گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»؛ مشکل آلودگی هوا، موردی است که مردم تهران هر سال با آن مواجه می شوند، چند ماهی با این آلودگی مبارزه می کنند و بعد دوباره این مشکل بزرگ را از یاد می برند.
این روزها بحث آلودگی هوا و وجود ذرات معلق باعث مشکلات زیادی برای شهروندان کلان شهرها، بویژه تهران شده است. زندگی در شهرهای بزرگ دنیا علاوه بر مزیت ها، مشکلات و معایب بسیاری دارد.
یکی از بزرگترین معایب آن این است که ساکنان آن فرصت استنشاق هوای تازه را ندارند و اکسیژن کمتری دریافت می کنند و متاسفانه بدنشان دی اکسید کربن، سرب و گازهای سمی دیگر را جذب خواهد کرد.
فوق تخصص جراحی قفسه سینه و پیوند ریه: سفتی و نارسایی ریه، یکی از مشکلات شایع
دکتر محمدعلی افسری در گفت و گو با «خبرگزاری دانشجو» به تاثیر آلودگی هوا بر روی ریه اشاره کرد و گفت: در تهران آلودگی مربوط به ذرات معلق ریز مثل گاز CO است که از سوخت ناقص بنزین و گاز تولید می شود، این گاز زمانی که وارد ریه می شود روی خود ریه تاثیری نمی گذارد و تنها جذب خون می شود، اما ذرات معلق ریز وارد ریه می شوند و داخل ریه رسوب می کنند و موجب انواع بیماری های ریوی مثل پلوموکیوز و آسبزتوز و بیماری های کشاورزان می شوند و در نهایت موجب سفتی و نارسایی ریه می گردند.
وی افزود: تمام بیمارانی که دچار بیماری های آسم، آلرژی، تنگی نفس و غیره هستند تحت این شرایط و آلودگی هوا، دچار بحران می شوند و بیماریشان عود می کند.
فوق تخصص جراحی قفسه سینه و پیوند ریه به بیماران توصیه کرد، در صورتی که می توانند از محیط آلوده ای مثل تهران خارج شوند تا آلودگی هوا کمترین آسیب را به آنها بزند.
افسری افزود: در این هوای آلوده فرد بیمار نباید فعالیت و تحرک بدنی داشته باشد؛ چون زمانی که فرد فعالیت می کند، میزان و تعداد تنفس افزایش می یابد و نفس های عمیق تری می کشد که این باعث می شود هوای آلوده بیشتری وارد ریه شود، به همین جهت، بهترین کار این است که فرد سعی کند از منزل بیرون نیاید.
وی با اشاره به استفاده از ماسک های تنفسی بیان کرد: ماسک هایی که برخی از بیماران از آنها استفاده می کنند، ارزشی ندارد؛ چون این ذرات در حد دو میکرون هستند و از ماسک های معمولی عبور می کنند؛ همچنین زمانی که فرد ماسک می زند هوایی که تنفس کرده است را دوباره تنفس می کند و این سیکل معیوبی است برای بیمار و کمکی به فرد بیمار نمی کند، بنابراین بیماران باید در این دوران کارهای درمانی را محتاطانه و با دقت بیشتری انجام بدهند.
فوق تخصص جراحی قفسه سینه و پیوند ریه در ادامه تصریح کرد: بیمارانی که دارای مشکل تنفسی هستند به دو دسته تقسیم می شوند، بیمارانی که دچار تنگی نفس حاد می شوند و باید حتماً به اورژانس مراجعه کنند؛ در اورژانس برای بیماران اکسیژن گذاشته شده و کمک های تنفسی به فرد داده می شود، گاهی لازم است برای این افراد لوله بگذاریم و برای مدتی زیر دستگاه قرار بگیرند؛ دسته دیگر گروهی هستند که تنها کافی است داروها را کامل مصرف کنند.
افسری گفت: آلودگی هوا بر روی تمام مردم تهران تاثیر خود را می گذارد، اما بر روی کودکان تاثیرگذاری بیشتری دارد، میزان تنفس کودکان بیشتر از یک فرد بالغ است و ریه آسیب پذیرتری دارند، به همین خاطر بیشتر در معرض خطر قرار دارند.
وی افزود: ما از آلودگی هوا تنها دوده و گرد و خاک آن را می بینیم، در صورتی که این مواد هر کدام منحصراً روی یک قسمتی از بدن اثر می گذارد. برخی از افراد آلوده بودن هوا را به دوده داشتن هوا می دانند و زمانی که هوا دوده ای ندارد فکر می کنند که هوا پاکیزه است، ولی این تصور اشتباهی است.
