به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از بندرعباس، منوچهر متکی شب گذشته در مراسمی در جمع دانشجویان قشم که به میزبانی سازمان بسیج دانشجویی هرمزگان و به مناسبت روز دانشجو برگزار شد، تصریح کرد: در ماههای پایانی ریاست جمهوری جرج بوش، بحث ها در مورد حمله آمریکا به ایران افزایش یافته بود که در آن دوران ایوانف، دبیر سابق شورای امنیت ملی روسیه به ایران آمد و در مذاکره با بنده اعلام کرد که طبق اطلاعاتی که در اختیار داریم حمله آمریکا به ایران قطعی است و شما باید کمی کوتاه بیایید.
وی در این رابطه بیان کرد: در این زمان من برای اینکه تصویری واقعی از اوضاع منطقه را برای ایوانف تبیین کنیم لطیفهای را برای او تعریف کردم.
لطیفه ای که متکی برای ایوانف تعریف کرد
وزیر خارجه سابق کشور ادامه داد: من به او گفتم که در جبهه جنگ فردی آمد و به فرمانده منطقهای خود گفت که برای عملیات به اینجا آمدهام؛ اما فرمانده به او پاسخ داد که در این منطقه قصد نداریم عملیاتی انجام دهیم و آن فرد گفت که من در گرفتن اسیر تخصص دارم و آمدهام در اینجا اسیر بگیرم و به تنهایی میروم و اسیر میگیرم.
متکی افزود: آن فرد پس از چند ساعت با فرمانده تماس گرفت و اعلام کرد که 200 نفر را اسیر گرفته و برای انتقال آنها نیرو میخواهد؛ اما فرمانده به او گفت که ما برای انتقال اسرا نیرو نداریم و خودت آنها را بیاور، اما آن فرد گفت که من نمیتوانم آنها را بیاورم چون آنها من را گرفتهاند.
وی بیان کرد: من نیز به ایوانف گفتم که آمریکاییها به این منطقه آمدند تا همه را به اسارت خود در بیاروند، اما هم اکنون خود اسیر شدهاند و توان حمله به ایران را ندارند.
این کارشناس امور سیاست خارجی در بخش دیگری از سخنان خود در بحث انرِژی هسته ای اظهار داشت: سه دولت اخیر جمهوری اسلامی ایران از زمان رئیسجمهوری خاتمی با شعار دفاع از حقوق هستهای عمل کردهاند؛ اما رویکرد دولت هشتم مبتنی بر مذاکره و همکاری با غرب بود که در همین راستا دولت تعلیق فعالیتهای هستهای را پذیرفت؛ اما در ماههای پایانی دولت هشتم و پس از گذشت دو سال این رویکرد تغییر و فعالیتهای صلحآمیز هستهای کشورمان بار دیگر شروع شد.
متکی تصریح کرد: مقام معظم رهبری نیز مدتی بعد در جلسهای که با حضور رئیسجمهور وقت در محضر ایشان داشتیم، فرمودند که اگر ما تعلیق را نمیپذیرفتیم، آیندگان به ما میگفتند که شما در مسائل هستهای لجبازی کردید و تعلیق فعالیت های هستهای نشان داد که با وجود همکاری ایران، غرب هنوز آمادگی پذیرش حقوق ملت ایران در بحث هستهای را ندارد و پس از دوسال تعلیق، حاضر به پذیرش حقوق ایران نشد.
وی ادامه داد: امروز در بحث انرژی هستهای بخوبی برنامههای خود را عملیاتی کردهایم و حالا باید در مذاکره با غرب ضمن صیانت مجدد از حقوق هستهای کشورمان در دستیابی به انرژی صلح آمیز هستهای که غربیها نیز براساس عضویت ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی و همچنین معاهده منع گسترش سلاح های هستهای (NPT) نمیتوانند منکر آن شوند، با یک دیپلماسی مناسب و منطقی مذاکرات را به پیش ببریم.
وزیر سابق امورخارجه کشورمان در ادامه افزود: در سال 1332بعد از کوتای ننگین 28 مرداد که شاه برای یک دوره طولانی دوباره حاکم ایران شد و سه ستاره از جنبش دانشجویی شهید شدند، حکومت نشان داد به راحتی از مردمش قربانی می گیرد تا مورد اعتماد آمریکایی ها قرار گیرد.
متکی گفت: 34 سال است که آمریکایی ها تلاش می کنند آب از جوی رفته را به جوی برگردانند که نه تنها در این سرزمین موفق نشده اند، بلکه در سایر نقاط دنیا نیز موج بیداری و آزادی به وجود آمده است و خواب آرام را از آنها گرفته است.
