گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»- مرضیه آزادی؛ 13 بدر یا به قول تقویم "روز طبیعت" برای همه ایرانی ها روز خاصی است. از انتظار و صف های طویل در ترافیک تا شادی یک دور همی یک روزه.
این سنت دوست داشتنی از پیش از ما وجود داشته و پس از ما هم خواهد بود یعنی نوه و نتیجه های ما هم روز 13 فروردین ماه به دامان طبیعت(البته اگر تا آن موقع چیزی از طبیعت مانده باشد) خواهند رفت و به شادی و پایکوبی خواهند پرداخت.
حالا بهترین فرصته که به شناخت مکان های زیبای تهران بپردازیم و در این روز زیبا با قرار گرفتن در طبیعت از آن لذت ببریم.
باغ ایرانی برای پایتخت
باغ ایرانی نخستین باغ حفاظت شده در پایتخت است که به همت مدیریت شهری به روی مردم گشوده شد. این باغ با مساحت تقریبی 3 هکتار در خیابان شیخ بهایی شمالی در کوچه شهید صابری در منطقه 3 واقع شده است.
این بوستان بر اساس الگوی باغ ایرانی طراحی شده است و به عنوان یکی از مهمترین دستاوردهای تمدن ایران، محصول ذهنیت، تاریخ و جغرافیای ایرانیان از عصر باستان تا دوره معاصر است که سهم مهمی در تنظیم ارتباط انسان با محیط در جهان داشته است.
باغ ایرانی پاسخ مناسب و زیبا به نیازهای مادی و معنوی انسان است.عناصر باغ ایرانی شامل عناصر طبیعی یعنی آب و تجهیزات آبی و گیاهان و عناصر مصنوعی یعنی کوشک، سردر، دیوار، باغ، عمارت اندرونی و غیره است.این بوستان با دارا بودن ورودی های متعدد در هر 3 ضلع شرقی، غربی و جنوبی در کنار بزرگراه چمران قرار گرفته است.
سازه ای عمرانی به نام طبیعت
راراضی عباس آباد و کاربری های در نظر گرفته شده برای آن بی شک نقطه عطفی در گردشگری طبیعت پایتخت محسوب می شود. فضای سبز و پوشش گیاهی این منطقه نقش ریه تنفسی برای شهر تهران را باز کرده است.
اما این اراضی توسط بزرگراه های متعدد احاطه شده و از هم دور افتاده است. در این میان طراحان شهری تلاش کرده اند با طراحی پلی به نام طبیعت این اراضی را به یکدیگر پیوند بدهند.
بدین ترتیب پل طبیعت با 7 هزار متر مربع مساحت از اتصال 14 هزار قطعه فولادی در ارتفاع 40 متری و روی بزرگراه مدرس ساخته شد، پلی که در سطح کشور و حتی در منطقه خاورمیانه، بزرگترین پل برای عبور و مرور عابران و وسایل نقلیه پاک مانند دوچرخه ایجاد شد که تعریف کاربری این سازه عظیم، برگرفته از معماری اصیل ایرانی و به عنوان یک مقصد گردشگری بود.
بوستان مینیاتوری
بوستانمینیاتوری برای نخستینبار در کشور و به منظور نمایش ماکتهای مینیاتوری آثار میراث جهانی ایران که در فهرست یونسکو به ثبت رسیدهاند، تا چندی دیگر موردهبرداری برای استفاده شهروندان تهرانی قرار میگیرد. این بوستان، مجموعهای از جذابیتهای تاریخی و گردشگری ایران است که در قالب ماکتهای مختلف در منطقه هشت تهران به نمایش درخواهد آمد.
مساحت بوستان مینیاتوری در حدود 3هکتار است که از جنوب به خیابان جانبازان غربی، از غرب به خیابان کرمان و از شرق به اتوبان امامعلی(ع) منتهی میشود. ایده اصلی بوستانمینیاتور از روح هندسی باغهای ایرانی در ترکیب با استانداردهای پارکهای مینیاتوری که فضاهای نامنظمی برای ارائه ماکتها در قالب ویژگیهای مورفولوژی (ریخت زمین) و همچنین نواحی مختلفی که آثار جهانی در آنها مستقر است، الهام گرفته شده است.
ترکیب دو ایده بالا سناریوی استقرار ماکتها را با توجه به جهات جغرافیای ایران شکل داده است و به عنوان مثال خلیجفارس در جنوبیترین قسمت مجموعه، میدان امام اصفهان در بخش مرکزی و مجموعه تاریخی بیستون در غرب بوستان قرار گرفتهاند.
