به گزارش خبرنگار علمی «
خبرگزاری دانشجو»، غلامرضا جلالی، صبح امروز در اولین روز دومین کنفرانس دفاع سایبری که در دانشگاه جامع امام حسین(ع) برگزار شد با اشاره به اینکه فعالیتهای سایبری در طی دهه اخیر در حال توسعه هستند، افزود: این ویژگی فعالیتهای سایبری، ارائه تعریف خاص از این فضا را دچار پیچیدگی خاص میکند و امروز تعریف فضای مجازی همراه با فضای انتزاعی است
.
رئیس سازمان پدافند غیر عامل، فضای متشکل از عناصر غیر واقعی و انتزاعی را تعریفی اولیه از فضای سایبری دانست و اظهار داشت: این در حالی است که امروز فضای مجازی تمام شئون زندگی بشر را درگیر کرده است در حالی که بسیاری معتقد هستند فضای مجازی یعنی فضای زندگی.
وی با تأکید بر اینکه هر حوزه از این شئون در فضای مجازی ادبیات خاص خود را میطلبد، اظهار داشت: امروز در حوزههای استراتژیک، دفاعی و در تعریفهایی مانند سلاحهای سایبری، حوزه زیر زمینی جمهوری اسلامی، منافع ملی، خطوط دفاعی و خطوط قرمز، در فضای مجازی چالشهای جدی داریم و اگر این چالشها در مراکز علمی و دانشگاهی مورد بررسی قرار نگیرد توضیح اینکه مسئولین درک صحیحی از این حوزه داشته باشند، کار سختی است.
جلالی با تأکید مجدد بر نبود ادبیات علمی استراتژیک فضای مجازی بین مسئولین دانشگاهی و کشوری، ادامه داد: نتیجه این خلاء و چالش این است که میبینیم دشمن در فضای مجازی تهدید میکند اما مسئولین درک این حمله را ندارند.
حمله سایبری در کنار حمله نظامی
وی با اشاره به اهمیت فضای مجازی، یادآور شد: امروز استراتژیستها معتقدند بخشی از هر نوع حمله نظامی به کشورها حتما از نوع حمله سایبری است و بیتردید میتوان گفت که جنگ سایبری مقدمه جنگ و حمله نظامی است.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل با اشاره به اینکه در حوزه حمله فضای مجازی دشمنان به بررسی سه مولفه ترکیب نیرو، استراتژی دشمن و سابقه طرف مقابل جنگ میپردازند، اظهار داشت: امروز آمریکاییها در حوزه فضای مجازی 20 تیپ سایبری تشکیل دادهاند که هر کدام از این تیپها مسئولیت خاص خود را دارد.
جلالی با بیان اینکه با تشکیل این ساز و کار اولین ارتش رسمی و سایبری دنیا شکل گرفت، ادامه داد: البته این ارتش در اولین حمله خود به طور ناپخته وارد شد و شکست خورد. در یک ماه گذشته فرمانده این ارتش تغییر کرد و این تغییر نه تغییر فرد بلکه تغیر استراتژی بوده است.
جلالی «بهترین دفاع حمله است» را به عنوان استراتژی آمریکاییها در فضای سایبری اعلام کرد و با اشاره به اینکه آنها نیروهای خود را در این زمینه به 1.5 برابر افزایش داده و بودجه خود را نیز دو برابر کردهاند، تاکید کرد: اینها همه نشان میدهد که آنها در این مورد به طور جدی وارد شدهاند و ما باید همه ساز و کارهای حمله برای دفاع از منافع ملی و خنثی کردن این حملات آنها را مهیا کنیم.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل با اشاره به اینکه ما نمیتوانیم دور فضای مجازی سیم خاردار بکشیم، خاطر نشان کرد: فضای مجازی بخشی از استراتژی دفاعی کشور است و این نگاه را از سوی برخی مسئولین ناشی از غفلت آنها است.
فضای مجازی، فضای جنگ و دفاع است
جلالی در بخش دیگری از مطالب خود به تشریح اقدامات و مولفههای بازدارندگی در فضای مجازی اشاره کرد و با بیان اینکه «مقاومت کنید و آسیب نبینید» یکی از مؤلفههای بازدارندگی در فضای مجازی است، اظهار داشت: ما برای تحقق این موضوع نیازمند شبکه معماری پدافندی سایبری در زیرساختها هستیم.
رئیس سازمان پدافند غیر عامل در بیان لزوم انحصاری بودن این شبکه گفت: این شبکه باید مبتنی بر توانمندیهای بومی و ملی خودمان باشد در غیر این صورت شکست خواهیم خورد.
ضرورت پاسخ به تهدیدات دشمنان
وی قدرت پشیمان کنندگی دشمن و پاسخ متناسب با تهدیدات آن را به عنوان دو مؤلفه دیگر بازدارندگی برشمرد و گفت: پاسخ به تهدیدات دشمن باید متناسب با آن و به اندازه حمله باشد و نه تنها در نیروهای خاص منحصر شود بلکه بدنه مردم، بسیج و نیروهای مسلح را هم شامل شود.
جلالی از رویکرد پیشگیرانه به عنوان بهداشت سایبری یاد کرد و یادآور شد: بهداشت سایبری یعنی قبل از حادثه با برطرف کردن ضعفها و به روز کردن آمادگیها، آمادگیهای خود را ارتقاء دهیم تا در حادثه گرفتار نشویم.
دومین کنفرانس ملی دفاع سایبری از سوی قرارگاه پدافندسایبری، سازمان جنگ الکترونیک و دفاع سایبری، انجمن علمی پژوهشی جنگ الکترونیک و سازمان پدافند غیرعامل با هدف شناسایی راهکارها و الزامات پیاده سازی سیاست ها و تدابیرمقام معظم رهبری در حوزه فضای مجازی از امروز طی دو روز در دانشگاه جامع امام حسین(ع) در حال برگزاری است.