به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از کرمان، مصطفی کواکبیان و عباس سلیمی نمین عصر امروز با موضوع «نگاهی به آن سوی دیوار سفارت» در تالار وحدت دانشگاه شهید باهنر کرمان به مناظره پرداختند.
کواکبیان: حادثه 13 آبان تبلور آرمان های ملت ایران است
کواکبیان با اشاره به اینکه صرفا نباید نگاه تاریخی به مسائل داشته باشیم، گفت: نباید فقط به حادثه های تاریخ بپردازیم و این حوداث تاریخی نباید موجب شوند که ما از آینده عقب بمانیم.
وی با بیان اینکه ذات انقلاب اسلامی ضد استکباری بوده است، افزود: وقتی به تاریخ انقلاب مراجعه می کنیم، می بینیم که چهارم آبان ماه سال 43 سالروز ولادت حضرت زهرا، ولادت امام خمینی و سالروز تولد محمد رضا پهلوی هم است که یک روز عجیب است.
این سیاستمدار اصلاح طلب افزود: سخنرانی امام خمینی در عاشورای 42 حمله به رژیم ستمشاهی بود و در چهارم آبان 43نوک محور سخنرانی امام در مورد امریکا بود که هفته بعد از آن، امام را دستگیر و به ترکیه تبعید کردند.
کواکبیان با اشاره به دلیل اصلی تجمع دانش آموزان افزود: آمریکایی ها می خواستند با وقاهت تمام به محمدرضا پهلوی با آن همه جنایت که کرده بود، پناه بدهند که این مسئله خشم مردم و دانشجویان را برانگیخت و این در حالی بود که رژیم فکر نمی کرد که تبعات داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه امام با تمام وجود از انقلاب دوم حمایت کرد، افزود: حادثه 13 آبان تبلور آرمان های ملت ایران است و این حادثه دلیل نمی شود که ما قواعد متعارف دیپلماتیک و سیاست خارجی دنیا را به هم بزنیم؛ 13 آبان به طور طبیعی اتفاق افتاد و اگر این حادثه بوجود نیامده بود، باعث انحراف در مسیر آرمان های مردم می شد.
این نماینده سابق مجلس افزود: یکی از شعارهای مردم نه شرقی نه غربی بود که در حادثه 13 آبان متبلور شد.
سلیمی نمین: 13 آبان اولین تقابل دو بینش نخبه گرایی و توده گرایی در انقلاب بود
سلیمی نمین نیز در ادامه با بیان اینکه 13 آبان یک بحث زمان شناسی است، گفت: 13 آبان اولین تقابل دو بینش در انقلاب اسلامی بود؛ این دو بینش نگاه نخبه گرایی و توده گرایی بودند که در نظام و نیروهای انقلاب صف آرایی را آغاز کردند.
وی با اشاره به اینکه بازرگان همواره در سخنرانی هایش گلایه داشت که چرا مردم در امور حکومت دخالت می کنند، افزود: نگاه نخبگان به توده گرایی یک نگاه دستوری بود که در 13آبان نگاه توده گرایی و نخبه گرایی مشاهده می شود و باعث شد توده گرایی در مقابل سیاست های دولت بایستد و سیاست های دولت وقت را به چالش بکشد.
مدیر دفتر تدوین و مطالعات تاریخی ایران با اشاره به مستندات به جای مانده افزود: عمدتا حزب جمهوری حرکت جنبش دانشجویی در 13 ابان را دخالت در امور کشور می دانست.
سلیمی نمین با اشاره به خاطرات هاشمی رفسنجانی در مورد 13 آبان افزود: هاشمی رفسنجانی می گوید ما در مقابل یک عمل انجام شده قرار گرفتیم؛ زمانی که امام از این حرکت حمایت کرد ما موضعمان موضع امام نبود و دولت موقت هم همراه نبود.
