آخرین اخبار:
کد خبر:۳۳۳۴۱۶
در برنامه ثریا مطرح شد

بررسی اثرات اقدامات تشکل‌های دانشجویی در پیشرفت کشور/ از لغو مصوبه تا مطالعه درباره اقتصاد مقاومتی

تشکل‌های دانشجویی با ورود به عرصه‌هایی چون زمین خواری و هوشیار سازی جامعه و نخبگان توانستند گام‌هایی را بردارند به گونه‌ای که در برخی موارد موفق به توقف اقدامات غیر قانونی شدند.
 به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، در برنامه این هفته ثریا به موضوع جنبش دانشجویی و پیشرفت کشور پرداخته شد. در این برنامه جلیل نژاد، از فعالان جریان دانشجویی و دبیر اسبق جنبش عدالتخواه دانشجویی، داریوش شیوایی، عضو بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی تهران، صادق شهبازی، فعال دانشجویی و نویسنده کتاب تشکل دهه پیشرفت، محمد حسین عظیمی، مسئول اسبق بسیج دانشجویی دانشگاه شیراز، مرتضی کیا، مسئول اسبق بسیج دانشجویی دانشگاه تهران، احسان ایران منش، مسئول مرکز مطالعات اقتصادی بسیج دانشجویی دانشگاه شریف، نقطه نظرات خود را ارائه کردند.
 
ضرورت ورود جریان‌های دانشجویی به حوزه سلامت
 
داریوش شیوایی، عضو بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی تهران، با بیان اینکه اصلی‌ترین دلیل دور شدن دانشجویی در دهه اخیر از طراوت گذشته خود را  نسل خود می‌دانم، افزود: ورود جریان‌های دانشجوی به مسائل کشور از این جهت ضرورت دارد که پیشرفت کشور به ورود جریان‌های دانشجویی منوط است؛ ویژگی‌هایی همچون آرمان گرایی و عدم وابستگی که جریان‌های دانشجویی و جوانان ما دارند، ویژگی‌هایی است که برای پیشرفت کشور لازم است.
 
 وی با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری که می فرمایند برآیند آرمان گرایی جوانان با مصلحت اندیشی مسئولین باعث پیشرفت کشور می‌شود، اظهار داشت: به دلیل گستردگی حوزه سلامت و ارتباطی که با مردم و اثری که بر زندگی مردم دارد از حوزه‌های مهم به شمار می‌آید؛ اینکه به حوزه سلامت ورود پیدا کردیم این بود که ما خود از دانشجویان پزشکی و پیراپزشکی هستیم؛ دانشجویان روزانه با مسائل و مشکلات مربوط به حوزه سلامت سروکار دارند در نتیجه بر اثر طبع آرمان گرایی دیدن رنج مردم باعث می‌شود به سمتی سوق داده شوند که چاره کار را بیابند.
 
شیوایی، خاطر نشان کرد: ماحصل ضرورت جریان‌های دانشجویی و آرمان گرایی جوانان در حوزه سلامت، این بود که احساس شد باید کار سازماندهی شده‌ای در جریان دانشجویی شکل بگیرد تا گوشه‌ای از گره کار سلامت مردم را باز کند.
 
وی به بیان اقدامات صورت گرفته از سوی جریان‌های دانشجویی در حوزه سلامت، اظهار داشت: اولین گام در این زمینه ایجاد و راه اندازی مرکز سیاستگذاری مطالعات و پژهش‌های حوزه سلامت در دانشگاه علوم پزشکی تهران و بسیج دانشجویی بود که ایجاد این مرکز بدون کمک هیچ مسئولین و با مشورت اساتید دانشگاه صورت گرفت تا جوان دانشجو بدانند چگونه می‌تواند هزینه‌های درمان یک فرد را کاهش دهند.
 
اجرای قانون راه حل مشکلات حوزه سلامت
عضو بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی تهران مهمترین اشکال کشور در مدیریت حوزه سلامت را  عدم اجرای قانون دانست و ادامه داد: به طور مثال قانون برنامه پنجم توسعه که برای خدمت به مردم تنظیم و تصویب شد ولی اجرایی نشد ضمن آنکه وجود یک فرد هم در بخش خصوصی و هم دولتی در هر حوزه‌ای فسادزا است.
 
شیوایی یادآور شد: از این رو پیگیری‌های بسیج دانشجویی در این زمینه به صورت توصیه به مسئولین، انتشار بیانیه و فرهنگ سازی بوده است. اگر قانون در حوزه سلامت اجرا شود بسیاری از مشکلات ما در این حوزه حل خواهد شد و از سوی دیگر در هر سیستمی مقاومت وجود دارد؛ چرا که امکان دارد منافع عده‌ای آسیب ببیند.
 
اقدامات جنبش دانشجویی عدالتخواه
 
جلیل نژاد، از فعالان جریان دانشجویی و دبیر اسبق جنبش عدالتخواه دانشجویی ایجاد این تشکل را مربوط به فضای خاص اوایل دهه 80 ذکر کرد و ادامه داد: پیام رهبری در زمینه مبارزه با مفاسد اقتصادی نقطه عطفی برای تبلور یک تقاضا بود از این رو با دیداری که با رئیس قوه قضائیه وقت صورت گرفت در آن از دغدغه‌های این حوزه سخن گفته شد.
 
