
تقلای نتانیاهو برای تعویق انتخابات / هدف اسرائیل از عملیات ارابههای جدعون چیست؟
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو؛ با وجود اینکه بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی اعلام کرده که اجازه ورود مقدار بسیار محدودی از کمکهای بشردوستانه به نوار غزه را داده است و این اقدام را با توجیه «تکمیل پیروزی، شکست حماس و آزادی گروگانها» انجام داده، برخی از وزرای کابینه او بهشدت با این تصمیم مخالفت کردهاند.
در مقابل، روزنامه «اسرائیل هیوم» فاش کرده که این اقدام بخشی از توافق میان حماس و دولت ایالات متحده درباره آزادی اسرای رژیم صهیونیستی بوده و نه ابتکاری مستقل از سوی تلآویو.
این تحولات در شرایطی روی داده که فشارهای بینالمللی از سوی آمریکا و اروپا رو به افزایش است، بهویژه تلاشهای دیپلماتیک امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، برای ترغیب کشورهای جهان به شناسایی دولت فلسطین. برخی منابع سیاسی در رژیم صهیونیستی بر این باورند که اجازه ورود کمکها، تلاشی برای مهار موج روبهرشد حمایت جهانی از فلسطینیان است.
تقلای نتانیاهو برای بهتعویق انداختن انتخابات
روزنامه «هاآرتص» در سرمقاله خود نوشت که عملیات نظامی موسوم به «ارابههای جدعون» که ارتش رژیم صهیونیستی آن را در غزه آغاز کرده، نه با هدف آزادی گروگانها و نه برای امنیت صهیونیستهاست، بلکه تلاشی آشکار برای حفظ ائتلاف افراطی نتانیاهو و تعویق پایان جنگ است.
بهنوشته این روزنامه، طرح پیشنهادی استیو ویتکاف، فرستاده رئیسجمهور آمریکا، که قرار است طی دو ماه آینده اجرا شود، به نتانیاهو این امکان را میدهد که بدون چالش خاصی، تابستان را در کنست پشت سر بگذارد؛ دورهای که در ۲۷ ژوئیه به پایان میرسد.
به این معنا، ائتلاف حاکم حداقل تا آغاز دوره زمستانی پارلمان در پایان اکتبر حفظ خواهد شد و بنابراین، انتخابات سراسری تا پیش از بهار ۲۰۲۶ برگزار نخواهد شد که این دقیقاً اولویت اصلی نتانیاهو در وضعیت فعلی است.
این روزنامه چندینبار تأکید کرده که نتانیاهو از شرایط امنیتی بهعنوان سپر سیاسی بهره میبرد و خود را بهعنوان «ضرورتی غیرقابلجایگزین برای رژیم صهیونیستی» معرفی میکند؛ هر تلاشی برای کنار زدن او، با استناد به تهدیدات امنیتی، از سوی خودش مسدود میشود.
تنها در صورتی نتانیاهو در انتخابات پایان سال آینده پیروز خواهد شد که «دستاوردی قاطع» در غزه کسب کند.
اختلافات داخلی درباره ورود کمکها به غزه
با وجود مخالفت گسترده در کابینه، برخی این اقدام را تاکتیکی برای اعمال فشار بیشتر بر حماس برای پذیرش شروط رژیم صهیونیستی در زمینه تبادل اسرا و آتشبس تلقی میکنند.
نتانیاهو از عملیات «ارابههای جدعون» بهعنوان «شمشیری علیه مردم غزه» استفاده میکند و این تجاوز تنها زمانی متوقف خواهد شد که حماس با توافقی جزئی، بدون تعهد به پایان جنگ، موافقت کند؛ چرا که تعهد به پایان جنگ، خطر فروپاشی ائتلاف افراطی را در پی دارد.
با وجود اعلام صریح نتانیاهو درباره آغاز عملیات، او همچنان شروط سختگیرانه خود را حفظ کرده و حاضر به پذیرش آتشبس یا پایان جنگ نیست در حالی که این، یکی از شروط اصلی حماس در مذاکرات است.
