به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، در مصاحبهای اختصاصی با خبرگزاری «تاس» به مناسبت پایان سال ۲۰۲۴، ابراز عقیده کرد که «کمان خشونت» در منطقه غرب آسیا گسترش یافته و تقابل ایران و اسرائیل به مرز خطرناکی رسیده است. وی یادآور شد که تنشهای مزمن و بازگشت مکرر بحرانها در کشورهای خاورمیانه تا حد زیادی نتیجه اقدامات غیرمسئولانه ایالات متحده و تلاشهای آن برای «مداخله فعال در امور داخلی کشورهای منطقه و ترسیم خطوط تقسیم مصنوعی بین آنها» است.
لاوروف افزود: «مجموعه این عوامل منجر به بیثباتی اوضاع نظامی-سیاسی در خاورمیانه در اکتبر سال گذشته شد. از آن زمان تاکنون، کمان خشونت از منطقه درگیری فلسطین و اسرائیل به لبنان و آبهای دریای سرخ کشیده شده و در این بین تقابل ایران و اسرائیل نیز به مرز خطرناکی رسیده است.»
وی با اشاره به اینکه واشنگتن با رفتار مخرب خود و تمایل به ایفای نقش میانجی اصلی در حلوفصل بحرانهای حاد منطقه، تنها به تشدید تنشها دامن میزند، تأکید کرد: «مردم عراق و لیبی همچنان با پیامدهای ماجراجوییهای ایالات متحده و متحدانش دستوپنجه نرم میکنند. منبع تنشهای مزمن، مناقشه فلسطین و اسرائیل است که هر از گاهی شعلهور میشود و واشنگتن تمایل دارد که نقش میانجی انحصاری را در این زمینه ایفا کند.»
وزیر خارجه روسیه در ادامه بیان کرد که مسکو همچنان به سیاست حمایت از راهحلهایی پایبند خواهد بود که در وهله نخست برای همه طرفهای مستقیم درگیر در این بحرانها قابل قبول باشند. وی افزود: «نقش اصلی در روند عادیسازی اوضاع باید متعلق به خود کشورهای خاورمیانه باشد. ما آمادهایم در این زمینه از آنها حمایت کنیم.»
لاوروف: بشار اسد نتوانست مشکلات اجتماعی سوریه را حل کند
رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه، در این مصاحبه همچنین توضیح داد که تحول سریع اوضاع در سوریه ناشی از ناتوانی بشار اسد، رئیسجمهور پیشین، در حل مشکلات اجتماعی کشور بوده است. وی همچنین تأکید کرد که اقدامات مخرب ایالات متحده در این زمینه نقش بزرگی ایفا کرده است. وی در پاسخ به سوالی در این باره گفت: «هماکنون میتوان گفت یکی از دلایل وخامت اوضاع، ناتوانی دولت پیشین در تأمین نیازهای اساسی مردم در شرایط جنگ داخلی طولانیمدت بود.»
سرگئی لاوروف افزود: «با وجود موفقیتهای قاطع در مبارزه با تروریسم بینالمللی با مشارکت نیروهای هوا-فضای روسیه، امیدهای مردم سوریه برای بهبود شرایط زندگی به نتیجه نرسید. در این بین، اقدامات واشنگتن نیز نقش بزرگی داشت، زیرا عملاً منطقه شمال شرقی سوریه که از منابع غنی برخوردار است را اشغال کرده و با همراهی ائتلافی از متحدان خود، فشارهای شدید تحریمی بر دمشق اعمال میکند.»
وی با تأکید بر اینکه این سیاست خفه کردن اقتصاد سوریه، به طور مداوم نارضایتیهای اجتماعی را تحریک کرده، افزود: «در چنین شرایطی، دولت اسد مجبور به اتخاذ اقدامات غیر محبوبی همچون کاهش یا حذف یارانههای کالاها و خدمات ضروری شد. این امر باعث افزایش اعتراضات اجتماعی و کاهش حمایت مردم از دولت شد.»
به گفته وزیر خارجه روسیه، این کشور «به مردم دوست سوریه کمکهای گوناگونی، از جمله ارسال کمکهای بشردوستانه، بازسازی زیرساختهای اجتماعی تخریبشده در جریان جنگ، و ایجاد شرایط مادی برای بازگشت پناهجویان و آوارگان داخلی، ارائه کرده است.»
لاوروف همچنین به تلاشهای روسیه برای حل و فصل سیاسی بحران از طریق چارچوب مذاکرات آستانه اشاره کرده و اذعان کرد: «دولت پیشین، علیرغم توصیههای جدی و کمکهای فعالانه ما، نتوانست گفتوگوی سازندهای با مخالفان و همسایگان تأثیرگذار منطقهای برقرار کرده و روند سیاسی کاملی را آغاز کند. همچنین، مشکلات جدی اجتماعی-اقتصادی نیز حلنشده باقی ماند.»
وی در پایان گفت که روسیه «با دقت تحولات سوریه را زیر نظر دارد، اما هنوز برای نتیجهگیریهای قطعی در مورد رویدادهای جاری در این کشور زود است.»