هر ساله با نزدیک شدن به تعطیلات سال نو با حرکت خودجوشی که از ناحیه دانشجویان برای تعطیلی کلاسها شکل میگیرد...
به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از خرم آباد، هر ساله با نزدیک شدن به تعطیلات سال نو با حرکت خودجوشی که از ناحیه دانشجویان برای تعطیلی کلاس ها شکل می گیرد، قطار دانشگاه زودتر از موعد مقرر از ریل آموزش منحرف می شود.
بر کسی پوشیده نیست که اپیدمی فراگیر تعطیلی نظام آموزشی ایران پیش از شروع تعطیلات رسمی عید نوروز در پوست و استخوان طالبان و جویندگان علم ریشه دوانده و نهادینه شده است؛ به گونه ای که حداقل یک هفته مانده به نوروز را نباید در بسیاری از دانشگاه ها و مدارس به عنوان جزئی از تقویم آموزشی تلقی کرد.
این در حالی است که همواره بر حضور دانشجو یا دانش آموز در کلاس تا آخرین روز سال کهنه تاکید می شود؛ اما اینکه همواره تقویم دانشجویی و یا دانش آموزی بر تقویم آموزشی مستولی پیدا می کند و هیچ اراده ای هم وجود ندارد که روال تشکیل کلاس ها را تا آخرین روز بر روی ریل تقویم نگه دارد، معضلی است که گریبان نظام آموزشی ایران را گرفته است.
نکته قابل تامل اینکه همواره این دانشجویان هستند که در یک دادگاه بدون مکافات به عنوان مقصر اصلی در تعطیلی زودهنگام دانشگاه ها در روزهای پایانی سال معرفی می شوند و به نوعی از گناه متولیان نظام آموزشی در عادی شدن این روال نیز چشم پوشی می شود.
متاسفانه امروز ما وظیفه داریم تا آخرین روز پایان سال در محل کار حضور پیدا کنیم؛ به گونه ای از زبان عوامل نظام آموزشی خارج می شود که گویی دانشجو از انجام این وظیفه مبراست و اگر حضورنداشته باشد، اتفاقی نمی افتد؛ حال آنکه باید توجه داشته باشیم که دانشگاه با وجود عنصری به نام دانشجو جان می گیرد؛ پس همانگونه که عوامل نظام آموزشی ملزم می شوند تا آخرین روزهای پایانی سال در دانشگاه حضور یابند بهتر است ساز و کاری فراهم شود که دانشجویان نیز خود را تا انتها ملزم به حضور در کلاس ها بدانند.
در هر حال امروز این ضعف در نظام آموزشی ما وجو دارد و کسی هم منکر آن نیست؛ اما در این میان دانشگاه هایی وجود دارند که جایگاه شان به واسطه رسالتی که برای آنها تعریف شده با دیگر دانشگاه ها متفاوت است و انتظاری که از آنها وجود دارد، این است که هم دانشجویان و هم متولیان سیستم آموزشی این دانشگاه ها در رعایت قوانین آموزشی پایبندی و اهتمام بیشتری داشته باشند.
از جمله این دانشگاه ها دانشگاه تازه تاسیس فرهنگیان است که امسال با هدف تربیت معلمان آینده نظام در عرصه آموزش عالی کشور اعلام موجودیت کرد و به دنبال آن گستره آن به سراسر کشور از جمله استان لرستان و شهرستان خرم آباد کشیده شد.
جالب است بدانید که جمعی از معلمان آینده دانشگاه فرهنگیان خرم آباد از روز شنبه، 20 اسفندماه در حرکتی خود جوش هشت روز مانده به تعطیلات نوروز با دور زدن تقویم آموزشی به استقبال بهار رفتند.
این دانشجویان که جزو دانشجویان خوابگاهی محسوب می شدند همگی علی رغم اذعان به اینکه طبق تقویم آموزشی می بایست تا 28 اسفند در کلاس ها حاضر باشند، اما پیش از موعد مقرر قید کلاس ها را زدند.