وی خاطر نشان کرد: ماحصل بیانیه‌های جنبش عدالتخواه، انجام برنامه‌هایی برای هشیارتر کردن فضای جامعه و نخبگان و جامعه دانشجویی بود؛ به طور مثال وقتی با وجود پیگیری‌های فراوان از سوی مسئولین درباره مبارزه با مفاسد اقتصادی حرکتی دیده نشد، مراسم ختمی برای این امر گرفتیم؛ گرچه این امر هنوز جای کار دارد و به درستی درباره آن تصمیم گرفته نمی‌شود ولی نسبت به آن زمان که کسی جرات نداشت حتی اسم مفسدین اقتصادی را بیاورد وضعیت بهتر شده است.
 
جلیل نژاد پیگیری مساله کارتون خواب‌ها را از جمله اقدامات این تشکل نام برد و یادآور شد: زمستان سال 83 یکی از زمستان‌های سردی بود که در تهران تعداد زیادی از کارتون خواب‌ها فوت کردند. آمار بین 43 تا 83 نفر متفاوت بوده است؛ این امر سبب شد اعضای جنبش دانشجویی اقدام به پیگیری این مساله کنند و ببینند چه سازمان‌ها و ارگان‌هایی مسئول این امر هستند.
 
وی اضافه کرد: مجموعه‌ای از دانشجویان دانشگاه‌های صنعتی شریف، امام صادق(ع)، امیرکبیر و تهران به مدت 6 شب در جلوی نهادهای مسئول در سرمای شدید با کارتون خواب‌ها حاضر شدند، این کار باعث شد برخی از مسئولین و مدیران مربوط بین دانشجویان حاضر شوند و حرف دانشجویان را بشنوند.
 
دلایل وارد نشدن تشکل‎‌های دانشجویی به مسائل روز
 
صادق شهبازی، فعال دانشجویی و نویسنده کتاب تشکل دهه پیشرفت در پاسخ به این سوال که آرایش تشکل‌های دانشجویی متناسب با جنگ اقتصادی حاضر است، اذعان داشت: تشکل‌های دانشجویی  علی‌رغم کارهای خوبی که در حوزه‌های مختلف انجام دادند، با سیر مسائل پیشرفت کشور و مسائل واقعی زندگی مردم گره نخوردند؛ به طور مثال مساله سکه و ارز در سال‌های مختلف تکرار شده است پس این امر به تحریم ربطی ندارد، بلکه یکسری آسیب‌ها در اقتصاد کشور وجود دارد که محل ورود تشکل‌های دانشجویی است.
 
وی با بیان اینکه تشکل‌های دانشجویی وقتی وارد مسائل روز کشور می‌شوند باید بر اساس آرمان‌های انقلاب مسائل را بسنجند و راه درست را انتخاب کنند، اظهار داشت: عدم شناخت درست از آرمان‌های اتقلاب و عدم شناخت واقعی از مسائل زندگی مردم و پیشرفت کشور باعث شده است تشکل‌های دانشجویی وارد مسائل روز کشور نشده و موضع و سوال‌های خود را مطرح نسازند. لازمه گفتن شعار مرگ بر آمریکا این است که کاری کنیم آمریکا نتواند در اقتصاد ما دخالت کند.
 
شهبازی با طرح این سوال که چرا رسانه‌های ما به یک مساله سیاسی بسیار اهمیت می‌دهند ولی به اعتراض دانشجویان بابل به ساخت شرکت خودرو سازی خارجی و تهدید تولید ملی هیچ توجهی نمی‌کنند، افزود: همه ابزارهای حکومت اعم از رسانه‌ها و مسئولان وزارتخانه‌ها باید به کار گرفته شود و جنبش دانشجویی می‌تواند محور این مسائل باشد؛ دانشجویان در هر منطقه باید مسائل منطقه خود را ببیند و راهکار توسعه منطقه خود را باید بررسی کند.
 
سطح اثرگذاری جنبش دانشجویی در مسائل کلان کشور
 
محمد حسین عظیمی، مسئول اسبق بسیج دانشجویی دانشگاه شیراز، به سطح تاثیر گذاری جنبش دانشجویی در مسائل کلان کشور اشاره کرد و گفت: نباید اثر کارهای دانشجویی تنها محصور در سطح دانشگاه باشد. در سال 89 تا 90 در زمینه مردم بحرین تحصنی در سواحل خلیج فارس داشتیم و درخواست کردیم که اقدامی درباره مردم بحرین صورت گیرد. سال بعد یکی از شخصیت‌های تاثیر گذار بحرین به شیراز آمد و در خصوص این تحصن گفته بود که این اقدام در روحیه مردم بحرین بسیار تاثیرگذار بوده است و مردم بحرین ستاد استقبال تشکیل داده بودند.
 
