
حکم دیوان بینالمللی دادگستری درباره شکایت سودان از امارات به زودی صادر میشود

به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو؛ امور حقوقی و دیپلماتیک امروز دوشنبه منتظر تصمیم دیوان بینالمللی دادگستری در پروندهای هستند که سودان علیه امارات متحده عربی مطرح کرده است. در این پرونده، سودان امارات را به همدستی در ارتکاب نسلکشی در دارفور از طریق حمایت از نیروهای پشتیبانی سریع متهم کرده است.
این شکایت بر اساس کنوانسیون جلوگیری از جرم نسلکشی و مجازات آن استوار است، و سودان از دادگاه خواسته است تا اقدامات موقتی اتخاذ کند تا امارات از ارائه هرگونه حمایت اضافی خودداری کرده و گزارشهای دورهای از اقدامات انجامشده ارائه دهد.
رد اتهامات توسط امارات
امارات از سوی دیگر این اتهامات را رد کرده و شکایت را "حقهای تبلیغاتی" خوانده و معتقد است که سودان تلاش دارد تا توجهها را از "وحشیگریهای نیروهای مسلح سودانی" منحرف کند.
ریم کتیت، معاون وزیر خارجه امارات در امور سیاسی، در مقابل دادگاه گفت: «این که امارات به تشدید درگیریها در سودان دامن میزند، کاملاً از واقعیت دور است. این شکایت نمونهای از سوءاستفاده از نهادهای بینالمللی است.»
وی افزود که امارات از آغاز جنگ هیچ سلاحی به هیچ طرفی ارائه نکرده است و همچنین به صلاحیت قانونی دادگاه در خصوص این پرونده اعتراض کرده و به این نکته اشاره کرد که امارات در زمان امضای کنوانسیون ۲۰۰۵ تحفظ قانونی داشته است که اجازه پیگرد قضائی مستقیم از سوی کشورهای دیگر را نمیدهد.
کارشناسان حقوقی معتقدند که این پرونده ممکن است با مانع قانونی مواجه شود، زیرا امارات به یکی از بندهای اصلی کنوانسیون بینالمللی تحفظ داشته است، که ممکن است دادگاه را از رسیدگی به این شکایت بیاختیار کند.
اما سودان معتقد است که این تحفظ "با ماهیت کنوانسیون که هدف آن جلوگیری از شدیدترین جرایم است، در تضاد است" و امیدوار است که قضات حکم صادر کنند که امارات باید از حمایتهای احتمالی خود دست بردارد و به قربانیان جنگ غرامت پرداخت کند.
احکام دیوان بینالمللی دادگستری قطعی و الزامآور هستند، اما قابل اجرا بهطور اجباری نیستند، زیرا این دادگاه ابزارهایی برای اجرای الزامات ندارد.
سال گذشته، سودان شکایت رسمی علیه امارات به شورای امنیت سازمان ملل ارائه کرد، به دلیل حمایت امارات از نیروهای پشتیبانی سریع در مقابل ارتش سودان.
درگیری در آوریل ۲۰۲۳ بین ارتش سودان به رهبری عبدالفتاح البرهان و نیروهای پشتیبانی سریع به رهبری محمد حمدان دقلو (حمیدتی) آغاز شد که منجر به کشته شدن دهها هزار نفر و آوارگی میلیونها نفر شد و این بحران انسانی توسط سازمان ملل بهعنوان "بدترین بحران انسانی در جهان" توصیف شد.
اگرچه امارات ادعا کرده که بیش از ۶۰۰ میلیون دلار کمک انسانی ارائه داده و بیمارستانهای صحرایی در کشورهای همسایه ساخته است، سودان همچنان مسئولیت قانونی و اخلاقی امارات در حمایت از شبهنظامیانی که نقضهای جدی حقوق بشر مرتکب شدهاند، میداند.