در روز دوشنبه، 22 اسفند نیز تعدادی از دانشجویان این دانشگاه از این روز به عنوان آخرین روز حضور دانشجویان در سر کلاس های درس این دانشگاه در سال 91 نام بردند.
یکی از این دانشجویان نیز در این خصوص گفت: با توجه به اینکه کلاس های درس دانشجویان ورودی جدید این دانشگاه در سه روز اول هفته دائر است به نظر می رسد که در هفته آخرسال دیگر هیچ یک از دانشجویان برای آمدن به کلاس رغبتی نداشته باشند.
وی افزود: دانشجویانی هستند که برای تعطیل کردن زود هنگام کلاس ها با دیگر دانشجویان رایزنی می کنند و بعضا زمانی که با مخالفت مواجه می شوند با بکار بردن الفاظی مانند «هنوز تو فاز مدرسه ای»، «ترسو» و... سعی می کنند آنها را متقاعد کنند.
یکی دیگر از دانشجویان این دانشگاه نیز با متمایز دانستن دانشگاه فرهنگیان از دیگر دانشگاه ها گفت: دانشجویان این دانشگاه قرار است که در آینده به عنوان معلم در مدارس خدمت کنند؛ از این رو نظم، انضباط و تبعیت از تقویم آموزشی در این دانشگاه باید نسبت به دیگر دانشگاه ها با ظرافت و سختگیری بیشتری اعمال شود؛ چرا که اگر قرار باشد معلمان آینده هم با دور زدن قوانین آموزشی پرورش پیدا کنند، قطعا در زمان معلمی هم چندان به اعمال قوانین پایبند نخواهند بود و همین می شود که تعطیلی های زودهنگام در دانشگاه ها و مدارس پیش از تعطیلات رسمی نوروز به عنوان یک فرهنگ غلط در سیستم آموزشی کشور ما نهادینه می شود.
اشتیاق برخی از معلمان آینده در دانشگاه فرهنگیان خرم آباد برای تعطیلی زودهنگام کلاس های درس در شرایطی روی می دهد که طبق اظهارات معاون آموزشی و پژوهشی این دانشگاه قوانین سخت گیرانه ای برای رعایت نظم و انضباط و جلوگیری از غیبت دانشجویان از کلاس ها اعمال می شود.
آزادی، معاون آموزشی و پژوهشی دانشگاه فرهنگیان آیت الله طباطبایی خرم آباد نیز با ارائه مستندات در خصوص توصیه های مطرح شده در جمع مدرسان برای جلوگیری از غیبت دانشجویان این دانشگاه گفت: ترم دوم سال تحصیلی بخصوص این ترم که با برگزاری انتخابات ریاست جمهوری همزمان شده، ترم کوتاهی است و به همین دلیل به اساتید تاکید کرده ایم که دانشجو با بیش از دو جلسه غیبت اجازه شرکت در امتحان را ندارد و در این راستا هم هر دو هفته یکبار دفاتر حضور و غیاب اساتید را مورد بررسی قرار می دهیم و به نوعی عملکرد اساتید در انجام حضور و غیاب را هم رصد می کنیم و همچنین از آنها خواسته ایم که در صورت غیبت دانشجو کسر نمره را نیز اعمال کنند.
وی با اشاره به اینکه دانشجویان این دانشگاه به عنوان معلم جذب آموزش و پرورش می شوند، بیان کرد: دانشجویان دانشگاه فرهنگیان تعهد خدمتی دارند؛ از این رو باید نسبت به قوانین و آیین نامه های دانشگاه بخصوص حضور در کلاس ها پایبند باشند.
معاون آموزشی و پژوهشی دانشگاه فرهنگیان آیت الله طباطبایی خرم آباد تصریح کرد: البته دانشجویانی داریم که از نقاط دور افتاده به این دانشگاه آمده اند و از ابتدای ترم هنوز به دیدن خانواده خود نرفتهاند؛ از این رو به این دانشجویان به طور مشروط اجازه داده ایم در صورت پذیرش شورا پیش از رفتن شان در کلاس جبرانی شرکت کنند و بعد که در کلاس جبرانی شرکت کردند چند روز زودتر به تعطیلات بروند.
