کد خبر:۳۳۷۲۰۶
توکلی در گفتگو با «خبرگزاری دانشجو» اعلام کرد

گزینش بومی در 80 درصد رشته‎‌های دانشگاهی/ آغاز ثبت نام متقاضیان پذیرش بر اساس سوابق تحصیلی از 15 مرداد

مشاور عالی سازمان سنجش آموزش کشور با تاکید بر اینکه پذیرش در 80 درصد رشته‌ها از طریق گزینش بومی صورت می‌گیرد، گفت: داوطلبان در زمان انتخاب رشته به موارد ذکر شده در دفترچه راهنما توجه کنند؛ اگر داوطلبان در دوره‌های متمرکز و نیمه متمرکز روزانه دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی پذیرفته شوند، با انصراف قطعی از تحصیل، سال آینده نمی‌توانند در کنکور شرکت کنند.

گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»؛ نتیجه اولیه  آزمون سراسری 1393 یکشنبه ( یازدهم مرداد 93)  بر روی سایت سازمان سنجش آموزش کشور قرار گرفت و داوطلبان باید تا 10 روز آینده رشته‌های تحصیلی خودشان را انتخاب کنند. نحوه انتخاب رشته داوطلبان چگونه است، نحوه گزینش بومی و استانی چگونه است، ظرفیت دانشگاه‌ها چگونه توزیع شده است و سرانجام داوطلبان انصرافی چه خواهد بود از مهمترین دغدغه‌های مجازین به انتخاب رشته است.

 

در این راستا خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، گفتگوی اختصاصی با حسین توکلی،  مشاور عالی رئیس سازمان سنجش آموزش کشور انجام داده است که در ادامه می‌آید.


*چند نفر از شرکت کنندگان آزمون سراسری در این ماراتن پیروز شده‌اند؟

 

تمامی حاضران در جلسه آزمون در اصل مجاز به انتخاب رشته شده‌اند بنابراین ضرورت دارد  این افراد در صورت تمایل نسبت به انتخاب رشته در مهلت تعیین شده اقدام کنند.

 

*داوطلبان چطور می‌توانند نسبت به کارنامه و نمرات خودشان اطلاعات کسب کنند؟

 

کارنامه تمامی داوطلبان شرکت کننده (تمامی حاضران در جلسه آزمون) آزمون سراسری 1393 از یکشنبه  شب ( یازدهم مرداد 93) بر روی سایت سازمان سنجش آموزش کشور قرار داده شد و  داوطلبان باید برای مشاهده کارنامه خود به سایت اینترنتی سازمان سنجش آموزش کشور مراجعه و نسبت به انتخاب رشته خود اقدام کنند.

 

دفترچه راهنمای انتخاب رشته‌های تحصیلی (دفترچه شماره دو آزمون ) داوطلبان که شامل شرایط، ضوابط و پذیرش دانشجو در دانشگاه‌ها و موسسات عالی، نحوه انتخاب رشته، کد رشته محل‌های تحصیلی هر یک از گروه‌های آزمایشی است  روز جمعه 10 مرداد ماه از طریق سایت سازمان سنجش آموزش کشور منتشر شد و تمامی داوطلبان شرکت کننده در آزمون یا افراد مجاز به انتخاب رشته می‌توانند به مراجعه به سایت سازمان سنجش، آن را دریافت کنند.

 

امسال برای فراهم آوردن تسهیلات بیشتر به داوطلبان مجاز در انتخاب رشته به ویژه برای داوطلبان شهرستان‌های دور دست ترتیبی اتخاذ کردیم تا دفترچه راهنمای رشته‌های تحصیلی چاپ و تکثیر شود و از طریق باجه‌های پستی این دفترچه‌ها از روز سه شنبه 14 مرداد در سراسر کشور در اختیار داوطبان مجاز به انتخاب رشته قرار خواهد گرفت.

