به گزارش خبرنگار«خبرگزاری دانشجو» از مشهد، حجت الاسلام نبویان عصر امروز در جمع دانشجویان دانشگاه علوم اسلامی رضوی گفت: انقلاب پر برکت ما در شعار خود چهار نکته مهم استقلال، آزادی، جمهوریت و اسلامیت ملت را مطرح کردکه باید این چهار نکته را مورد بررسی قرار داد.
این نماینده مجلس در خصوص مسئله استقلال نظام که رهبری نیز در سخنرانی دو شب پیش خود در آن تأکید داشتند دارای ابعاد گوناگونی است که یک بعد آن به توافقنامه اخیر ژنو مربوط میشود.
وی با بیان اینکه باید نسبت به استقلال و عزت مردم به توافق صورت گرفته مشخص شود ادامه داد: این توافقنامه سرنوشت ملت ماست که باید گفت بحث هستهای علاوه بر اینکه مربوط به ملت ایران میشود در مورد کشورهای جهان اسلام نیز موثر است.
این نماینده مجلس اظهار داشت: اینکه کشوری همچون ایران توانسته روی پای خود بایستد و به الگوی مقاومت تبدیل شود برای امریکا قابل قبول نیست به همین دلیل تمام تلاش خود را به کار گرفته است که تا از تبدیل شدن ایران به یک الگوی موفق در منطقه جلوگیری کند.
وی با تأکید بر اینکه نباید بحث جناحهای راست و چپ را مطرح کردبیان داشت: بحث راست و چپ را باید رها کرد به عقیده من هیچ کدام قابل اعتراض نیستند و تنها به کسانی میتوان اطمینان داشت که خط مقام معظم رهبری و ولایت را دنبال کنند.
عضو کمیسیون آموزش مجلس به توافق ژنو اشاره و بیان داشت: زمینه اصلی ایجاد توافق ژنو در سفر شهریور ماه رئیس جمهور به سازمان ملل ایجاد شد.
وی ادامه داد: من در سه مرحله مذاکرات صورت گرفته گفتوگوهای با عراقچی داشتم که وی در مورد مذاکرات ژنو یک گفت ما در این مذاکره یک طرح با سه مولفه چگونگی گام اول، چگونگی گام نهایی و روشن شدن هدف مذاکره را مطرح کردیم.
نبویان هدف مورد نظر ایران را تشریح کرد و گفت: در این مذاکرات طرف ایرانی یک بازی برد برد بود برد ایران در مرحله اول بازگرداندن پرونده کشور از شورای امنیت بود زیرا در شورای امنیت پنج قطعنامه علیه ایران تنظیم شده بود که بزرگترین تحریمها به شمار میرود.
نماینده مجلس شورای اسلامی به عنوان تحریم های علیه ایران اشاره کرد و ادامه داد: دو دسته تحریم کلی به ایران اعمال شد دسته اول تحریمهای بینالمللی بود که از سوی شورای امنیت باز شد که برای تمام دنیا لازم الاجرا بود و دسته دوم تحریمهای یک جانبه امریکا و اتحادیه اروپا به شمار میرود.
وی اظهار داشت: عراقچی معتقد بود تحریمهای که برای کشور مشکلساز است تحریمهای شورای امنیت است و تحریمهای امریکا کاغذپارهای بیش نیست.
نبویان در خصوص نوع تحریمهای وارد شده بر کشور بیان داشت: بزرگترین تحریمهای که در کشور وارد شد تحریمهای نفتی و بانکی بود که یکی از اهداف مذاکره کنندگان رفع این محدودیت بود.
وی ادامه داد: منابع تأمین بودجه کشور همواره بر پایه نفت استوار بوده همانطور که بودجه سال قبل نیز با 49 درصد وابستگی به نفت به تصویب رسید که شرایط امسال نیز مشابه سال گذشته است.
این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه از تیرماه 91 کل بانکهای دنیا از سوی آمریکا با ما قطع ارتباط کردند تصریح کرد: در این شرایط که وزیر اقتصاد سابق اعلام میکند ما برای اینکه 20 میلیون دلار پول جابهجا کنیم باید از چهار واسطه عبور کنیم میتوان دلیل گران شدن یکباره اقلام مورد نیاز مردم را درک کرد.
وی به توافقات حاصل شده در ژنو دو اشاره و تصریح کرد: وندی شرمن در تیم مذاکره کننده آمریکا که با سه مذاکره کننده ایران به توافقاتی رسیده بود؛ بعد با وزیر خارجه آمریکا تماس میگیرد که برای امضاء توافق نهایی به محل اجلاس بیاید که آقای عراقچی از این اتفاق بهعنوان دستیابی سریع به نتایج مشترک با تیم آمریکایی یاد میکند که این سوال مطرح میشود که این سرعت برای مذاکره با امریکا یعنی چه؟
نبویان به توافقنامه نهایی اشاره کرد و گفت: ما در جلسهای که در حضور دکتر بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی، آقای عراقچی خانم افخم و در ادامه این جلسه با حضور آقای ظریف همراه بود به بررسی توافق صورت گرفته پرداختیم و از آقای عراقچی خواستیم تا جزئیات این مذاکرات را در اختیار ما قرار دهند اما ایشان به ما گفت این از امور محرمانه است و شما حق دانستن آن را ندارید که در ادامه وزیر خارجه نیز گفت اگر من را استیضاح هم کنید یک کلمه نخواهم گفت.
وی افزود: با فرض اینکه وزیر خارجه مردم را نامحرم فرض کند این حق برای نمایندگان مجلس وجود دارد که از جزئیات توافقات حاصل شده با خبر باشد اما آقای ظریف علنا این حق مجلس را که قانون برای آنان در نظر گرفته است را زیر پا میگذارد.
این نماینده مجلس افزود: تیمی که قطعنامه 598 را به امام تحمیل کرد چه تیمی بود؟ تیمی که تمام تأسیسات هستهای را در سال 82 تأسیس کرد چه تیمی بود؟ وقتی رهبری فرمودند دو سال هستهای را تعطیل کردند دو سال کشور را عقب انداختند ؛ چطور میتوان شاهد تعطیل شدن تأسیسات هستهای بود.
نبویان در پاسخ به سوالی مبنی بر دلیل دخالت نکردن مقام معظم رهبری و مجلس در این موضوع گفت: اگر رهبری و مجلس در این مسئله ورود پیدا کنند بهانه ای برای آنان خواهد شد که بگویند در ابتدای کار چوب لای چرخ ما گذاشتند.
حجت الاسلام نبویان به بندهای پایانی توافقنامه اشاره کرد و گفت: دسترسی به کارگاههای ساخت سانترفیوژ، دسترسی به معادن و کارخانههای تولید اورانیوم تنها بخشی از این توافقنامه است که حاصل آن تعطیلی سه چهارم فرد، تعطیلی آب سنگین اراک و تعطیل شدن 98 درصد تولید سانترفیوژهاست؛ در این توافقنامه به حق غنی سازی اشاره نشده با این حساب تیم مذاکره کننده توان بالای هستهای کشور را دادند رفت.
صداي شما هنوز هم در گوشم است.
ان شالله هميشه سلامت باشيد و در پناه حق.