حشمت الله عسگری در گفت و گو با خبرنگار « خبرگزاری دانشجو» در ایلام، بیان کرد: طرح اقتصاد ملی با رویکرد مقاومتی یک طرح منفعلانه و دور از ذهن نیست بلکه ایدئولوژی فعال و تاثیرگذار بر تمام ابعاد کارکردی جامعه می باشد.
وی تحقق طرح اقتصاد مقاومتی را در توجه به دو فاکتور عنوان کرد و تصریح نمود: گام اول شناخت ضعف ها و برطرف کردن آن ها و گام دوم توجه به نقاط قوت اقتصادی است.
استاد دانشگاه ایلام اجرای اقتصاد ملی را راهبردی برای مقابله با تحریم ها خواند و افزود: هدف استکبار از تحریم نمودن جمهوری اسلامی، تسلیم کردن مردم و دولت در برابر خواسته های نامعقول آنان، خدشه دار نمودن وجهه عمومی جمهوری اسلامی در مجامع بین المللی، کاهش روحیه خودباوری ملت ایران، جلوگیری از الگو شدن نظام دینی در جهان و ممانعت از انحصار شکنی علوم مختلف توسط ایران است.
عسگری یکی دیگر از اهداف استراتژیک غرب علیه ایران را بی اعتماد کردن مردم به دولت، نظام و رهبری عنوان کرد و گفت: به ظن آمریکا و هم پیمانان وی اگر دایره تحریم بر ملت ایران فشرده شود وفاق، اعتماد و اعتقاد مردم به نظام کم رنگ خواهد شد.
وی اذعان داشت: وابستگی ایران به علوم و فنون غربی، وابستگی کشور به خارج در زمینه تامین کالاهای استراتژیک، اعتماد به زیرساخت های اقتصادی دشمن مانند سیستم بانکی، وابستگی به زیرساخت های عمرانی دشمن ضعف های راهبردی کشور می باشند.
درآمد نفتی، مدیریت مفتی و اقتصاد رانتی را با خود به همراه دارد
معاون برنامه ریزی و اشتغال استانداری ایلام، اقتصادی را که بر اساس درآمدهای نفتی پایه ریزی شده باشد را اقتصاد رانتی خواند و تصریح کرد: در این اقتصاد، نفت یک عامل برون زا است، درآمدهای دولت بر اساس کسب و کار نیست و دخل و خرج کشور از تولید و سازندگی حاصل نمی شود.
عسگری خاطرنشان کرد: درآمدهای حاصل از فروش بشکه های نفت پس از قرارگیری در لایحه بودجه به جیب دولت واریز می شود از سوی دیگر پول بادآورده در خزانه دولت توهم قدرت را در میان صاحب منصبان ایجاد می کند.
وی ادامه داد: زمانی که یک عامل برون زا برگرفته از اقتصاد مفتی در دولت جا خوش می کند زمینه های تمرکز، سوء مدیریت، سوء تخصیص و هدایت فعالیت های سود آور تولیدی به سوی افعال غیرتولیدی فراهم می شود، در این هنگام دولت به بزرگ ترین عامل توسعه تبدیل می شود و مشارکت مردم در کمترین سطح قرار می گیرد.
این دانش آموخته علم اقتصاد نقش مردم را در بهبود شرایط یک کشور مهم ارزیابی کرد و اذعان داشت: اگر مردم در تامین منابع مالی دولت نقشی نداشته باشند دولت به بهانه تخفیف نیازهای مردم روز به روز بزرگتر می شود و رانت خواری در لایه های مختلف آن گسترش می یابد، این عامل سبب آسیب پذیری کشور در عرصه های بین المللی خواهد شد.
عسگری تنظیم بازار، کنترل تورم و پایین آوردن نرخ اجناس را یکی از فعالیت های دولت در کنترل اقتصاد متورم دانست و تصریح کرد: عدم پاسخ گویی دولت به مردم، نیمه کاره رها کردن پروژه های عمرانی، عدم دستیابی به برنامه های اعلام شده و وجود نارضایتی در مردم از نشانه های اقتصادی می باشد که پایه های آن در پتروشیمی استوار شده است.