وی افزود: تنها دولتمردی که با این جنبش همراه بود، بنی صدر بود که هنوز در مسند ریاست جمهوری نبود، اما بعد از این اقدام تغییر موضع می دهد.
مدیر دفتر تدوین و مطالعات تاریخی ایران با اشاره به گسترش شبکه لانه جاسوسی آمریکا در کشور در اوایل انقلاب گفت: جنبش دانشجویی در آن زمان توانست این شبکه نفوذ امریکایی را از بین ببرد و به همین دلیل امام این انقلاب را بزرگ تر از انقلاب دوم نامیدند.
کواکبیان: باید رابطه با آمریکا را برقرار کنیم
کواکبیان با اشاره به اینکه در 20 فرودین ماه 59 آمریکایی ها اعلام کردند با ایران می خواهیم قطع رابطه کنیم و امام (ره) در آن زمان از این مسئله استقبال کردند در ادامه با طرح این سوال که قطع رابطه با آمریکا تا چه زمانی باید ادامه داشته باشد، گفت: استدلال من این است که باید رابطه با آمریکا را برقرار کنیم که این برقراری تابع یک شرایط خاصی است که اگر این شرایط فراهم شود باید رابطه با آمریکا را برقرار کنیم.
وی با بیان اینکه برای برقراری با آمریکا از لحاظ دینی و شرعی منعی نداریم که این مورد در آیات 8 و 9 سوره ممتحنه آمده است گفت: تفسیر این دو آیه در مورد کسانی است که با آنها در حال جنگ باشید و یا سرزمین های شما را اشغال کرده باشند که براساس این آیات فقط با اسرائیل تحت هیچ شرایطی نمی توانیم ارتباط برقرار کنیم.
دبیرکل حزب مردم سالاری با اشاره به اینکه ما قطع رابطه نکردیم بلکه آنها قطع رابطه کردند، گفت: از لحاظ تجربه های سیاسی هیچ کشوری نداریم را که به طور دائم قطع رابطه کرده باشد و این تحت شرایطی انجام می شود.
کواکبیان افزود: بدترین زمانی که می شد پیشنهاد رابطه مستقیم و مذاکره مستقیم با آمریکا داد را زمانی بود که آقای احمدی نژاد اخیرا در نیویورک مطرح کرد.
وی با اشاره به شرایط نامناسب طرح مذاکره با آمریکا توسط احمدی نژاد در نشست سازمان ملل در نیویورک گفت: طرح مذاکره با آمریکا در شرایطی که دشمن در ما احساس ضعف می کند خوب نیست و باید از موضع قدرت بحث مذاکره و ارنباط را مطرح کنیم و درست نیست و احمدی نژاد در روزهای پایان دولت دهم این مسئله را عنوان کرد؛ در حالی که در سال های گذشته در موضع مخالف این تصمیم قرار داشت.
سلیمی نمین: ملت ایران در ارتباط با هیچ موضوعی عزت خودشان را از بین نمی برند
سلیمی نمین در پاسخ به کواکبیان گفت: ارتباط با آمریکا قطعا یک بحث مربوط به زمان و مکان است یک بحثی نیست که جزو اصول انقلاب اسلامی باشد اما ملت ایران در ارتباط با هیچ موضوعی عزت خودشان را از بین نمی برنند حفظ عزت جزو اصول انقلاب اسلامی است.
وی در ادامه اضافه کرد: جریانات سیاسی در سال های گذشته از برگ ارتباط با آمریکا به عنوان برگ برنده برای خود بهره گرفتند آنان تصور می کردند در دروان حاکمیت آن مسائل را حل و فصل کنند که غرب یک نگاه ویژه ای به آنها خواهد داشت و این نگاه ویژه می تواند در ماندگاری قدرت آنها تأثیر داشته باشد که این مسئله در دوره احمدی نژاد، هاشمی و خاتمی صدق می کند.
