
فشار آنکارا و باکو بر ایروان برای تغییر قانون اساسی ارمنستان

به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، «سردار کلیچ» نماینده ویژه ترکیه در روند عادیسازی روابط با ارمنستان، در حاشیه «مجمع دیپلماسی آنتالیا» در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا ترکیه از ارمنستان خواسته، قانون اساسی خود را تغییر دهد، اظهار داشت: «نیکول پاشینیان نیز در مورد تغییر قانون اساسی اظهاراتی داشته است، در این زمینه ارمنستان تغییرات لازم را در قانون اساسی خود اعمال خواهد کرد.»
این در حالی است که جمهوری آذربایجان مطالبه تغییر قانون اساسی ارمنستان و به ویژه حذف ارجاع به «اعلامیه استقلال» از متن آن را مطرح کرده است.
اعلامیه استقلال ارمنستان شامل اشاراتی به اتحاد مجدد ارمنستان و قرهباغ (آرتساخ)، حق تعیین سرنوشت ملتها و همچنین تعهد ایروان به «حمایت از شناسایی بینالمللی نسلکشی ارامنه در سال ۱۹۱۵ در ترکیه عثمانی و ارمنستان غربی» است.
بهرغم آنکه گفته میشود متن پیمان صلح میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان مورد توافق قرار گرفته، باکو تأکید دارد تا زمانی که قانون اساسی ارمنستان تغییر نکند، این پیمان را امضا نخواهد کرد.
«سردار کلیچ» ساعاتی بعد در مصاحبهای دیگر با «سیویلنت» در آنتالیا گفت: «آذربایجان خواستار تغییر قانون اساسی ارمنستان است. ارمنستان اعلام کرده که آنها نیز مایل به ایجاد تغییراتی در قانون اساسی هستند، اما این یک مسئله داخلی ارمنستان است و مردم و نهادهای ارمنستان باید تصمیم بگیرند که چگونه و چه زمانی این تغییرات را اجرا کنند.»
همچنین بر اساس اظهارات کلیچ، دیداری میان وزرای خارجه ارمنستان و ترکیه در چارچوب مجمع دیپلماسی آنتالیا برنامهریزی شده است.
وزارت امور خارجه ارمنستان نیز متعاقباً تأیید کرده که این دیدار برای شنبه پیشبینی شده است.
کلیچ و روبینیان درباره بازسازی پل تاریخی «آنی» گفتوگو کردند
پیشتر، روبن روبینیان، نماینده ویژه ارمنستان در روند عادیسازی روابط با ترکیه، در شبکه اجتماعی X اعلام کرده بود که در حاشیه مجمع دیپلماسی آنتالیا با همتای ترک خود، سردار کلیچ، دیدار کرده است.
روبینیان در پیام خود تنها به ذکر اینکه «بحث خوبی در مورد روند عادیسازی ارمنستان-ترکیه با سردار کلیچ داشتهاند» بسنده کرد.
با این حال، دیپلمات ترک جزئیات بیشتری از این دیدار ارائه کرد و خاطرنشان ساخت که با روبن روبینیان در مورد بازسازی پل تاریخی «آنی» (واقع در مرز دو کشور) گفتوگو کردهاند. اگرچه این موضوع مسئله جدیدی در روابط ارمنستان و ترکیه نیست، اما سالهاست که هیچ پیشرفت عملی در این خصوص مشاهده نشده است.
سردار کلیچ همچنین در پاسخ به سوالی درباره زمان برگزاری دیدار بعدی خود با روبینیان، از اعلام تاریخ دقیق آن خودداری کرد.
گفتنی است پیش از این دیدار، واهان کوستانیان، معاون وزیر خارجه ارمنستان نیز در حاشیه همین مجمع با همتای ترک خود دیدار کرده بود.
کوستانیان در پیامی در شبکه X نوشت که گفتگوی مهمی با «عایشه آکینجی» در خصوص عادیسازی روابط دوجانبه و شناسایی حوزههای جدید همکاری بالقوه داشته است.
لازم به ذکر است که ارمنستان و ترکیه حدود سه سال پیش بر سر بازگشایی مرز زمینی خود به روی شهروندان کشورهای ثالث توافق کرده بودند، اما این توافق تاکنون اجرایی نشده است.
آنکارا همواره روند عادیسازی روابط خود با ایروان را به عادیسازی روابط میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان منوط کرده است.
در حال حاضر مشخص نیست که آیا دیدار دوجانبهای میان مقامات ارمنستان و جمهوری آذربایجان در چارچوب مجمع آنتالیا برنامهریزی شده یا خیر. با این حال، تأیید شده که شنبه، آرارات میرزویان، وزیر خارجه ارمنستان، به همراه همتایان خود از جمهوری آذربایجان و گرجستان در نشستی با عنوان «چالشها و فرصتهای همکاری منطقهای در قفقاز جنوبی» شرکت خواهد کرد.