 

*امسال شیوه پذیرش دانشجویان به چه صورتی است؟

 

امسال بر اساس  مصوبه قانون، شیوه پذیرش دانشجو برای سال تحصیلی 93 -94 دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی به دو شیوه است.  شیوه اول پذیرش دانشجو بر اساس آزمون است.

 

در این شیوه پذیرش دانشجو بر اساس نمره آزمون با اعمال قطعی سوابق تحصیلی یا به عبارت دیگر 75 درصد نمره آزمون و حداکثر 25 درصد سوابق تحصیلی دیپلم و اولویت کد رشته محل‌های انتخابی و دیگر ضوابط انجام می‌گیرد. شرایط و ضوابط  پذیرش دانشجو به این شیوه در بخش اول دفترچه راهنمای انتخاب رشته‌های تحصیلی درج شده است.

 

تمامی داوطلبانی که در آزمون سراسری 93 ثبت نام کرده‌ و در جلسه آزمون حاضر بوده‌اند و بر اساس کارنامه نتیجه اولیه آزمون، مجاز به انتخاب رشته از دوره یا دوره‌های مشخص شده در کارنامه هستند، می‌توانند ضمن مطالعه بخش اول دفترچه راهنما و در صورت تمایل بخش دوم دفترچه راهنما  نسبت به انتخاب کد رشته محل‌های تحصیلی مورد علاقه‌شان از گروه آزمایشی مجاز یا گروه‌های آزمایشی مجاز و حداکثر 150 کد رشته محل از میان کد رشته محل‌های مندرج در دفترچه راهنما انتخاب و کد رشته محل‌های انتخابی را در فرم پیش نویس انتخاب رشته که در دفترچه راهنما چاپ شده به ترتیب تقدم و علاقه درج کنند و پس از اطمینان از صحت کد رشته محل‌های انتخابی روز چهارشنبه 15 مرداد 93 و حداکثر تا پایان روز چهارشنبه 22 مرداد93 به سایت سازمان سنجش آموزش کشور مراجعه و نسبت به ثبت کد رشته محل‌های انتخابی به ترتیب اولویت علاقه در فرم انتخاب رشته اقدام کنند.

 

شیوه دوم  پذیرش بر اساس سوابق تحصیلی است. در این شیوه علاوه بر اینکه داوطلبانی که در آزمون سراسری 93 ثبت نام کرده‌اند تمامی داوطلبانی هم که در آزمون سراسری 93 ثبت نام نکرده‌اند اما علاقه‌مند به انتخاب کد رشته محل یا کد رشته محل‌های تحصیلی بر اساس سوابق دیپلم (سال سوم آموزش متوسط) هستند می‌توانند از بخش دوم دفترچه راهنمای مربوط به شرط داشتن مدرک پیش دانشگاهی یا اخذ مدرک پیش دانشگاهی حداکثر تا 31 شهریور امسال نسبت به ثبت نام و انتخاب کد رشته محل‌های تحصیلی مورد علاقه خود از میان کد رشته محل‌های تحصیلی بر اساس سوابق تحصیلی دیپلم بخش دوم راهنما اقدام کنند.

 

*ثبت نام این دسته از داوطلبان در چه زمانی انجام می‌شود؟

 

تاریح ثبت نام داوطبانی که در آزمون سراسری 93 ثبت نام نکرده‌اند برای این دسته از داوطبان همزمان با آغاز انتخاب رشته  یعنی از 15 مرداد 93 است.

 

*داوطلبان برای دستیابی به اطلاعات بیشتر درباره انتخاب رشته به چه منابعی دسترسی داند؟

 

 اولین امکانی که در این زمینه فراهم شده گزارشات درج شده در نشریه  پیک سنجش در رابطه با نحوه نمره کل سازی آزمون امسال، ضوابط سهمیه بندی، رشته‌های بومی، اطلاعات لازم در زمینه مندرجات کارنامه و نحوه انتخاب رشته‌های تحصیلی است.

دومین منبعی که در این زمینه فراهم شد دفترچه راهنمای انتخاب رشته‌های تحصیلی است که تنها سند گزینش دانشجو است و هم اکنون بر روی سایت سنجش آموزش کشور قرار دارد.

 

سومین مورد ویژه نامه انتخاب رشته‌های تحصیلی است. ویژه نامه انتخاب رشته‌های تحصیلی آزمون سراسری سال93 با تمرکز بر نیازهای داوطلبان، والدین و مشاوران مدارس تهیه شده و حاوی اطلاعات مفیدی در مورد فرایند انتخاب رشته خواهد بود. این ویژه نامه همزمان با نشریه پیک سنجش امروز  دوشنبه 13 مرداد از طریق باجه‌های پستی سراسر کشور توزیع خواهد شد.

 

علاوه بر اینها نرم افزار انتخاب رشته نیز تهیه شده است. این نرم افزار با توجه به تغییرات ایجاد شده در نحوه اعمال سوابق تحصیلی و محاسبه نمره کل آزمون داوطلبان نسبت به آزمون داوطلبان سال قبل و همچنین سهمیه بندی داوطلبان آزمون امسال نسبت به داوطلبان سال گذشته تنظیم شده است.

 

به منظور فراهم آوردن امکانات و تسهیلات بیشتری برای داوطلبان آزمون سراسری93 این نرم افزار از روز گذشته یکشنبه 12 مرداد بر روی سایت سازمان سنجش آموزش کشور قرار گرفته است. این نرم افزار به داوطلب این امکان را می‌دهد تا وضعیت علمی و نمره دریافتی خود را با داوطلبان مشابه در آزمون سراسری 92 مقایسه و امکان قبولی خود را مشاهده کنند.

 

*داوطلبان برای انتخاب رشته باید به چه نکاتی توجه داشته باشند؟

 

هر داوطلب ضرورت دارد پس از مطالعه دفترچه راهنمای انتخاب رشته ، ابتدا رشته‌های تحصیلی مورد علاقه خود را از میان رشته‌های تحصیلی که در دفترچه راهنما برای گروه آزمایشی مجاز داوطلب یا گروه‌های آزمایشی مجاز داوطلب درج شده انتخاب کند و پیرامون این مساله اطلاعات لازم را به دست آورد.

 

داوطلب پس از اینکه آگاهی کافی برای رشته انتخابی خودش کسب کرد باید رشته‌های انتخابی خود را به ترتیب اولویت علاقه‌مندی انتخاب؛ سپس به جداول کد رشته محل‌های تحصیلی گروه‌های آزمایشی مجاز مراجعه و با توجه به شیوه پذیرش گزینش بومی و امتیازاتی که داوطلب در این رابطه دارد از آن بهره‌مند شوند.

 

*لطفا در خصوص رشته‌های بومی، استانی و قطبی توضیحاتی دهید؟

برخی از رشته‌های دارای گزینش بومی محلی، بومی ناحیه‌ای، بومی استانی، بومی قطبی و کشوری هستند. آن دسته از رشته‌هایی که در تمامی موسسات آموزش عالی واقع در یک استان وجود دارد به آنها رشته‌های بومی استانی می‌گویند.

 

آن دسته از رشته‌هایی که در یک استان  نیست بلکه در چند استان همجوار وجود دارد به عنوان رشته‌های بومی ناحیه‌ای تلقی می‌شوند که در حال حاضر 9 ناحیه تعریف شده است. چنانچه در 9 ناحیه همه رشته‌ها وجود نداشت قاعدتا داوطلب به 5 قطب آموزشی بومی قطبی مراجعه می‌کنند.

 

برخی رشته‌ها عمدتا در هیچ کدام از این نواحی، قطب‌ها و استان‌ها نیست بلکه ممکن است در کل کشور در یک دانشگاه یا 2 دانشگاه یک استان یا دو استان وجود داشته باشد. این گونه رشته‌ها به صورت کشوری است.