کواکبیان: ما الان در قالب 1+5 با امریکا رابطه داریم
در ادامه کواکبیان گفت: آقای سلیمی نمین هم تحت شرایط خاصی نفی مذاکره را هم ندارد و من هم اینکه بعضی از جریانات سیاسی از برگ ارتباط با آمریکا به عنوان برگ برنده برای خود بهره گرفتند را قبول دارم.
وی با اشاره به رابطه با آمریکا افزود: من هم قبول دارم که نباید به خاطر یک دستمال قیصر را به آتش کشید و باید مصالح و منافع ملت را در نظر داشته باشیم.
دبیرکل حزب مردم سالاری با بیان اینکه باید مسائل و مطالبات مردم را اساس کار قرار دهیم، تصریح کرد: ارتباط با آمریکا نه واجب شرعی و نه حرام شرعی است بلکه داشتن رابطه بستگی به شرایط دارد اما ما الان در قالب 1+5 رابطه داریم و همچنین در جنبه های دیگر در روابط تجاری و اقتصادی با شرکت های آمریکایی ارتباط داشتیم.
کواکبیان با اشاره به اینکه مذاکره با رابطه متفاوت است، گفت: مذاکره یک مقدمه ای برای رابطه است منظور از رابطه، رابطه سیاسی است.
وی شرایط مذاکره را 5 مورد دانست و افزود: مذاکره بدون هیچ پیش شرطی باید صورت بگیرد، سطح مذاکره باید برابر باشد، به صورت شفاف و غیر پنهانی صورت بگیرد و بحث مذاکره باید تدوین یک استراتژی دازمدت و راهبردی باشد.
کواکبیان اظهار داشت: در دولت نهم و دهم سیاست خارجه نداریم برای اوباما نامه می نویسیم اما جواب نمی دهد.
این فعال اصلاح طلب افزود: استراتژی باید براساس سیستم بُرد - بُرد باشد و برعکس آن هم خوب نیست و بدترین نوع مذاکره باخت باخت است که بیشتر مذاکرات ما در 1+5 از این نوع است.
وی گفت: بهترین نوع مذاکره برد برد است که هم ما چیزی بدست آوریم هم آنها تا بعد علیه ما توطعه نکنند.
سلیمی نمین: دولتمردانی که خودشان ضرورت ارتباط با آمریکا را مطرح می کنند اصلا دیپلماسی را نمی فهمند
در ادامه سلیمی نمین در پاسخ به کواکبیان گفت: آقای کواکبیان به درستی اشاره کردند که نامه نگاری های آقای احمدی نژاد از موضع عزت نیست و احمدی نژاد در دولت دهم نگاه به قدرت دارد نه به خدمت و ارتباط با آمریکا برگی برنده نیست چرا که امریکا به دنبال موضع ضعف ما است.
وی افزود: دولتمردانی که خودشان ضرورت ارتباط با آمریکا را مطرح می کنند اصلا دیپلماسی را نمی فهمند و کسانی که می خواهند در قدرت باقی بمانند برایشان مهم است که رسانه های غربی در مورد آنها چه می نویسند.
کواکبیان: آقای احمدی نژاد استراتژی ندارد
در ادامه کواکبیان در پاسخ به اظهارات سلیمی نمین گفت: آقای احمدی نژاد استراتژی ندارد نگفتم که دیپلماسی ندارد با کدام یکی از کشورهای همسایه ارتباط داریم؟ برای کشور سوریه کنفرانس می گذاریم فقط ونزوئلا شرکت می کند، تونس، یمن و ... همه علیه ما رای منفی می دهند.
وی افزود : بدترین سیاست خارجی را از هر جهتی داریم و اگر یک استراتژی مدون داشته باشیم مشکلاتی از این قبیل نداریم.
کواکبیان در پایان گفت: می توانیم خوی استکباری آمریکا را دفن کنیم و از موضع اقتدار و حکمت وارد مذاکره شویم و تنش زدایی کنیم.