آزادی با اشاره به اینکه در خصوص وجود افراد خاص که در تعطیلی کلاس ها موثر هستند نیز به اساتید تذکر داده ایم، گفت: این افراد خاص که تعداد آنها در هر کلاس دو یا سه نفر بیشتر نیست، اگر کنترل شوند قطعا در روند برگزاری کلاس ها تا پایان سال خللی ایجاد نمی شود.
وی از ایجاد تحول بنیادین در آموزش و پرورش به عنوان یکی از مطالبات رهبر معظم انقلاب یاد کرد و ادامه داد: در همین راستا ما نیز خود را موظف می دانیم که معلمان آینده را در این دانشگاه به گونه ای مورد تعلیم و تربیت قرار دهیم که بتوانند عوامل موثری در ایجاد تحول بنیادین در نظام آموزش و پرورش باشند.
ضرورت تجدید نظر در تقویم آموزشی دانشگاه ها
طهماسبی، یک جامعه شناس و مدرس دانشگاه نیز با اشاره به اینکه میل به کم کاری و تعطیلی به عنوان یک رفتار در جامعه ایرانی بویژه بین جامعه دانشجویی شکل گرفته است، گفت: شیوع این رفتار منشا پدیده ای به نام فرهنگ گریز از مدرسه و دانشگاه است.
وی تعطیلی های بی مورد را در کاهش سطح کمی و کیفی آموزش موثر دانست و افزود: از یک سو این تعطیلی ها موجب می شوند که تعداد کلاس های هر درس که می بایست 16 جلسه باشد از لحاظ تعداد کاهش پیدا کنند و از طرف دیگر زمان لازم برای انتقال مطالب از طرف استاد به دانشجو سلب می شود و همین مسئله منجر به تنزل سطح کیفی آموزش می شود، جدای از این مسائل هزینه های هنگفتی هم بی آنکه آموزشی ارائه شده باشد بر نظام آموزشی کشور وارد می شود؛ چرا که اعضای هیئت علمی با تعطیلی های بی مورد کلاس ها هزینه های تدریس خود را دریافت می کنند.
طهماسبی بیان کرد: طبیعتا دانشجویی که سر کلاس نمی رود، اوقات آموزش را به اوقات فراغت تبدیل می کند و بعضا ممکن است زمینه فعالیت دانشجو در محیط های اجتماعی آسیب زا فراهم شود؛ در هر حال بروز این پدیده خود به خود منجر به ایجاد یک چرخه ناقص آموزشی می شود که مشکلات و معضلات زیادی را به بار می آورد.
مدرس دانشگاه های علمی کاربردی لرستان با تقسیم بندی تقویم آموزشی به تقویم رسمی و غیر رسمی گفت: تقویم رسمی از ناحیه مسئولان آموزشی تدوین و اجرا می شود؛ اما تقویم غیر رسمی همان تقویمی است که دانشجویان خود آن را اجرا می کنند و به نظر هم می رسد که این تقویم به واقعیت ها و نیازهای دانشجویی نزدیک تر است.
وی بر ضرورت تجدید نظر در تقویم آموزشی نه در جهت کم شدن ساعات آموزشی، بلکه در جهت انطباق ساعات آموزشی که نیاز دانشجویان را پاسخ می دهد تاکید کرد و ادامه داد: فاصله بین پایان ترم اول و شروع ترم دوم باید کاهش پیدا کند و کلاس های ترم دوم زودتر شروع شوند.
طهماسبی خاطرنشان کرد: پایان دی ماه امتحانات ترم اول در دانشگاه ها به پایان می رسند و از هفته اول اسفند ماه که در بعضی از دانشگاه ها به هفته دوم هم می رسد، کلاس ها شروع می شوند که این روال باعث می شود بخشی از فرصت ها، که می توان از آنها به عنوان ساعات آموزشی استفاده کرد، بین دو ترم هدر برود.