
سفر آسیای جنوب شرقی شی جینپینگ؛ تأکید چین بر تقویت چندجانبهگرایی در سایهی رقابت با آمریکا

به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو؛شی جینپینگ، رئیسجمهور چین، در ادامه سفر منطقهای خود به آسیای جنوب شرقی و در شرایط افزایش تنشهای تجاری و ژئوپلیتیکی با ایالات متحده، خواستار حمایت از نظام بینالمللی مبتنی بر سازمان ملل، تجارت آزاد و احترام به حاکمیت قانون شد.
در جریان این سفر که شامل بازدید از کشورهای ویتنام، کامبوج و مالزی است، رئیسجمهور چین تلاش دارد روابط راهبردی پکن با کشورهای منطقه را تقویت کند. سفر او به مالزی در شرایطی صورت میگیرد که روابط چین و آمریکا به دلیل تعرفههای سنگین وضعشده از سوی دولت دونالد ترامپ، با تنش بیسابقهای مواجه است.
پیام شی در روزنامه استار مالزی: تقابل ژئوپلیتیکی به ضرر جهان است
شی جینپینگ در یادداشتی که روز سهشنبه در روزنامه انگلیسیزبان استار مالزی منتشر شد، تأکید کرد: «نظام بینالمللی مبتنی بر سازمان ملل و تقویتشده با قوانین بینالمللی، کلید تحقق حاکمیت جهانی عادلانهتر و متوازنتر است.»
او همچنین بر لزوم حفظ نظام تجارت چندجانبه، پایداری زنجیرههای صنعتی و تأمین جهانی و ایجاد محیطی بینالمللی مبتنی بر همکاری و گشودگی تأکید کرد.
اظهارات شی در واکنش به موج جدید تعرفههای سنگین دولت ترامپ مطرح شد. در حال حاضر، برخی از این تعرفهها به تعویق افتادهاند، اما بسیاری از محصولات چینی همچنان با تعرفههایی تا سقف ۱۴۵ درصد مواجه هستند. سیاست «اول آمریکا» همچنین منجر به خروج واشنگتن از سازمان جهانی بهداشت، کاهش بودجه آژانس توسعه بینالمللی آمریکا (USAID) و توقف کمکهای خارجی شده است.
مالزی در فهرست کشورهای هدف تعرفه آمریکا؛ مذاکرات ادامه دارد
مالزی نیز از جمله کشورهایی است که از سیاستهای جدید واشنگتن آسیب دیده؛ از جمله اعمال تعرفه ۲۴ درصدی بر برخی کالاهای صادراتی این کشور. در حال حاضر، مقامات مالزی در حال رایزنی برای لغو یا کاهش این تعرفهها هستند.
شی جینپینگ همچنین اظهار داشت که چین آماده همکاری با کشورهای عضو آسهآن، بهویژه مالزی، برای مقابله با «جریانهای پنهان تقابل ژئوپلیتیکی و اردوگاهی» و «گرایشهای متقابل یکجانبهگرایی و حمایتگرایی» است.
پیشروی ابتکار کمربند و جاده؛ اتصال مالزی به شبکه ریلی چین
وی بر تداوم همکاریهای مشترک چین و مالزی در قالب طرح «کمربند و جاده» (BRI) و پروژههای بزرگ زیربنایی، از جمله توسعه حملونقل ریلی، تأکید کرد. چین اعلام کرده که آماده بررسی طرح اتصال پروژه ۱۰ میلیارد دلاری راهآهن ساحل شرقی مالزی با خطوط ریلی لائوس و تایلند است؛ طرحی که با حمایت مالی چین توسعه یافته و نقش مهمی در گسترش نفوذ اقتصادی پکن در جنوب شرق آسیا دارد.
به گزارش تلویزیون دولتی چین (CCTV)، شی در دیدار با پادشاه مالزی، سلطان ابراهیم، اعلام کرد که چین از واردات محصولات کشاورزی باکیفیت مالزی به بازار خود استقبال میکند. قرار است امروز نیز شی با نخستوزیر مالزی، انور ابراهیم، دیدار کرده و انتظار میرود چند توافقنامه کلیدی میان دو کشور به امضا برسد.
بر پایه اطلاعات رسمی وزارت خارجه مالزی، چین از سال ۲۰۰۹ تاکنون بزرگترین شریک تجاری این کشور بوده و حجم مبادلات تجاری دوجانبه در سال گذشته به ۴۸۴.۱ میلیارد رینگیت (برابر با ۱۰۹.۶۵ میلیارد دلار آمریکا) رسیده است.