در فاز نخست ماکت مینیاتوری 12سایت تاریخی که هم اکنون در فهرست آثار جهانی ثبت هستند، در بوستان پیشبینی شدهاند.
آثاری چون تخت جمشید، چغازنبیل، میدان نقش جهان اصفهان، پاسارگاد، تخت سلیمان، گنبد سلطانیه، ارگ بم، کلیساهای ارامنه، کوه کتیبه بیستون، مجموعه شیخ صفی الدین اردبیلی، بازار تبریز و آبشارهای شوشتر را از جمله بخشهای بوستان مینیاتوری تهران دانست که در قالب ماکت به تصویر کشیده شده است.
وی با اشاره به اینکه در فاز دوم این بوستان توسعه ماکتهای مینیاتوری گنبد قابوس، مسجد جامع اصفهان، کاخ گلستان و روستای دستکند میمند کرمان و دیگر باغهای نه گانه ایرانی اجرا خواهند شد، خاطرنشان کرد: این نوع بوستان برای نخستین بار در کشور ایران و در شهر تهران در حال احداث است، ولی در جهان این نوع بوستانها پیشینهای بیش از دو دهه دارند.
بوستان مینیاتوری گونههای منطقه زاگرس و منطقه البرز را به طور عمومی شامل میشوند و در اطراف ماکتها پوششهای گیاهی ویژه هر منطقه ایجاد میشود.
احداث ساختمان گالری به مساحت 750مترمربع جهت ایجاد نمایشگاه دائمی میراث فرهنگی، کتابخانه، فروشگاه محصولات فرهنگی، چایخانه، مونیتورینگ، سرویسبهداشتی و… را از دیگر اقدامات صورت گرفته است .
آبشار تهران
آبشار تهران یکی از بزرگ ترین مجموعه های تفریحی- گردشگری پایتخت است که با هدف هویت بخشی به دامنه البرز، جلوگیری از تصرف زمین های موجود از سوی افراد حقیقی و حقوقی و ایجاد ارتباط میان انسان و طبیعت با استفاده از مصالح طبیعی و همگون با طبیعت احداث شده است. برای رسیدن به ” آبشار تهران” فقط کافی است که در بزرگراه همت قرار بگیرید و به سمت غرب تهران حرکت کنید. وقتی به خروجی شهرک شهید باقری رسیدید تابلوی راهنما شما را به سمت آبشار هدایت می کند و پس از آن در جای جای مسیر تابلوهای دیگر کمک می کنند تا به راحتی به مقصد برسید. مقصدی که با در نظر گرفتن چندین پارکینگ با ظرفیت 500 خودرو مشکل جای پارک را هم برای گردشگران منتفی کرده است.
در پایین ترین قسمت این آبشار که می ایستید و به اطراف نگاه می کنید در کنار وسعت این مجموعه، متوجه می شوید که این مکان تلفیقی است از بام تهران و آبیدر سنندج، مکان هایی با طبیت بکر و آرامش بخش. پله های سنگی که از قسمت پارکینگ شروع می شوند مسیر را برای رسیدن به اولین آبشار برایتان هموار می کننند. اولین چیزی که در ابتدای این مسیر منتظرتان است برکه ای زیباست که نوید می دهد تا انتهای این سفر یک روزه قرار است با شگفتی های زیادی روبه رو شوید. موضوعی که انگیزه ای می شود تا برای دیدن زیبایی های بیشتر، پله ها را یکی پس از دیگری پشت سر بگذارید و در ارتفاعی قرار بگیرید که 200 متر بالاتر از سطح زمین است، یعنی نقطه ای که اولین آبشار در انجا قرار گرفته است.
اگر به هزار و یک دلیل بیشتر از این حوصله بالا رفتن ندارید، می توانید در همین طبقه و در یکی از آلاچیق ها اتراق کنید و از سکوتی که بر فضا حاکم است لذت ببرید و تهران را زیر پای خود حس کنید. اینجا دور تا دور تان تصاویری است که گویی زیبایی های طبیعت را قاب گرفته است. از این نقطه به راحتی می توانید دریاچه مصنوعی چیتگر را ببینید. اگر هم عاشق نجواهای طبیعت هستید می توانید از صدای آب درون برکه و آبشارها لذت ببرید. وقتی به تمام این زیبایی ها نگاه می کنید تصور اینکه تمام فضای طبیعی این مکان، به دست انسان شکل گرفته باشد، کمی به نظرتان مشکل می رسد.