گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو: دولت جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، به اوکراین اجازه داده است که از تسلیحات دوربرد آمریکایی برای حمله به مناطق داخل خاک روسیه استفاده کند. این تصمیم که توسط مقامات آمریکایی تأیید شده است، تغییر مهمی در سیاست ایالات متحده در قبال جنگ اوکراین محسوب میشود و واکنشهای گستردهای را در محافل بینالمللی به همراه داشته است.
به گزارش خبرگزاری المیادین و به نقل از رویترز، دو مقام رسمی آمریکایی و یک منبع مطلع اعلام کردند که این تصمیم به اوکراین اجازه میدهد تا حملاتی را در مناطق دوردست روسیه انجام دهد. گزارشها نشان میدهد که کییف در روزهای آینده اولین حملات خود با استفاده از این موشکها را انجام خواهد داد، هرچند جزئیات بیشتری در این خصوص منتشر نشده است.
روزنامه نیویورک تایمز نیز تأیید کرده است که استفاده از موشکهای دوربرد ATACMS بخشی از این تصمیم بوده است. این روزنامه افزود که این تحول، تغییر قابلتوجهی در سیاست ایالات متحده به شمار میآید و تنها دو ماه پیش از آغاز به کار دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، انجام شده است.
این تغییر در سیاست آمریکا در شرایطی رخ داده است که روسیه نیروهای زمینی از کره شمالی را در جنگ اوکراین مستقر کرده است. مقامات آمریکایی اعلام کردهاند که این موضوع "نگرانی و تشویش جدی" را در واشنگتن و کییف برانگیخته است. حضور این نیروها احتمالاً یکی از دلایل اصلی تغییر رویکرد دولت بایدن بوده است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، ماههاست که خواستار ارائه تسلیحات دوربرد آمریکایی شده بود تا بتواند اهداف نظامی روسیه در مناطق دورافتاده را هدف قرار دهد. تصمیم اخیر بایدن تحقق یکی از خواستههای اصلی زلنسکی است، اما به گزارش نیویورک تایمز، این تصمیم باعث اختلافنظر میان مشاوران بایدن شده است.
بر اساس اعلام مقامات آمریکایی، انتظار میرود که اوکراین از این موشکها برای دفاع از نیروهای خود در منطقه کورسک در غرب روسیه استفاده کند. این منطقه اخیراً شاهد حضور نیروهای مشترک روسی و کره شمالی بوده است که تهدیدی مستقیم برای اوکراین به شمار میروند.
مقامات تأکید کردهاند که هرچند این تحول ممکن است روند کلی جنگ را بهطور اساسی تغییر ندهد، اما میتواند توانایی اوکراین برای دفاع در برابر تهدیدات روسیه را افزایش دهد.
تصمیم بایدن برای اجازه استفاده از تسلیحات دوربرد، در حالی گرفته شده است که وی پیشتر اعلام کرده بود کمکهای نظامی بیشتری به اوکراین نخواهد کرد. این تصمیم علاوه بر ایجاد اختلاف میان مشاوران کاخ سفید، ممکن است تحت تأثیر تغییرات سیاسی آینده در ایالات متحده قرار گیرد.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب، که پیشتر از کمکهای مالی و نظامی آمریکا به اوکراین انتقاد کرده بود، وعده داده است که بهسرعت به جنگ پایان خواهد داد. هنوز مشخص نیست که ترامپ پس از به قدرت رسیدن این تصمیم بایدن را لغو خواهد کرد یا خیر.
تصمیم دولت بایدن برای اجازه حملات دوربرد اوکراین به خاک روسیه، در حالی صورت میگیرد که جنگ اوکراین وارد مرحلهای حساس شده است. این اقدام میتواند:
افزایش تنشها میان روسیه و ایالات متحده: استفاده اوکراین از موشکهای آمریکایی برای حمله به خاک روسیه، احتمالاً تنشها را میان واشنگتن و مسکو تشدید خواهد کرد.
پیامدهای نامعلوم در سیاست داخلی آمریکا: با نزدیک شدن به تغییر دولت در ایالات متحده، این تصمیم ممکن است به نقطه اختلاف میان بایدن و ترامپ تبدیل شود.
تأثیر بر روند جنگ: اگرچه برخی مقامات آمریکایی تأکید کردهاند که این تحول روند جنگ را بهطور اساسی تغییر نخواهد داد، اما میتواند به اوکراین کمک کند تا فشار بیشتری بر نیروهای روسیه وارد کند و از پیشروی آنان جلوگیری نماید.