عظیمی خاطر نشان کرد: ما به عنوان یک تشکل دانشجویی نمی‌توانیم نسبت به دغدغه‌های مردم بی تفاوت باشیم؛ در شیراز 16 بیمارستان ساخته شده که 14 بیمارستان در مناطق بالای شهر و 2 بیمارستان در مناطق دیگر است همچنین 3 زندان ساخته شده که هر 3 در پائین شهر است به عبارت دیگر کلیه جاذبه‌های شهری در بالای شهر و دافعه‌های شهری اعم از دفع پسماند ها در پائین شهر است.
 
مسئول سابق تشکل دانشجویی دانشگاه شیراز با بیان اینکه وقتی از مسئولین در این باره سوال می‌شود می‌گویند درست نیست مالیات را از بالا شهر بگیریم و خرج پائین شهر کنیم، یادآور شد: این امر متضاد با آرمان‌های انقلاب است. یکی از بحث‌هایی که در شیراز مطرح است بحث عدالت است. موضوع مجتمع‌های تجاری در شیراز سرمایه بردار است نه سرمایه گذاری، این امر با بسیاری از سیاست‌های کشورها مشکل دارد.
 
جنبش دانشجویی و زمین خواری
 
مرتضی کیا، مسئول اسبق بسیج دانشجویی دانشگاه تهران به بیان اثرات اقدامات جنبش‌های دانشجویی در زمینه زمین خواری پرداخت و افزود: دانشجویان مخصوصا دانشجویان دانشگاه‌های دولتی با پول مردم درس می‌خوانند ولی متاسفانه از یکی از وظایف جنبش دانشجویی بسیار مغفول ماندیم و آن مساله عدالت و آزادی در جمهوری اسلامی است.
 
وی زمین خواری را یکی از موضوعاتی دانست که از سوی جنبش دانشجویی پیگیری شده است، ادامه داد: اژه‌ای اعلام کرد در سال 92، 122 هزار هکتار زمین از دست زمین خواران رفع تصرف شده است، یکی از مسئولین منابع طبیعی اعلام کرد که سود سالانه زمین خواری با بودجه کل کشور برابر است، یکی از مسئولین سازمان جنگل‌ها و مراتع اعلام کرد سالانه 35-30 هزار مورد زمین خواری ثبت می‌شود.
 
کیا اضافه کرد: در این زمینه3  مورد در جنبش دانشجویی پیگیری شد که شامل پروژه باغ معنوی که زمین 20 هزار متری است که در ضلع جنوبی پارک جمشیدیه قرار دارد. این زمینه در حالی که کاربری باغ داشته است در سال 92 یکی از بانک‌های کشور برای تغییر کاربری آن اقدام کرد و مجوز ساخت برج در آن را اخذ کرد. در این راستا مالکین این باغ به خشک کردن باغ اقدام کردند.
 
وی با بیان اینکه تغییر کاربری این باغ از جمله جرم‌های صورت گرفته است، گفت: از سوی بسیج دانشجویی و جنبش عدالتخواه نامه‌هایی زده شد تا در دی ماه سال 92 مصوبه شورای عالی شهرسازی بر توقف کار رای داد.
 
اقدامات مرکز مطالعات اقتصادی دانشگاه شریف
 
ایران منش، مسئول مرکز مطالعات اقتصادی بسیج دانشجویی دانشگاه شریف با اشاره به اقدامات این خاطر نشان کرد: در دانشگاه شریف از 5 سال پیش عده‌ای از دانشجویان که دغدغه مسائل اقتصادی کشور را داشتند دور هم جمع شدند؛ این دانشجویان حلقه‌های مطالعاتی تشکیل دادند که فرق اساسی با کلاس‌های داخل دانشگاه داشت.
 
وی ادامه داد: در این حلقه دانشجویان دغدغه‌های خود را به اشتراک می‌گذاشتند و یک دغدغه مشترک را پیدا می‌کردند و بر روی آن مطالعاتی انجام می‌دادند تا جایی که به حدی از دانش و آگاهی برسد که مطالبه شود و مساله بررسی می‌شود و در نهایت راهکار اجرایی برای آن ارائه دهند.
 
ایران منش مطالعه بر روی نقشه جامعه علمی کشور را از دیگر  اقدامات این مرکز نام برد و اضافه کرد: در این مطالعه مشاهده شد این نقشه با آنچه که مدنظر مقام معظم رهبری بوده است، همسانی نداردو با بررسی‌هایی انجام شده نتایج به مقام معظم رهبری ارائه شد و در حال حاضر نیز بررسی‌هایی بر روی اقتصاد مقاومتی در دستور کار داریم البته از سال 89 شروع به گفتمان سازی این مفهوم کردیم، به عبارت دیگر سعی کردیم به مخاطب دانشجو بفهمانیم این مفهوم چیست.
 
مسئول مرکز مطالعات اقتصادی بسیج دانشجویی دانشگاه شریف با تاکید بر اینکه مطالعه تنها این نیست که بیانیه صادر شود بلکه در بسیاری از موارد فضا سازی صورت می‎گیرد، خاطر نشان کرد: گفتمان سازی دانشگاه شریف نیز در این راستا است.
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار