کد خبر:۳۲۱۷۲۴
گزیده‌هایی از رفتار امام (ره) با همسرشان؛

چرا امام (ره) در ماه رمضان ازدواج کردند؟/ امام حتی به صورت خواهش هم چیزی از همسرشان نمی‌خواستند

همسر امام خمینی در مورد مراسم ازدواج خود می‌گوید: در حالی که رسم نیست در ماه رمضان ازدواج کنند، اما عروسی ما در ماه رمضان بود...

گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، امام خمینی (ره) شخصیتی برجسته در تاریخ معاصر ایران و حتی جهان بود که شخصیت او ابعاد مختلفی داشت. ما بیشتر در مورد بعد سیاسی و اعتقادی شخصیت امام شنیده‌ایم در حالی که تأمل در بعد خانوادگی زندگی امام نیز می‌تواند به شناخت بهتر ما از شخصیت ایشان کمک کند. در این گزارش نگاهی داریم به بعد خانوادگی زندگی امام خمینی و به طور مشخص رابطه‌ای که ایشان با همسرشان داشتند.


از خاطرات همسر امام (ره):

1. در حالی که رسم نیست در ماه رمضان ازدواج کنند، اما عروسی ما در ماه رمضان بود. آنقدر امام به درسشان مقید بودند که حتی برای ازدواجشان حاضر به تعطیل کردن درس نبود و می‌گفتند چون ماه رمضان درس‌های حوزه تعطیل است وقت مناسبی برای عروسی ماست.


2. به مستحبات خیلی کار نداشتند، هر طوری که دوست داشتم زندگی می‌کردم. به رفت و آمد با دوستانم کاری نداشتند و اینکه چه وقت بروم و چه وقت برگردم، ایشان به درس و تحصیل مشغول بودند و من هم سرم به کار خودم بود.


امام تذکر می‌دادند که تکبر نداشته باشید


3. تذکر می‌دادند که مواظب اخلاق و سیرت خود باشید. خودتان را نگیرید و تکبر نکنید. هیچ کدام از بچه‌ها و حتی من که خانم امام هستم، روی اعتبار امام تکبر نداریم. اصلاً یادمان نمی‌آید که این مسئله مطرح بوده باشد که خانواده امام هستیم، یا دخترانم خودشان را بگیرند. نه، اصلاً این‌طور نیست.


4. من هرگز مهرم را مطالبه نکردم اما امام آخرهای عمرشان وصیت کردند که یک دانگ از خانه قم به عنوان مهر من باشد.


امام حتی در اوج عصبانیت هم اسائه ادب نمی‌کردند


5. امام (ره) همیشه احترام مرا داشتند. هیچ وقت با تندی صحبت نمی‌کردند. اگر لباس و حتی چای می‌خواستند، می‌گفتند: ممکن است بگویید فلان لباس را بیاورند؟ گاهی اوقات هم خودشان چای می‌ریختند. در اوج عصبانیت، هرگز بی‌احترامی و اسائه آداب نمی‌کردند. همیشه در اتاق، جای بهتر را به من تعارف می‌کردند. تا من نمی‌آمدم سر سفره، خوردن غذا را شروع نمی‌کردند. به بچه‌ها هم می‌گفتند صبر کنید تا خانم بیاید. ولی این طور نبود که بگویم زندگی مرا با رفاه اداره می‌کردند. طلبه بودند و نمی‌خواستند دست، پیش این و آن دراز کنند، همچنان که پدرم نمی‌خواست. دلشان می‌خواست با همان بودجه کمی که داشتند، زندگی کنند، ولی احترام مرا نگه می‌داشتند و حتی حاضر نبودند که من در خانه کار بکنم. همیشه به من می‌گفتند: جارو نکن. اگر می‌خواستم لب حوض روسری بچه را بشویم، می‌آمدند و می‌گفتند: بلند شو، تو نباید بشویی. من پشت سر ایشان اتاق را جارو می‌کردم و وقتی منزل نبودند، لباس بچه‌ها را می‌شستم. یک سال که به امامزاده قاسم رفته بودیم، کسی که همیشه در منزلمان کار می‌کرد با ما نبود. بچه‌ها بزرگ شده و دخترها شوهر کرده بودند. وقتی ناهار تمام شد، من نشستم لب حوض تا ظرف‌ها را بشویم. ایشان همین که دیدند من دارم ظرف‌ها را می‌شویم، به فریده، یکی از دخترها که در منزل ما بود، گفتند: فریده! بدو. خانم دارد ظرف می‌شوید.


6. امام در مسائل خصوصی زندگی من دخالت نمی‌کردند. اوایل زندگی‌مان، یادم نیست هفته اول یا ماه اول به من گفتند: من کاری به کار تو ندارم. به هر صورت که میل داری لباس بخر و بپوش اما آنچه از تو می‌خواهم این است که واجبات را انجام بدهی و محرمات را ترک بکنی، یعنی گناه نکنی.


7. امام کم نصیحت می‌کردند. از هفت سالگی در تربیت دینی دقت داشتند؛ یعنی می‌گفتند از هفت سالگی نماز بخوان. می‌گفتند اینها (بچه‌ها) را وادار به نماز کن تا وقتی 9 ساله شدند عادت کرده باشند. من به ایشان می‌گفتم: تربیت‌های دیگر با من، نمازشان با شما، شما بگو، من که می‌گویم گوش نمی‌کنند. خودشان مقید بودند و می‌پرسیدند، اما همین که بچه‌ها می‌گفتند نماز خوانده‌ام قبول می‌کردند و کنجکاوی نمی‌کردند.


تماس تلفنی امام با همسرشان در نجف


- پانزده سالی که در نجف بودند با کسی تلفنی صحبت نمی‌کردند. وقتی که به پاریس رفتیم، همان روز اول و یا دوم بود که گفتند: «تلفن نجف را بگیرید. می‌خواهم با خانم صحبت کنم». در مدتی که در پاریس بودند این مسئله چندین بار اتفاق افتاد که با خانم تلفنی صحبت کردند. به خاطر همین نزدیکی و رابطه عاطفی، چندین بار از پاریس پیغام دادند هرچه زودتر کار گذرنامه و ویزای خانم را درست کنند تا ایشان هم بیاید پاریس. بعد از یکی دو هفته خانم آمد. وقتی که امام، خانواده را دیدند، احساس آرامش و طمأنینه‌ای در ایشان مشاهده کردیم.

«به نقل از حجه‌الاسلام سید علی اکبر محتشمی»


- علاقه و محبت وافری به همسرشان داشتند به طوری که خانم در یک طرف قرار داشت و بچه‌ها در طرف دیگر و این دوست داشتن با احترام خاصی همراه بود. یک بار خانم مسافرت رفته بودند، آقا خیلی دل‌تنگی می‌کردند. وقتی آقا اخم می‌کردند ما به شوخی می‌گفتیم اگر خانم باشد، آقا می‌خندند، وقتی نباشد آقا ناراحت هستند و اخم می‌کنند. هرچه سربه‌سر آقا گذاشتیم، اخم ایشان باز نشد. بالاخره من گفتم: «خوش به حال خانم که شما این قدر دوستشان دارید». آقا گفتند: «خوش به حال من که چنین همسری دارم. فداکاری که خانم در زندگی کردند، هیچ کس نکرده است».

«به نقل از زهرا اشراقی (نوه امام)»


یکی از راه‌های ابراز علاقه امام به همسرشان


- در اول ازدواجشان با خانم قرار گذاشته بودند سالی یک بار خانم به تهران بروند و سه ماه تابستان را در تهران بگذرانند. خودشان هم به خمین می‌رفتند. این برنامه همیشه بود و تا بزرگ شدن ماهم ادامه داشت. آقا سختشان بود که خانم در زمستان به مسافرت بروند و از روزی که خانم به مسافرت می‌رفت، اخم‌های امام در هم بود تا خانم برگردد. در موقع ورود خانم به منزل آقا می‌خندیدند و این یکی از راه‌های ابراز علاقه امام به خانم بود.

«به نقل از فریده مصطفوی (دختر امام)»


- یادم می‌آید بچه که بودم و با توپ توی اتاق بازی می‌کردم توپ را زدم و شیشه شکست. آقا با ناراحتی آمدند که ما را تادیب کنند که چرا این کار را کرده‌ایم؟ من گفتم: خانم به ما گفتند در اتاق بازی کنید، عیبی ندارد. تا من این را گفتم، ایشان هیچ نگفتند و سرشان را پایین انداختند و از اتاق بیرون رفتند.

«به نقل از فریده مصطفوی (دختر امام)»


امام حتی به صورت خواهش هم چیزی از همسرشان نمی‌خواستند


«من ندیدم در طول زندگی، امام به خانمشان بگویند: در را ببندید. بارها و بارها می‌دیدم که خانم می‌آمدند و کنار آقا می‌نشستند ولی امام خودشان بلند می‌شدند و در را می‌بستند و حتی وقتی پا می‌شدند، به من هم نمی‌گفتند که در را ببندم. یک روز به آقا گفتم: «خانم که داخل اتاق می‌آیند، همان موقع به ایشان بگویید در را ببندند». گفتند: «من حق ندارم به ایشان امر کنم». حتی به صورت خواهش هم از ایشان چیزی را نمی‌خواستند.
 

«به نقل از زهرا مصطفوی (دختر امام)»
 

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات شما
ياسر
-
۱۴ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۰:۴۲
خدا با شهداي کربلا محشورکند امام عزيز مارا.
خدا رهبر انقلاب را برايمان حفظ کند.
34
0
بدون نام
-
۱۴ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۱:۴۳
ايکاش فرزندان ونواده ايشان به توصيه هاي امام عامل بودندوراه ايشان راپي مي گرفتند.
32
1
سيده فاطمه
-
۱۴ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۲:۰۱
عالي بود
واقعا لذت برديم
خدا با امام حسين محشورشان کند
بعضي از جمله ها را که براي مادرم ميخواندم با اين که برايش تکراري بود اما بازهم با خواندن خاطرات امام گريه کرد.
18
0
بيسوات
-
۱۴ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۳:۱۱
حرفي ندارم
دهنم وا مونده...........................................................
14
0
بدون نام
-
۱۴ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۴:۰۶
چرا فاميلشون مصطفوي؟؟؟؟؟مگه امام فاميلشو عوض کرده بوده
7
0
بدون نام
۱۵ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۵:۱۳
امام پدربزرگ مادريش بوده حتما!!
احدي
۱۵ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۸:۳۹
راست ميگن چرامصطفوي نوشتن,چون نوشتن دخترامام,نوه امام که ننوشتند؟پس بايدفاميليشون باامام يکي باشه,لطفايااصلاح کنيدياشفاف سازي!
بدون نام
۱۶ خرداد ۱۳۹۳ - ۰۱:۲۶
فاميل شناسنامه اي حضرت امام مصطفوي هست. اما تو حوزه از ديرباز مرسوم بوده اسم شهر زادگاه علما را ادامه فاميلشون اضافه کنند که اکثرا تو شناسنامه نيست ولي از فاميل اصلي معروفتر ميشه. مثل آيه الله فاضل که اهل لنکران بودن يا آيه الله مکارم که اهل شيرارن، يا آيه الله وحيد که اهل مشهد(خراسان) هستند يا آقا که فاميلشون حسيني هست و اهل خامنه هستن. و قس علي هذا.
يه نفر
۱۶ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۰:۲۷
اسم فاميل امام خميني مصطفوي بوده.
توي اين لينک ميتونيد شناسنامه ايشون رو ببينيد: http://kashmar-93.loxblog.com/upload/kashmar-93/image/shenasnameh-khomeini.jpg
سلام
۱۶ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۵:۵۶
دوست عزيز.نام امام روح الله مصطفوي خميني است.ما ايشون رو با پسوند فاميليشون يعني خمين جايي که اهلش بودند ميشناسيم.مثل آقا که علي موسوي خامنه اي هستند.فرزندان اقا هم موسوي مي شوند.براي شادي روح امام بزرگوار و سلامتي رهبر عزيزمون و فرج اقا امام زمان 3صلوات بفرستيد
هما
-
۱۴ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۴:۲۵
رحمه الله عليه
18
0
مريم
-
۱۴ خرداد ۱۳۹۳ - ۲۱:۲۷
واي قربون امام برم. چقدر ناز بودند.
انشالله منم ازدواج کنم با آقامون مهربون ميشم و...!
26
1
رحيم
۱۵ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۲:۱۹
انشاالله
علي
۱۶ خرداد ۱۳۹۳ - ۲۱:۴۵
منم ميخوام....
مهدي
-
۱۵ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۰:۰۳
آه .
3
0
بسيجي
-
۱۵ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۱:۳۷
حقا که امام امام است
16
0
ماريه
-
۱۶ خرداد ۱۳۹۳ - ۰۲:۳۱
خوش به حال خانم عجب شانسي بابا! اين امام ما رو دست نداشت انشاالله که همنشين پيامبر ص بشن/ خدا امام خامنه اي رو برامون نگه داره / چقد اون تيکه که گفت وقتي خانم ميومد لبخند ميزد قشنگ بود، چقد ناز ميشد امام عزيزم با لبخند
0
0
منتظر
-
۱۶ خرداد ۱۳۹۳ - ۰۲:۴۱
قابل توجه هممون که اينا الگو هستن يعني ما هم ميتونيم اينطوري باشيم
نه به عنوان آدمهاي غير قابل دسترس
0
0
پربازدیدترین آخرین اخبار