آخرین اخبار:
کد خبر:۱۲۸۷۳۱۲

انتشار اسنادی تازه از جنگ عراق؛ «تغییر رژیم صدام میتوانست به تغییر رژیم در لندن منجر شود»

انتشار اسناد جدید مربوط به پیش از حمله آمریکا و انگلیس به عراق نشان می‌دهد که مشاور «تونی بلر» نخست‌وزیر وقت بریتانیا در یادداشتی به وی در مورد تبعات این حمله هشدار داده و گفته بود تلاش برای تغییر رژیم صدام می‌تواند به قیمت تغییر رژیم در لندن تمام شود.
انتشار اسنادی تازه از جنگ عراق؛ «تغییر رژیم صدام میتوانست به تغییر رژیم در لندن منجر شود»

 به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری دانشجو به نقل از روزنامه گاردین، براساس اسنادی که به تازگی منتشر شده است، دیوید منینگ مشاور بلر در زمان حمله جورج دابلیو بوش رئیس‌جمهوری وقت آمریکا به عراق به کاندولیزا رایس مشاور امنیت ملی وقت ایالات متحده هشدار داده بود که بدون قطعنامه دوم شورای امنیت سازمان ملل، تلاش برای تغییر رژیم در بغداد می‌تواند باعث «تغییر رژیم در لندن» نیز بشود.

منینگ تاکید کرده بود که «ایالات متحده نباید تغییر رژیم در بغداد را به قیمت تغییر رژیم در لندن ترویج کند».

براساس این اسناد، منینگ در دیدار با رایس پیش از نشست ۳۱ ژانویه ۲۰۰۳ (بهمن ۱۳۸۱) بلر با بوش در کمپ دیوید، یعنی دو ماه پیش از حمله به عراق این هشدار را صادر کرده بود.

گفته می‌شود هدف بلر از دیدار در کمپ دیوید با بوش نیز همین بود که آمریکا را متقاعد کند قطعنامه دوم از نظر سیاسی برای بریتانیا ضروری است و تا پایان ماه مارس (فروردین) از حمله به عراق خودداری کند.

منینگ در یادداشت جداگانه‌ای با عنوان «محرمانه، بسیار حساس» در تاریخ ۲۹ ژانویه به بلر نوشت: «قطعنامه دوم در داخل کشور یک ضرورت سیاسی است. بدون آن، شما (بلر) حمایت کابینه و پارلمان را برای اقدام نظامی علیه عراق به دست نخواهید آورد. او (بوش) باید درک کند که اگر چنین کاری کنید، ممکن است از سمت خود برکنار شوید. ایالات متحده نباید تغییر رژیم در بغداد را به قیمت تغییر رژیم در لندن ترویج کند.»

این مشاور وقت دولت بریتانیا سپس اضافه کرده بود: «من به رایس گفتم که بوش می‌تواند قمار کند. او قطعنامه دوم را می‌خواست، اما برایش مهم نبود. او از قبل اختیار کنگره را برای اقدام یکجانبه داشت. این کاملا با شرایطی که شما با مواجهید متفاوت است.»

گاردین یادآوری کرده است که آمریکایی‌ها در زمان تصمیم برای حمله به عراق نسبت به بی میلی فرانسه و روسیه که هر دو در شورای امنیت سازمان ملل حق وتو داشتند، بی صبر بودند. به ویژه آنکه بازرسان سازمان ملل نتوانسته بودند هیچ نشانه‌ای از سلاح‌های کشتار جمعی صدام حسین در توجیه حمله واشنگتن پیدا کنند.

در نهایت هم آمریکا و انگلیس دست از تلاش برای رسیدن به توافق بر سر قطعنامه برداشتند و ادعا کردند که ژاک شیراک رئیس‌جمهوری وقت فرانسه، به صراحت اعلام نموده که هرگز با چنین چیزی موافقت نمی‌کند.

این روزنامه در پایان یادآوری کرده است که یکی از یافته‌های مهم تحقیقات پیرامون جنگ عراق موسوم به «گزارش چیلکات» آن بود که بلر هشدار‌ها در مورد آنچه پس از حمله به عراق اتفاق خواهد افتاد را نادیده گرفته بود. در این گزارش همچنین ادعای بلر مبنی بر اینکه هرج و مرج و درگیری فرقه‌ای بعد از این تهاجم قابل پیش‌بینی نبود، رد شد.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار