آمار فروش فروردین ماه سینما تحت تاثیر «پایتخت 7» / دور جدید اکران ها در اردیبهشت
به گزارش گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو، سینماهای سراسر کشور در فروردینماه ۱۴۰۴ میزبان ۲٬۴۰۳٬۰۰۰ مخاطب بودند و فروشی بالغ بر ۲۰۲ میلیارد و ۹۹۸ میلیون تومان را تجربه کردند. این آمار در قدم اول رشد مخاطبان سینما را نسبت به سالهای گذشته نشان میدهد، اما معدل عملکرد فیلمهای حاضر در اکران نوروزی فاصلهای معناداری با انتظارات داشتند!
مقایسه آماری با سالهای گذشته
- فروردین ۱۴۰۳:
تعداد مخاطبان ۲٬۳۵۰٬۰۰۰ نفر و فروش کل ۱۳۸ میلیارد تومان بود همچنین در این سال فیلم «تمساح خونی» با ۸۵ میلیارد تومان عنوان پرفروشترین فیلم را به خود اختصاص داد.
- فروردین ۱۴۰۲:
تعداد مخاطبان ۲٬۲۲۶٬۰۰۰ نفر و فروش کل ۷۶ میلیارد تومان بوده است و فیلم «فسیل» با ۶۳ میلیارد تومان سهمی بیش از ۸۲٪ از فروش این ماه داشت.
- فروردین ۱۴۰۱:
تعداد مخاطبان ۱٬۶۰۰٬۰۰۰ نفر و فروش کل ۵۰ میلیارد تومان بوده و فیلم «سگبند» با ۲۳ میلیارد تومان پرفروشترین فیلم این ماه بود.
ژانر کمدی همچنان در صدر جدول پرفروشترینها قرار دارد. در فروردین ۱۴۰۴، فیلم «دایناسور» با ۷۳۰٬۰۰۰ مخاطب و فروش ۶۴ میلیارد تومان پرفروشترین فیلم بود. همچنین، فیلم تاریخی «موسی کلیمالله؛ به وقت طلوع» توانست خوش بدرخشد و عنوان دوم را در صدر جدول فروس به خود اختصاص دهد.
این آمار در مجموع نشاندهنده رشد ۵۰٪ مخاطبان سینما از سال ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۴ است. همچنین، در سال گذشته- ۱۴۰۳، سینماهای کشور میزبان ۳۵٬۵۱۲٬۹۲۶ مخاطب در طول سال بودند که رکورد دهساله سینمای ایران را شکست، اما امسال میتوان گفت افزایش مخاطبان سینما نسبت به سال گذشته خود راضی کننده نیست.
هر ساله بازه اکران نوروزی و اکران عید فطر بهعنوان دو فصل طلایی اکران در معادلات سینمای ایران محسوب میشوند. به همین دلیل هم بسیاری از صاحبان آثار و دفاتر پخش، برگبرندههای خود را که امید بیشتری به توفیقشان در گیشه دارند، برای این دو فصل کنار میگذارند. امسال، اما این دو فصل بهطور کامل بر هم منطق شد و فیلمهای اکرانشده در نوروز ۱۴۰۴ این فرصت را داشتند که در موعد عید فطر هم شانس خود برای جذب مخاطب به سالنهای سینما را بیازماند، اما نتیجه آنقدر هم چشمگیر نبود.
چالشها
اکران نوروزی امسال با چالشهایی مواجه بود؛ افزایش قیمت بلیت از یک سو و از سوی دیگر سریال خیابان خلوت کن تلویزیون بود که بیشتر رقیب اصلی فیلمهای گیشه شده بود تا عوامل دیگر.
افزایش قیمت بلیطها که اتفاق تازهای نیست، البته گویی چارهای هم نیست! با این حال بلیت ۱۱۰ هزار تومانی برای بسیاری از خانوادهها گران محسوب میشود درست در حالی که پلتفرمهای آنلاین همین هزینه را در ازای یک ماه دیدن نا محدود فیلم هایشان در اختیارمخاطبان قرار میدهند.
با این حال سینما جایگاه هنری و فرهنگی خود را دارد و نمیتوان از تمام ابعاد قیاس درستی میان پلتفرمها و سینمای گیشه ایجاد کرد.
رقابت با سریال تلویزیونی «پایتخت۷» در شبهای پایانی ماه رمضان، معادلات گیشه را تغییر داد و بر فروش فیلمها تأثیر گذاشت.
تأثیر سریال «پایتخت ۷» بر گیشه سینماها
سریال «پایتخت ۷» که در فروردینماه ۱۴۰۴ از شبکه اول سیما و پلتفرم تلوبیون پخش شد، توانست توجه گستردهای از مخاطبان را به خود جلب کند.
این سریال با ثبت ۱/۸۵ میلیارد دقیقه تماشا در پلتفرم تلوبیون، یکی از پربینندهترین سریالهای سال لقب گرفت همچنین، در زمان پخش زنده، بیش از ۸۱۸٬۰۰۰ نفر بهطور همزمان این سریال را دنبال کردند.
مقایسه آمار بینندگان سریال و مخاطبان سینما
در فروردینماه ۱۴۰۴ به این صورت است که سینماهای کشور میزبان ۲٬۴۰۳٬۰۰۰ مخاطب بودند و فروشی بالغ بر ۲۰۲ میلیارد تومان را ثبت کردند. در مقابل، سریال «پایتخت ۷» توانست در هفت قسمت ابتدایی خود بیش از ۱۵ میلیون بازدید و ۳۳۰ میلیون دقیقه تماشا را به ثبت برساند.
به نوعی سریال تلویزیونی «پایتخت ۷» همان سریال خیابان خلوت کنی بود که در زمان پخش تاثیر خود را روی مصرف اینترنت کشور، ترافیک شهری و … میگذاشت؛ حالا هم میتوان تاثیرش را روی اکرانهای سینمایی دید.
رقابت میان سینماها و سریالهای تلویزیونی بهویژه در بازههای زمانی خاص مانند نوروز، تأثیر قابلتوجهی بر عملکرد اقتصادی فیلمها دارد. پخش سریال «پایتخت ۷» در شبهای پایانی ماه رمضان، معادلات گیشه سینماها را تغییر داد و باعث شد برخی مخاطبان بهجای رفتن به سینما، تماشای این سریال را انتخاب کنند.
پایان نمایش فیلمهای به کف فروش رسیده
در همین راستا، فیلمهایی که به کف فروش رسیدهاند، نمایش خود را به پایان خواهند برد. در میان این آثار، «۷۰ سی» به کارگردانی بهرام افشاری، که از آذرماه سال گذشته روی پرده بود، با ۶ میلیون نفر تماشاگر و فروش ۳۵۹ میلیارد تومان، به کار خود پایان خواهد داد.
همچنین، فیلمهای اکران نوروزی ۱۴۰۴ نیز تاکنون حدود ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر تماشاگر داشته و فروش آنها از ۲۷۰ میلیون تومان عبور کرده است.
«دایناسور» همچنان در صدر جدول فروش
طبق آمار منتشرشده از سامانه مدیریت فروش و اکران سینما (سمفا) تا ظهر روز شنبه، ۳۰ فروردینماه، «دایناسور» به کارگردانی مسعود اطیابی با یک میلیون و ۲۷۸ هزار نفر تماشاگر و ۱۰۸ میلیارد تومان فروش، همچنان صدرنشین جدول فروش سینمای ایران است.
دیگر آثار پرفروش سینما عبارتاند از:
«موسی کلیمالله» به کارگردانی ابراهیم حاتمیکیا: ۶۴۷ هزار نفر تماشاگر و ۵۰ میلیارد و ۸۶۱ میلیون تومان فروش
«کوکتل مولوتوف» به کارگردانی حسین دوماری: ۴۸۰ هزار نفر تماشاگر و ۴۳ میلیارد و ۲۹۹ میلیون تومان فروش
«رها» به کارگردانی حسام فرهمند: ۲۷۸ هزار نفر تماشاگر و ۲۶ میلیارد و ۱۷۹ میلیون تومان فروش
«پسر دلفینی ۲» به کارگردانی محمد خیراندیش: ۲۴۵ هزار نفر تماشاگر و ۱۸ میلیارد و ۳۵۴ میلیون تومان فروش
«بامبولک» به کارگردانی آرش معیریان: ۱۶۲ هزار نفر تماشاگر و ۱۱ میلیارد تومان فروش
«پیشمرگ» به کارگردانی علی غفاری: ۱۸۰ هزار نفر تماشاگر و ۱۰ میلیارد و ۵۰۶ میلیون تومان فروش
«صیاد» به کارگردانی جواد افشار: ۱۷ هزار نفر تماشاگر و یک میلیارد و ۴۲۷ میلیون تومان فروش
«عینک قرمز» به کارگردانی حسین مهکام: ۶ هزار نفر تماشاگر و ۴۷۲ میلیون تومان فروش
آغاز دور جدید اکران سینماها از اردیبهشتماه
با فرارسیدن اردیبهشتماه، دور جدید اکران سینماهای ایران آغاز شد و چندین فیلم تازه به چرخه نمایش اضافه میشوند. طبق اعلام دبیر شورای صنفی نمایش، از سوم اردیبهشت فیلمهایی از جمله «بازی را بکش»، انیمیشن «رویاشهر»، «بیسر و صدا»، «زیبا صدایم کن» و «خانه ارواح» به جمع آثار سینمایی در حال اکران خواهند پیوست.
با ورود فیلمهای تازه به اکران اردیبهشتماه و پایان نمایش برخی آثار قدیمی، سینمای ایران در مسیر تازهای قرار گرفته است. باید دید که فیلمهای جدید تا چه اندازه مورد استقبال قرار میگیرند و آیا موفق خواهند شد از آثار موفق نوروزی سبقت بگیرند. با توجه به عملکرد «دایناسور» که همچنان در صدر جدول فروش قرار دارد، رقابت در هفتههای پیشرو بسیار جذاب خواهد بود.