وی تایید کرد: در این گونه اقتصاد، توقعات لایه های مختلف مردم بالا می رود از سوی دیگر دولت برای تامین خواسته های سیری ناپذیر مردم خود را بزرگ و بزرگ تر می کند و بخش خصوصی را به انزوا می کشاند. نائل آمدن به پیشرفت و برتری در این گونه جوامع به سختی قابل حصول است.
استاد دانشگاه ایلام نفت را عامل بی ثباتی اقتصادی دانست و ادامه داد: درآمدهای حاصل از فروش نفت به هر نهادی که واریز شود آن بخش را مریض و غیرفعال خواهد کرد و نتیجه آن چیزی جز ایجاد تلاطم و نابسامانی در بخش های کلان کشور نخواهد بود.
مالیات به اقتصاد ثبات می بخشد و بی عدالتی را کاهش می دهد
عسگری گفت: در اولین برنامه توسعه، سهم نفت از درآمدهای جاری تنها 38 درصد بود، با وجود راهبردهایی که برای کاهش استفاده از درآمدهای نفتی در چشم انداز 1404 مصوب گردید اما این امر تا سال 1393 به حول و قوه خود باقی مانده است.
وی خاطرنشان کرد: یکی از منابعی که می تواند برای دولت درآمدزا باشد و فاصله طبقاتی میان اغنیا و فقرا را کاهش می دهد اخذ مالیات است.
معاون برنامه ریزی و اشتغال استانداری ایلام، ایران را بی ثبات ترین کشور در مبحث مالیات عنوان کرد و افزود: در کشورهای مختلف دنیا نسبت مالیات به بودجه دولت 70 درصد است اما این وضعیت در ایران در شرایط نامطلوبی قرار دارد.
عسگری مزایای مالیات را در 4 محور دانست و عنوان کرد: برقراری عدالت اجتماعی، کاهش نرخ قیمت ها، ثبات بخشی به اقتصاد و تامین مالی دولت از ویژگی های مثبت اخذ مالیات است.
وی تایید نمود: مقایسه ضریب جینی در ایران حاکی از فاصله چشمگیر طبقاتی میان اغنیا و فقرا دارد.
استاد دانشگاه ایلام با ابراز تاسف از روند مالیات گیری در ایران اذعان داشت: سهم عمده ای از مالیات هایی که دولت می گیرد از نهادهای وابسته به خودش است این در حالی است که بخش خصوصی فعال تر و پردرآمدتر از بخش دولتی می باشد و کمترین میزان مالیات را به دولت ارائه می دهد.
عسگری مطرح کرد: دولتی که منابع مالی و اعتباریش از درآمدهای غیر از مالیات و به وسیله پول بادآورده تامین می شود آیا خود را ملزم به این می داند که نهادی چابک، شفاف، پاسخ گو، ملتزم به نظم و آراسته به مدیریت صحیح باشد؟
اقتصاد ملی با بها دادن به نقاط قوت اقتصادی حاصل می شود
وی تاکید نمود: عدم وابستگی به خارج و تنومند ساختن درخت اقتصادی کشور حاصل نخواهد شد مگر آن که به نقاط قوت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگ ملی توجه ویژه مبذول گردد.
معاون برنامه ریزی و اشتغال استانداری ایلام توجه به اقتصاد دانش بنیان را یکی از راهکارهای دستیابی به اقتصاد ملی دانست و افزود: متاسفانه این نکته مهم از سوی دولت و نهادهای زیربط مغفول مانده است. مراکز آموزش عالی نقش مهمی در خلق پروژه های دانش بنیان دارند، لازمه نیل به جامعه ای خودکفا ارتباط تنگاتنگ میان دانشگاه و صنعت است.
