اولویت بانک مرکزی باید ثبات بازار ارز باشد
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، تعدادی از دفاتر انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاههای سراسر کشور به ریاست کل بانک مرکزی پیرامون بازگشت ارزهای حاصل از صادرات به کشور نامهای به شرح زیر نوشتند:
نامه تعدادی از دفاتر انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاههای سراسر کشور به ریاست کل بانک مرکزی پیرامون بازگشت ارزهای حاصل از صادرات به کشور
حدود 7 ماه از آغاز به کار دولت چهاردهم میگذرد و ضعف در حکمرانی اقتصادی این دولت که شما رئیسکل بانک مرکزی آن بودهاید، ارزش پول ملی را بشدت کاهش داده و گرانی ناشی از آن قدرت خرید مردم را به حداقل رسانده است. کما اینکه در دورانی که کشور دچار بحران فقدان رئیسجمهور بود ثبات بیشتری را در نرخ ارز به نسبت امروز شاهد بودیم. از آغاز به کار دولت چهاردهم تا به امروز نرخ ارز رشد بیش از 40 درصدی داشته است که دلایلی چون افزایش دستوری نرخ ارز نیما، قیمتگذاری نرخ ارز در بازار ارز تجاری و عدم بازگشت ارز حاصل از صادرات به بانک مرکزی ازجمله دلایل آن بوده است. بدیهی است با توجه به رسانهای شدن تصمیمات وزارت اقتصاد و بانک مرکزی در خصوص ایجاد بازار تجاری ارز و افزایش نرخ ارز نیما، یکی از دلایل عدم رفع تعهد صادراتی، میتواند پیشبینی ایجاد بازار فوق و افزایش قیمت ارز به دلیل مکانیزم عرضه و تقاضای حاکم بر آن بازار بوده باشد.
لزوم برخورد با گروگان گیران ارزش پول ملی؛
گروگانگیری ارز توسط شرکتهای صادراتی که عمدتاً محصولات غیرنفتی اعم از پتروشیمی و فولادی هستند داستان تازهای نیست و زمانی که شما در منصب ریاست بانک مرکزی بودهاید شهید رئیسی این مسئله را چندین بار هشدار داده بودند. اکنونکه این تخلفات به اوج خود رسیده و رهبر حکیم انقلاب اسلامی نیز نقش بازگشت ارزهای حاصل از صادرات را در احیای ارزش پول ملی بسیار مهم عنوان کردند باید فوراً تدابیری در این زمینه اتخاذ شود.
در ۱۱ ماهه ۱۴۰۳ صادرات غیرنفتی ایران باوجود تحریمها در طول تاریخ کشور بیسابقه بوده است.اما این افتخار بجای بهبود معیشت مردم، به علت انحصار و عدم اجرای تعهدات ارزی موجب افت و کاهش ارزش پول ملی و همچنین تهدید سفره مردم شده است.
بر اساس گزارش دیوان محاسبات کشور، شرکتهای پتروشیمی و فلزی تاکنون ۶۰ میلیارد دلار از ارز صادراتی خود را بازنگرداندهاند. این مسئله منجر به نوسانات شدید در بازار ارز شده و رانت گستردهای به ارزش ۱۲۰۰ هزار میلیارد تومان ایجاد کرده است. پیامدهای این وضعیت شامل افزایش نرخ ارز و کاهش قدرت خرید مردم بوده است.
تداوم این روند، صف تخصیص ارز برای واردات کالاهای ضروری را طولانیتر کرده و بر افزایش نرخ ارز تأثیر گذاشته است. برای کنترل نوسانات ارزی، ضروری است که هرگونه تراکنش کلان مالی(چه ارزی و چه ریالی) شناسایی و تحت نظارت و کنترل بانک مرکزی انجام بشود.نظارت و برخوردهای قانونی با شرکتهای متخلف تشدید شده و سیاستهای موثری برای بازگشت ارز صادراتی اجرا شود. طبق گفته برخی از صادرکنندگان، بانک مرکزی نیز به صادرکنندگان پالس هایی مبنی بر افزایش دستوری و عمدی نرخ ارز داده بوده است لذا بانک مرکزی باید فورا اسامی متخلفان را به قوه قضائیه ارسال کند. هم متخلفان تضعیف کننده ارزش پولی ملی در بانک مرکزی هم متخلفان شرکت های صادراتی دولتی و خصولتی(شبه دولتی) ؛ از مدیر شرکت گرفته تا هیئت مدیره!آقای فرزین، ارزهای متخلفان را عیناً بازگردانید!
