به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، حسین نوشآبادی امروز در مراسم روز ملی خیام در دانشگاه آزاد نیشابور بیان داشت: مثل «خیام و عطار» نه تنها به فرهنگ کشور کمک کردند؛ بلکه باعث معرفی کشور در جهان و باعث افتخار برای تمام دنیا شدند؛ این شخصیتها نام خراسان و نیشابور را به دنیا معرفی کردند.
وی افزود: در تاریخ قبل از اسلام خراسان دارای چهار ایالت بود؛ اما نیشابور همواره مرکز خراسان بزرگ بوده و با ورود اسلام اهمیت و پویایی آن مضاعف شد.
معاون پارلمانی وزیر فرهنگ و ارشاد تصریح کرد: ورود امام رضا(ع) به این شهر و میزبانی از حضرت به وسیله مردم، خود گویایی فرزانگی مردم این شهر است و آمادگی پذیرش ولایت در این شهر بوده است، حدیث «سلسله ذهب» که با نام نیشابور در تاریخ ثبت شد، مَنشأء یک تحول بزرگ شد و آن معرفی شهر نیشابور به عالم و دنیای اسلام است و این افتخار شما نیشابوریان است.
نوشآبادی افزود: امام رضا(ع) با اینکه از روستاها و شهرهای زیادی عبور کرده هیچ جا مثل نیشابور توقف نداشت و سخنی نگفته است، این حدیث خود منشاء یک تحول بزرگ شد.
وی با بیان اینکه نیشابور مهد پرورش انسانهای بزرگی مثل خیام و عطار است، گفت: نیشابور یکی از کانونهای بزرگ تمدن اسلامی است که همواره مورد توجه کانون خلفاء و حکمرانان بوده و به عنوان مرکز حکومت هم قبل از اسلام و هم بعد از اسلام مطرح بوده است.
معاون پارلمانی وزیر فرهنگ و ارشاد افزود: به غیر از بزرگانی مثل خیام و عطار، فرزانگان دیگری از جاهای دیگر آمدند و اینجا را کانون رشد خود دیدند مانند غزالیها، ابوالفضل بیهقی و ابوالسعید ابوالخیر که نیشابور را به عنوان سکونت گاه خود برگزیدند، گرچه خراسان و به ویژه نیشابور در طول تاریخ فرهنگ ساز بودهاند.
نوشآبادی با بیان اینکه تا قبل از اسلام نیشابور کانون فرهنگ و هنر بوده است، خاطرنشان کرد: در تاریخ نوشتهاند مردم نیشابور با توجه به پیشینه تاریخی آن تاریخ ساز و تمدن ساز بودهاند و در جریان سازی فرهنگی حقیقتاً نقش بینظیری دارد تا جایی که شخصیتی مانند ویلدران، فیلسوف آمریکایی به تمجید آن میپردازد و افسوس آن را میخورد.
وی گفت: شفیعی کدکنی میگوید؛ نیشابور فشردهای از ایران بزرگ است، در کنار شخصیتهای بزرگی در کنار خیام و عطار شخصیتهای دیگری مانند فضل بن شاذان در این شهر هستند که مورد توجه و تأکید مقام معظم رهبری هستند و باید در کنار این شخصیت ها شناخته شده تر و معرفی تر شوند، اینها سرمایه های بزرگی برای مردم فرهنگی و فرهنگ ساز نیشابور هستند، گرچه در طول سالیان گذشته آن اهمیتی که باید به این منطقه داده می شد، نبوده است؛ به خصوص در طول حکومت های گذشته که تا 300 و 400 سال پیش آرامگاه خیام یک قبر معمولی بوده؛ اما از زمان قاجار به بعد این قبر و آرامگاه مورد توجه قرار گرفت.