عسگری توجه دولت به مردم و اعتماد داشتن به آن ها را مهم تلقی کرد و گفت: با توجه به اصل 44 قانون اساسی و برنامه راهبردی کشور، حضور مردم در میدان جهاد و سازندگی راه گشای رسیدن به پیشرفت و تعالی است.
وی ابراز داشت: ایران توانایی بالایی در صادرات تولیدات داخلی دارد اما متاسفانه محصولات کشورمان به صورت عمده، بدون بسته بندی و شناسنامه به کشورهای مختلف صادر می شود، اگر کالاهایی مانند زعفران، خشکبار، فرش، میوه جات، داروهای گیاهی، سیمان و سایر محصولات با بسته بندی مدرن به بازارهای جهانی تزریق شوند منبع درآمد خوبی برای دولت و مردم محسوب می شوند.
استاد دانشگاه ایلام افزایش مصرف گرایی و گرایش به کالاهای لوکس خارجی را زدن تیشه به ریشه اقتصاد ملی عنوان کرد و بیان داشت: مردم باید به زندگی استاندارد به دور از هرگونه افراط و تفریط اکتفا کنند و از خرید کالاهای غیرضروری بپرهیزند، این مهم محقق نخواد شد مگر این که ملت ایران به فرهنگ اصیل خود مقید باشند.
عسگری دستیابی ایران به بازارهای منطقه را عاملی مهم در توسعه بعد سیاسی- اقتصادی خواند و تصریح کرد: توجه ویژه به منطقه گرایی و استفاده از ظرفیت کشورهای های همسایه، ایران را به ابرقدرت منطقه در زمینه اقتصادی و نفوذ سیاسی مبدل خواهد کرد، جمهوری اسلامی پس از درنوردیدن مرزهای منطقه ای می تواند بازار بین المللی را نیز در ید خود بگیرد.
وی یکی از ضعف های مدیریتی در جمهوری اسلامی را فقدان مهندسی سیاسی در تعاملات اقتصادی عنوان کرد و ادامه داد: بیشترین صادرات ایران در زمینه مواد نفتی است، اکثر مشتریان این فرآورده را کشورهای غربی تشکیل می دهند به قطع یقین این ملل در پازل آمریکا و اسرائیل بازی می کنند.
فرهنگ و اقتصاد ملی دو فاکتور مکمل و جداناپذیر هستند
معاون برنامه ریزی و اشتغال استاندار ایلام گفت: کشور ایران در برهه ای از زمان قرار دارد که فشارهای اقتصادی و هجمه های فرهنگی ارزش های ملی و اسلامی این کشور را مورد هدف قرار داده اند.
عسگری تنها راه برون رفت از وضعیت فعلی و تهاجمات نرم دشمن را اعتصام به ریسمان فرهنگ و ارزش های اسلامی عنوان کرد و بیان داشت: تنها چیزی که کشور ایران را از اجرای نقشه های شیاطین واکسینه می کند اجرای جهاد اقتصادی و فرهنگی با رویکرد ملی است.
وی ابراز کرد: اقتصاد و فرهنگ دو فاکتور مکمل و جدایی ناپذیر هستند که یکی بدون دیگری ثبات و دوام نخواهند داشت، اقتصاد ملی بدون فرهنگ ملی آسیب پذیر و متزلزل است و برعکس.
استاد دانشگاه ایلام ادامه داد: زندگی جهادگونه برای مردم ایران بعید و دور از ذهن نیست، چه بسا این ملت با زندگی انقلابی در سال های 1358 و دوران هشت سال دفاع مقدس، قدرت خود را به رخ جهانیان کشیدند.
وی خاطرنشان کرد: منویات رهبر مبنی بر تحقق جهاد اقتصادی و فرهنگی با افزایش اعتماد به نفس ملت، حفظ وحدت میان مردم و دولت با ولایت، سخت کوشی نمایندگان مجلس شورای اسلامی، برپایی کارگاه ها و کارگروه های اقتصاد مقاومتی و توجه ویژه به فرهنگ اصیل اسلامی حاصل خواهد شد.