شوربختانه باخبر شدیم بانک مرکزی اخیراً تصمیمی بحثبرانگیز اتخاذ کرده است که بر اساس آن، صادرکنندگانی که ارز خود را به کشور بازنگرداندهاند، میتوانند بهجای بازگشت ارز، تعهدات خود را با ریال تسویه کنند. این تصمیم بهجای برخورد قاطع با متخلفانی که ارزهای صادراتی را در بازار قاچاق فروخته و به خروج سرمایه دامن زدهاند، در عمل بهنوعی تشویق آنها برای تکرار این فاجعه میشود.درواقع، این سیاست به صادرکنندگان این پیام را میدهد که میتوانند ارز خود را از چرخه اقتصادی کشور خارج کنند، باعث افزایش نرخ ارز شوند و نهتنها مجازاتی در انتظارشان نباشد، بلکه حتی از امتیازاتی نیز برخوردار شوند. بانک مرکزی فوراً از این تصمیم خود که حاصل آن چیزی جز خدمت به متخلفان و انحصارگران دلار و ارز نبوده بازگردد و علاوه بر حصول ارز حاصل از صادرات ، مقصران این وضع را به مراجع قضایی معرفی کند.
مخارج ارزی را حاکمیت تشخیص میدهد نه شرکتهای ذینفع
متأسفانه سالهاست این اجازه به شرکتهای صادرکننده دولتی و خصولتی دادهشده که بهجای آوردن ارز حاصل از صادراتشان، پروژههای آبی، عمرانی، پالایشگاهی و... احداث کنند یا از آن ارز جهت توسعه زیرساختهای خودشان استفاده میکنند اما نتیجه این سیاست اشتباه چیزی جز گستاختر شدن این شرکتها و ارائه گزارشهای مهمل و پوچ نبوده است. تمام صادرکنندگان موظف هستند ارز حاصل از صادراتشان را تقدیم دولت کنند سپس دولت در صورت صلاحدید و پس از صرف ارز لازم برای نیازهای ضروری کشور، میتواند ارز مورد تقاضای شرکتها جهت توسعه زیرساختهایشان را در اختیارشان قرار دهد. طبیعتاً در شرایط جنگ اقتصادی اولویت بانک مرکزی باید اختصاص دادن ارز جهت تأمین نیازهای اساسی مردم و همچنین ایجاد ثبات در عرضه و تقاضای موجود در بازار ارز باشد نه سپردن حاکمیت ارز حاصل از صادرات به صادرکنندگان.
جناب آقای فرزین، فوراً سیاستهای ارزی بانک مرکزی را اصلاح کنید!
تذکرات و توصیههای رهبر حکیم انقلاب حول اصلاح سیاستهای ارزی، بررسی عملکرد دولت چهاردهم و سیاستهای بانک مرکزی نشان میدهد که ضعف نظارت بر صادرکنندگان و اعطای امتیازات غیرمنطقی به متخلفان، موجب تداوم روند کاهش ارزش پول ملی خواهد شد. حکمرانی صحیح در حوزه ارز و صادرات مستلزم اتخاذ تصمیمات قاطع، شفافیت در فرآیندهای مالی، و برخورد جدی با عوامل خروج سرمایه است. تنها از این طریق میتوان از تکرار بحرانهای ارزی جلوگیری کرده و ارزش پول ملی را حفظ نمود.
دفاتر امضا کننده:
انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه بوعلی سینا همدان
انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شیراز
انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه تهران
انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه سمنان
انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه علوم پزشکی شیراز
انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه یاسوج
انجمن اسلامی دانشجویان مستقل واحد علوم و تحقیقات
انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان
انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شهید باهنر کرمان
انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار
انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه هرمزگان
انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تفرش
انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه رازی کرمانشاه
انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه اراک
انجمن اسلامی دانشجویان دانسگاه ملی مهارت استان کرمانشاه
انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه قم(برادران)
انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه قم(خواهران)
انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه لرستان
انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شاهد
انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه تربیت دبیر شهید رجائی
انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه فرهنگیان هرمزگان
انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی همدان
انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی
انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه اصفهان
انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز
انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه خوارزمی
انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی یاسوج
انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بابل
انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه بیرجند
انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز
انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی دزفول
انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه تربیت مدرس
انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه کاشان
انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه پیام نور اصفهان
انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه میبد
انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی یزد
انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه علوم پزشکی تبریز
انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه فرهنگیان استان مرکزی
انجمن اسلامی دانشجویان مستقل علوم پزشکی آبادان
انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز
انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه ارومیه
انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه علوم پزشکی زاهدان
انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه اشرفی اصفهانی