وزیر خارجه سابق با بیان اینکه در شرایط عادی ممکن است خطاهایی صورت بگیرد، اما در شرایط ویژه ما مجاز به اشتباه نیستیم، گفت: اگر امام هیچ چیزی را برای ما به ارمغان نیاورده بود، جز استقلال و اینکه ملت ایران خودش تصمیم بگیرد و خودش سرنوشتش را تعیین کند می ارزید و می ارزد تا زیر علم این نگاه، مقاومت و ایستادگی کنیم و در مراحل سخت حق اشتباه و خطا نداریم.
متکی بیان کرد: حکومت ها در حکمرانی کشور با دو حوزه و قلمرو مواجه هستند که باید تدبیر کنند، اول حوزه داخلی کشور است که شامل مسائل سیاسی، مسائل اقتصادی و مسائل فرهنگی و مدیریت این حوزه هاست و دوم حوزه روابط خارجی می باشد که چون رنگ بستر یک نقاشی و یا زمینه ای در یک اثر در همه حوزه های سیاسی، اجتماعی اقتصادی می تواند نقش مثبت یا منفی ایفا کند.
وی تاکید کرد: وقتی که در دیدار سالانه مقام معظم رهبری با کارمندان سفرا و وزارت امور خارجه، ایشان فرمودند: وزارت خارجه یک وزارتخانه تنها مانند سایر وزارتخانه ها نیست، بلکه نیمی از کار با سایر وزارتخانه هاست و نیمی دیگر با حوزه روابط خارجی؛ بنابراین رفتار دیپلماتیک کشور ها جزو حساس ترین دستگاه هایی هستند که در مناسبات بیرونی یک کشور تاثیر گذارند.
وزیر سابق امورخارجه کشورمان ادامه داد: سیاست خارجه در کشور های مختلف از سه سطح برخوردار است به نسبت اینکه یک حکومتی منشا و منبع قدرتش کجاست، سیاست خارجه اش شکل می گیرد.
متکی افزود: بعضی از کشور های بزرگ در دنیا که خودشان را طراز اول می دانند، نقش آفرین و تاثیر گذارند و بازیگران عرصه قدرت های سیاسی، اقتصادی و نظامی هستند؛ اینها سیاست خارجی شان را به صورت دیکته به دیگران اعمال کنند و معتقدند ما قدرت داریم و قدرت ما سیاست ما را به دیگران تحمیل می کند.
وی گفت: دسته دوم کشور هایی هستند که برآمده از کشور های دیگرند یا حکومت به وجود آمده از کودتا هستند و یا وابستگی به کشورها را اساس حکومت خود می دانند و لذا مردم خودشان را فراموش می کنند و به کشورهای وابسته بدل می شوند و تکرارکننده سیاست هایی می شوند که به آنها دیکته می شود.
وزیر سابق امورخارجه کشورمان افزود: دسته سوم کشورهایی هستند که تلاش می کنند مستقل باشند گرچه قدرت برتر دنیا نباشند، اما سعی می کنند در فراز و نشیب های دنیا منافع خودشان را در نظر بگیرند و تاثیر پذیر جدی از دیگر کشور ها نیستند؛ لذا کشور هایی می توانند در این دسته قرار بگیرند که در حوزه روابط بین الملل قوی باشند و در مورد مسائل منطقه و دنیا حرف داشته باشند و ما در یک نظام عادلانه نه به کسی ظلم می کنیم، نه زیر بار ظلم می رویم و نه ظلم پذیر هستیم.
متکی بیان کرد: علت اینکه در غرب برخی از اندیشمندان شان با ایران و انقلاب اسلامی و پیشاپیش همه یعنی امام (ره) مشکل دارند، این است که می گویند: ما ناراحتیم امام (ره) در کشور خودش علیه حاکم آن کشور قیام کرد و آن را سرنگون ساخت و یک نظام جدید ترسیم کرد.
وی افزود: ناراحتی آنان این است که امام آلترناتیوی را به جای فکر و اندیشه های آنان معرفی کرد. اندیشه هایی که آنان قرن ها روی آنها فکر کرده بودند به عنوان بهترین مدل به جهانیان معرفی کرده بودند که تاروپود آن بر اساس سکولاریسم و شکل لیبرال دموکراسی بود.
وزیر سابق امورخارجه کشورمان در پایان خاطرنشان کرد: یک دیپلمات انقلابی یک دیپلمات بسیجی است، دیپلمات ها همانند دیده بان هایی هستند که دنیا را رصد می کنند و سیاست خارجه ای که آرمان و نظریه نداشته نمی تواند موفق شود و قاعدتا محکوم به شکست است.