به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، فیروزه جعفری امروز در همایش «زنان و پیشگیری از سوء مصرف مواد» در فرهنگسرای غدیر بیان داشت: طبق آخرین آماری که در سال 91 منتشر شده است تعداد معتادان در ایران یک میلیون و 350 هزار نفر بوده است که 9 درصد از این تعداد را بانوان تشکیل میدهند.
وی با اشاره به اینکه طبق آمار سن اعتیاد در بین بانوان کاهش یافته است، افزود: بانوان در بیشتر موارد توسط پدر، برادر و به خصوص همسر به اعتیاد گرفتار میشوند و معمولا توسط آنان وارد چرخه مصرف مواد مخدر میشوند.
رئیس اداره پیشگیری و درمان سوء مصرف مواد وزارت بهداشت تصریح کرد: با توجه به اینکه عوامل محیطی در اعتیاد بانوان بیشتر از مردان اثرگذار است؛ بنابراین چنانچه بتوانیم این عوامل را بررسی و کنترل کنیم از شیوع مواد مخدر در بین زنان خواهیم کاست.
جعفری با تاکید بر اینکه بانوان عمدا مورد سوء استفاده جسمی، جنسی و عاطفی قرار می گیرند، ادامه داد: دختر بچه ها در مقایسه با پسران در خانواده بیشتر در معرض این سوء استفادهها قرار میگیرند و به همین دلیل بیشتر ممکن است به مصرف مواد مخدر روی آورند.
وی با تاکید بر اینکه در سال 2020 افسردگی نخستین بیماری روانی جهان خواهد بود، تصریح کرد: عواملی که منجر به کشش زنان به مواد میشود فشار کاری چه بیرون و چه داخل منزل، اضطراب، رفتارهای نامناسب با بانوان، عوامل محیطی، تبلیغات دوروغین، عدم نظارت صحیح و ظاهر جذاب توزیع کننده، هستند.
رئیس اداره پیشگیری و درمان سوء مصرف مواد وزارت بهداشت افزود: برخی تصور میکنند داروهای گیاهی موجب اعتیاد نمیشود، این در حالی است که بسیاری از مواد مخدر ریشه گیاهی دارند؛ بنابراین باید توجه داشت که تمامی داروها حتی داروهای گیاهی باید با تجویز پزشک متخصص مصرف شود.
جعفری تاکید کرد: مهارت های زندگی به عنوان واکسن اعتیاد تنها راه پیشگیری از اعتیاد در دنیا شناخته شده است.
وی ادامه داد: با توجه به موانعی که در جامعه بر سر راه زنان وجود دارد، چنانچه این موانع برداشته شود قطعا تعداد بیشتری از بانوان ترک خواهند کرد.
5 تا 10 درصد بانوان در دوران بارداری مواد مصرف می کنند
رئیس اداره پیشگیری و درمان سوء مصرف مواد وزارت بهداشت تصریح کرد: بر اساس داده های سازمان جهانی بهداشت پنج تا 10 درصد زنان در دوران بارداری مواد مصرف می کنند؛ بنابراین با توجه به اینکه زنان محور خانواده هستند؛ بنابراین اقدامات پیشگیرانه در این راستا باید در دستور کار قرار گیرد.
جعفری با اشاره به اینکه باشگاهها و آرایشگاهها از مکانهای رواج مصرف مواد مخدر هستند، گفت: با توجه به اینکه از دهه های 80 و 90 تعداد آرایشگاهها و باشگاهها رو به افزایش است؛ بنابراین نظارت بر این مکانها باید بیشتر صورت گیرد.
وی تصریح کرد: برخی دختران هویت خود را در مرد بودن میدانند، به همین دلیل به مصرف سیگار و الکل روی میآورند.
رئیس اداره پیشگیری و درمان سوء مصرف مواد وزارت بهداشت در پایان خاطرنشان کرد: ارتقاء آگاهی، اصلاح و تقویت قوانین و مقرارت کارآمد، کسب مهارت های مقابلهای و تاب آور و درمان معتادان از جمله عواملی است که میتوانند از شیوع و افزایش اعتیاد بکاهد.