 

*توجه به این گزینش در انتخاب رشته چه تاثیری دارد؟

 

داوطلبان باید به این موضوع توجه کنند تا از امتیازات داده شده در هر نوع گزینش بهره مند شود؛ چون در رشته‌های بومی(استانی) پس از کسر سهمیه بومی ایثارگران بقیه ظرفیت به این ترتیب توزیع می‌شود که 20 درصد به صورت آزاد خواهد بود به این معنی که داوطلبان کل کشور با هم رقابت می‌کنند و 80 درصد باقی مانده به داوطلبانی تعلق دارد که استان بومی‌شان، استانی باشد که این رشته‌ها در موسسه آموزش عالی واقع در آن استان قرار گرفته باشد.

 

در هر کارنامه داوطلب استان بومی داوطلب مشخصی شده است و به طبع داوطلب می‌تواند بر اساس استان بومی مشخص شده در کارنامه از این امتیازات در انتخاب رشته استفاده کند.

 

نکته بعدی بحث جنسیت است. داوطلبان باید توجه کنند که برخی رشته‌ها و دانشگاه‌ها فقط  بر اساس جنسیت پذیرش دارند. مثلا در دانشگاه الزهرا فقط خواهران و در دانشگاه امام حسین(ع) تنها برادران  پذیرش می‌شوند.

 

داوطلبان همچنین باید به پذیرش دوره‌ها نیز توجه کنند. در دوره روزانه نیازی به پرداخت شهریه نیست اما باید برای دوره‌های شبانه، بین المللی، مجازی یا غیر حضوری، موسسات آموزشی غیر انتفاعی، غیر دولتی و دانشگاه پیام نور شهریه پرداخت کنند.

 

در ضمن کسانی که دانشگاه فرهنگیان را انتخاب می‌کنند باید شرایطی که وزارت آموزش و پرورش اعلام کرده را توجه داشته باشند و حتما باید آن شرایط را داشته باشند.

 

*وضعیت داوطلبانی که از پس از قبولی در دوره‌های روزانه انصراف می‌دهند چگونه است؟

 

تمامی داوطلبان باید دقت کنند که اگر در دوره روزانه دانشگاه‌ها، موسسات آموزش عالی پذیرفته می‌شود (چه متمرکز و نیمه متمرکز) حتی با دادن انصراف قطعی از تحصیل سال آینده نمی‌تواند در کنکور شرکت کند.

 

*انتخاب رشته داوطلبانی که 2 نوع انتخاب رشته دارند به چه شیوه‌ای است؟

این دسته از داوطلبان می‌تواند 2 نوع انتخاب رشته داشته باشد. نخست از طریق کد رشته‌های محل‌های تحصیلی است مثالا داوطلب می‌تواند 10 رشته را ابتدا در دانشگاه شهر خود انتخاب کند اگر رشته مورد نظرش در این شهر نبود، می‌تواند در شهرها یا استان‌های همجوار این رشته را انتخاب کند و اگر باز هم این رشته وجود نداشت می‌تواند در ناحیه بومی  یا قطب بومی این رشته را انتخاب کند و از تسهیلات بومی بودن برای قبول شدن استفاده کند .

 

بدیهی است تسهیلات بومی این امکان را می‌دهد تا داوطلب در کنار خانواده‌اش باشد و  دچار مشکلات معیشتی و سایر مسایل نشود.

همچنین داوطلبان باید در انتخاب رشته بخش دوم دفترچه یعنی سوابق تحصیلی را هم لحاظ کنند؛ زیرا در این بخش ما بیشترین ظرفیت را داریم. در اصل می‌توانیم بگوییم حدود 399 هزار ظرفیت ما مربوط به رشته‌های بدون آزمون و بر اساس سوابق تحصیلی و 46 هزار ظرفیت طبق آزمون است.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار