انفجار بندرعباس شبیه انفجار بیروت است؟ /هوش مصنوعی پاسخ داد

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو انفجار مهیب بندر شهید رجایی در بندرعباس ایران، در تاریخ ۲۶ آوریل ۲۰۲۵ (۶ اردیبهشت ۱۴۰۴)، و انفجار ویرانگر بندر بیروت در لبنان، ۴ اوت ۲۰۲۰، به دلیل ویژگیهای بصری مشترک از جمله ایجاد ابر قارچی و دود نارنجی، به طور گستردهای با هم مقایسه شدهاند. در این گزارش، هوش مصنوعی با تحلیل تطبیقی به بررسی شباهتها، تفاوتها و پیامدهای هر دو حادثه پرداخته است.
جزئیات انفجار بندر شهید رجایی
انفجار بندر شهید رجایی در ساعتهای ابتدایی صبح امروز رخ داد. براساس آخرین گزارشها در پی این حادثه، دستکم ۵۱۶ نفر مصدوم شدند و ۴ نفر جان خود را از دست دادند. حادثه در محوطه کانتینری یکی از بزرگترین بنادر ایران، با ظرفیت سالانه ۸۰ میلیون تن بار، به وقوع پیوست.
تصاویر منتشرشده، ابر قارچی غلیظ و دودی با تهرنگ نارنجی را نشان داد که باعث گمانهزنیهایی درباره وجود مواد شیمیایی شد. با این حال، مقامات رسمی بهویژه مدیران بندر و گزارشهای صداوسیما، وجود نیترات آمونیوم یا آمونیاک را قاطعانه تکذیب کردهاند.
عملیات امدادرسانی به سرعت آغاز شد و ۱۵ آمبولانس، چهار اتوبوس آمبولانس و یک هلیکوپتر به محل اعزام شدند. در پی انفجار، فعالیت بندر شهید رجایی به حالت تعلیق درآمده است.
جزئیات انفجار بندر بیروت
انفجار بندر بیروت در ۴ اوت ۲۰۲۰ با اشتعال ۲۷۵۰ تن نیترات آمونیوم رخ داد. قدرت این انفجار برابر با ۱ تا ۱.۱ کیلوتن تیانتی برآورد شده و صدای آن در ۲۵۰ کیلومتری (قبرس) نیز شنیده شد.
حادثه موجب مرگ حداقل ۲۲۰ نفر، زخمیشدن حدود ۷۰۰۰ نفر و آواره شدن بیش از ۳۰۰ هزار نفر شد. ابر قارچی عظیم و دود نارنجیرنگ، نشانه بارز حضور اکسیدهای نیتروژن حاصل از تجزیه نیترات آمونیوم بود.
تحلیل هوش مصنوعی
با وجود شباهتهای بصری، انفجار بندر شهید رجایی از نظر شدت، علت فنی و پیامدهای سیاسی-اجتماعی تفاوتهای آشکاری با انفجار بندر بیروت دارد. تا زمان انتشار نتایج رسمی بررسیهای فنی درباره نوع مواد منفجره در بندرعباس، نمیتوان قضاوت قطعی درباره میزان شباهت واقعی این دو فاجعه داشت.