شیخ محمد بن عبدالرحمن آلثانی، نخستوزیر و وزیر خارجه قطر، در نشست اقتصادی دوحه، رژیم صهیونیستی را مسئول شکست مذاکرات صلح دانست و گفت که حملات اخیر پس از آزادی گروگان آمریکایی-صهیونیستی، تمام امیدها برای توقف درگیری را نابود کرده است.
اعتراضهای داخلی به تصمیم نتانیاهو
نتانیاهو میگوید ورود کمکها موقت و صرفاً برای یک هفته است، تا زمانی که توزیع آنها تحت نظارت ارتش و با مشارکت شرکتهای آمریکایی انجام شود، بهگونهای که حماس هیچ نقشی در فرآیند نداشته باشد.
با این حال، بسیاری از وزرا بهشدت با این تصمیم مخالفت کردهاند. ایتمار بنگویر، وزیر امنیت داخلی رژیم، گفت: «هر کمکی به غزه، به حماس اکسیژن میدهد.» او اقدام نتانیاهو را «اشتباهی فاحش» خواند.
بتسلئیل اسموتریچ، وزیر دارایی، نیز این تصمیم را «جنونآمیز» دانسته و گفته است: «نباید حتی یک بطری آب وارد غزه شود مگر با آزادی آخرین گروگان.»
آمیهای الیاهو، یکی دیگر از وزرای افراطی، ورود کمکها را «ضربهای به تلاشهای نظامی و مانعی برای آزادی گروگانها» توصیف کرده است.
تالی گوتلیب، نماینده کنست از حزب لیکود، گیدعون ساعر، وزیر خارجه را متهم کرده که به دلیل نگرانی اروپا از تحریم رژیم صهیونیستی، به نتانیاهو فشار آورده است تا با ورود کمکها موافقت کند.
معامله احتمالی گروگانها؛ اختلاف در جزئیات
رسانههای رژیم صهیونیستی گزارش دادهاند که پیشنهاد فعلی شامل آزادی ۱۰ گروگان زنده و تحویل چند جسد در ازای آتشبس موقت ۴۰ روزه است. اما موضوع پایان کامل جنگ هنوز در مذاکرات مطرح نشده و غیرقابلمذاکره باقی مانده است.
ایتمار ایخنر، خبرنگار روزنامه یدیعوت آحرونوت، گزارش داده که برخی وزرا از نتانیاهو خواستهاند یا به فاز اول طرح ویتکاف تن دهد یا معاملهای جامع را بپذیرد؛ اما بنگویر و اسموتریچ همچنان بر نابودی کامل حماس پیش از هرگونه توافق پافشاری میکنند.
برخی مقامات نیز معتقدند که اگر حتی نیمی از گروگانها آزاد شوند، باید فوراً معامله انجام شود و درباره آتشبس دائمی نیز گفتوگو آغاز گردد.
نتانیاهو با اعزام هیأتی فاقد اختیار جدی، عملاً زمان خریده و خود را از فشار سفر ترامپ به منطقه که وانمود میکرد خواهان پایان جنگ در غزه است، نجات داده است.
تداوم حملات و جنایات در غزه
با وجود ادامه مذاکرات در دوحه، حملات رژیم صهیونیستی به غزه تشدید شده و منجر به آوارگی گسترده فلسطینیان بهویژه در بیتلاهیا، تل زعتر، محاصره بیمارستان اندونزیایی، و بمباران محله الرمال، بیمارستان الشفاء و بیشتر مناطق خانیونس شده است.
دفتر اطلاعرسانی دولت غزه اعلام کرده که در موج جدید حملات، حدود ۲هزار فلسطینی شهید یا زخمی شدهاند و دهها تن دیگر همچنان زیر آوار ماندهاند.
روزنامه هاآرتص نوشت: «مردم غزه نیازی به اعلام رسمی عملیات ارابههای جدعون ندارند؛ آنچه ارتش انجام میدهد، فاجعهای مشهود و غیرقابل انکار است.»
این روزنامه همچنین به نقل از تسفی سکوت، نماینده کنست، نوشت: «همه عادت کردهاند که در یک شب، صد فلسطینی کشته شوند و دیگر کسی اهمیت نمیدهد» جملهای که بازتابدهنده قساوت و سقوط اخلاقی در میان نهادهای حاکم رژیم صهیونیستی است.