد.
یکی از این پروژهها که باعث شد از خسارت چند ده میلیاردی به استان جلوگیری شود و حتی از فجایع انسانی پیشگیری کند، تکمیل سد گلمندره بود؛ سدی که از سالها قبل بدون اعتبار رها شده بود، اما دولت سیزدهم از همان روزهای نخست پای کار اجرای آن آمد و این امر باعث شد پیش از بهره برداری رسمی، جلوی سیلاب عظیمی را زمستان سال گذشته بگیرد.
در حوزه آبرسانی اقدامات بزرگی در خراسان شمالی آغاز شده است که میتواند باعث تحولی عظیم هم در حوزه آب شرب و هم در کشاورزی شود.
بهره برداری از پروژه علاج بخشی سد بیدواز، اجرای طرح آب رسانی به ۱۶۷ روستای مرزی در قالب جهاد آبرسانی با پیشرفت ۴۵ درصدی، آب رسانی مجتمعهای حاشیهی شهر بجنورد، حسن سو، شورک، عبدآباد، حسن آباد، گلیان، دشت اسفراین، آب رسانی به بجنورد از ۷ حلقه چاههای پلنگ دره و کلاته نقی به طول ۲۸ کیلومتر با ۳۰ درصد پیشرفت، آب رسانی به شیروان و نقاط مرتفع خانلق، کوی وحدت و... با پیشرفت فیزیکی ۵۰ درصد، اجرای تصفیه خانهی فاضلاب شیروان با پیشرفت فیزیکی ۹۵ درصد و ۲۰۰ کیلومتر اصلاح شبکه آب، ۳۰۰ کیلو متر توسعهی خط انتقال جدید و حفر و تجهیز ۷۲ حلقه چاه بخشی از اقدامات دولت سیزدهم در حوزه آبرسانی بود.
فرای این اخذ مجوز ماده ۲۳ برنامه و بودجه برای آب رسانی از سرانی به ۴ شهرستان خراسان شمالی با اعتبار اولیهی ۵ هزار میلیارد تومان از نقاط عطف عملکرد دولتها در خراسان شمالی محسوب میشود؛ اقدامی که با اجرای آن بخش عمده آب سد شیرین دره به مصرف کشاورزی درخواهد آمد و به این ترتیب استان میتواند رونق کشاورزی را نیز به خود ببیند.
انتقال پساب بجنورد به پتروشیمی که سالها از مطالبات مستقیم اهالی بجنورد بود نیز در این سالها آغاز شد و به نظر میرسد در آیندهای حداکثر دو ماهه افتتاح خواهد شد؛ پیش از این استاندار خراسان شمالی از آماده بودن طرح برای افتتاح خبر داده بود که به دلیل عدم هماهنگی حضور مسئولان ارشد ملی در استان، به بهره برداری نرسید.
بهبود نسبی آمارهای اقتصادی/ دولت چهاردهم مسیر را ادامه دهد
خراسان شمالی از استانهایی بوده که در آمارهای اقتصادی نظیر شاخص فلاکت، تورم، بیکاری و... شرایط مطلوبی را بین سایر استانها ندارد؛ اما دولت سیزهم سعی داشت این شرایط را برای مردم محروم خراسان شمالی تغییر دهد. در نتیجه همین توجهات رتبه خراسان شمالی در شاخص تورم ۱۸ پله بهبود یافت و از چهارم به بیست و دوم رسید. در طول عمر این دولت، ۱۴۷ واحد تولیدی راکد فعال شد که بالغ بر ۱۰ هزار نفر دوباره بر سر کار خود بازگشتند؛ رویدادهایی که باعث شد نرخ بیکاری استان پایینتر از میانگین کشور به حدود ۸ درصد برسد.
توسعه شبکهی فیبرنوری استان به طول ۶۵۰ کیلومتر و کسب رتبه چهارم ضریب نفوذ تلفن ثابت در کشور و کسب رتبه ۳ کشوری در میزان ضریب نفوذ اینترنت سیار از مواردی بود که برای استان مرزی خراسان شمالی یک افتخار محسوب میشد.
طی عمر دولت سیزدهم هر هفته ۵ کلاس درس در خراسان شمالی افتتاح شد؛ طی کمتر از یک سال با پیگیری دولت و وزارت کشور، دو شهرستان جدید به استان افزوده شد؛ همچنین ۴۷۵ هکتار زمین به شهرها برای تامین زمین مسکن ملی اضافه شد که هر کدام عملکردی قابل توجه به شمار میآید.
سرمایه گذاری ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومانی بخش خصوصی در شهرستان گرمه و برنامه ریزی دانش بنیان برای تولید آلفا آلومینیوم و استخراج منیزیم از معادن فراوان دولومیت استان و فراهم شدن زمینهی تولید طیف گستردهای از آلیاژهای منیزیم و آلومینیوم به عنوان صنایع پایین دستی و صادرات کالا به ۳۸ کشور جهان را نیز دیگر اقدام قابل اعتنا دولت سیزدهم در استان یک میلیون نفری خراسان شمالی میتوان دانست.
این روند نشان میدهد خراسان شمالی در آغاز تحول قرار گرفته، اما ادامه این روند نیازمند توجه دولت چهاردهم به این استان مرزی است.