فوق تخصص جراحی قفسه سینه و پیوند ریه گفت: دستیابی به سلامتی کامل و بیمار نشدن حق تمام افراد است و تنها به یک گروه خاص محدود نمی شود، پس تمام مردم باید در این راه تلاش کرده و برای پاک بودن هوا تلاش کنند.
کارشناس سلامت مادران مرکز بهداشت اصفهان: خطر تولد زودرس براثر آلودگی هوا
بیتا حمیدی، کارشناس سلامت مادران مرکز بهداشت اصفهان گفت: خطر تولد زودرس و وزن کم هنگام تولد، در مناطقی که هوای آلوده دارند، حدود سه برابر بیشتر از مناطق کمتر آلوده است.
وی با بیان اینکه از دیگر تاثیرات آلودگی هوا، عوارض جنینی است، اظهار کرد: بر اساس مطالعات صورت گرفته عوارضی مانند وزن کم هنگام تولد، مرگ داخل رحمی، تاخیر رشد داخل رحمی و ناهنجاریهای جنینی مانند لب و کام شکری، ناهنجاریهای قلبی و عروقی و زایمان زودرس به دلیل قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا ایجاد میشود.
کارشناس سلامت مادران مرکز بهداشت اصفهان افزود: خطر تولد زودرس و وزن کم هنگام تولد، در مناطقی که آلودگی هوا بیشتر است، بسیار بیشتر و حدود سه برابر مناطقی است که آلودگی کمتری دارند و خطر مرگ و میر نوزادان نیز در مناطق آلوده چهار برابر میشود.
حمیدی با بیان اینکه آلودگی هوا حتی میتواند ناشی از مصرف سیگار توسط مادر باردار یا اطرافیان وی باشد، اضافه کرد: در این صورت با اختلالات رشد جنین یا تولد نوزادان با وزن کم روبرو هستیم.
وی با بیان این که مسمومیت در افراد مختلف به شرایط جسمانی و سلامتی آنها و همچنین به غلظت ماده سمی بستگی دارد، ادامه داد: ممکن است مسمومیت در افراد مختلف با توجه به این عوامل خفیف یا شدید باشد که مسمومیت خفیف در افراد به صورت سردرد، سرگیجه، خواب آلودگی، خستگی و ضعف بروز میکند و مسمومیت شدید موجب بیقراری، استفراغ و بیهوشی شده و در شرایط حاد به صورت تشنج ظاهر میشود.
کارشناس سلامت مادران مرکز بهداشت اصفهان تصریح کرد: مونواکسید کربن موجود در هوا در سه ماهه اول بارداری به راحتی از جفت عبور کرده و در صورت شدت مسمومیت، منجر به سقط جنین میشود.
حمیدی گفت: خطر سقط جنین در زنان باردار بیشتر در سه ماهه اول بارداری است و این امر نیز بشدت به مسمومیت با آلودگی هوا، شرایط سلامتی کبد، قلب و مقاومت بدنی مادر بستگی دارد، بنابراین مادران باردار باید در هشت هفته اول حاملگی بسیار مراقب باشند و خود را در معرض هوای آلوده قرار ندهند و در صورتی که ناگزیر به بیرون آمدن هستند حتماً از ماسک استفاده کنند.
وی افزود: به طور کلی 12 هفته اول حاملگی دوران بسیار حساسی است و مادران باید بیشترین توجه را به سلامتی جنین نشان دهند، اما از هفته 16 به بعد میزان حساسیت نه این که از بین می رود، بلکه کمتر می شود؛ چون تا این زمان اندام های جنین، قلب و مغز او شکل گرفته است.
آلودگی هوا احتمال ناباروری را افزایش می دهد
این کارشناس سلامت مادران مرکز بهداشت اصفهان گفت: آلودگی هوا احتمال ناباروری زنان را افزایش می دهد؛ همچنین زنانی که بیشتر در معرض آلودگی هوا قرار دارند بیشتر دچار سقط جنین، زایمان زودرس، پاره شدن کیسه آب جنین، عدم رشد جنین، تولد نوزادانی با وزن کم و حتی بروز لب شکری (شکاف لب) در نوزادانشان می شوند.
حمیدی گفت: رساندن هوای آزاد و پاک مهمترین اقدامی است که در مسمومیت خفیف باید انجام گیرد؛ زیرا هوای پاک 21 درصد اکسیژن دارد؛ همچنین بیمار را باید از شرایط و محیط آلوده دور کرد، چون مسمومیت خفیف با استنشاق هوای پاک رفع میشود.