گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»، بنیاد ملی نخبگان کشور 11 سال پیش (مهر 1383) همزمان با دیدار جمعی از نخبگان علمی كشور با مقام معظم رهبری به منظور استفاده صحیح و مناسب از ظرفیتهای علمی نخبگان برای توسعه کشور و رفع موانع و مشکلات تولید دانش و جنبش نرمافزاری آغاز به کار کرد.
برنامهریزی و سیاستگذاری برای شناسایی، هدایت، حمایت مادی و معنوی نخبگان، جذب، حفظ و به كارگیری و پشتیبانی از آنها در راستای ارتقاء تولید علم، فناوری و توسعه علمی و متوازن كشور و احراز جایگاه برتر علمی، فناوری و اقتصادی در منطقه براساس سند چشم انداز كشور درافق 1404 از جمله مهمترین اهداف این بنیاد است.
بر اساس اساسنامه، این نهاد موظف به سیاستگذاری و برنامهریزی برای پشتیبانی مادی و معنوی از نخبگان كشور، شناسایی، هدایت و حمایت نخبگان به منظور ارتقاء تولید علم در كشور، كشف، جذب و پرورش استعدادها و حمایت از شخصیتهای واجد شرایط علمی، حمایت از نخبگان برای انجام فعالیتهای تحقیقاتی و كارآفرینی، ایجاد هماهنگی میان سازمانها و نهادهای مرتبط با نخبگان و نظارت بر فعالیتهای مربوط به آنها برای اجرای سیاستها و برنامههای مصوب، کمک به فراهم کردن تسهیلات و امكانات لازم برای دسترسی محققان و نخبگان به تحقیقات جهانی و انتقال فناوریهای جدید به كشور در راستای تحقق اهداف توسعه علمی و متوازن كشور، كمک به فراهم کردن تسهیلات و امكانات لازم برای حضور نخبگان در همایشهای علمی در داخل و خارج كشور و تشكیل شبكه جهانی ویژه نخبگان ایرانی در داخل و خارج از كشور است.
به همین منظور گروههای مختلفی از استعدادهای برتر و نخبگان تحت حمایت این بنیاد قرار دارند تا این نهاد با فراهم کردن زمینههای لازم راه انجام تحقیقات علمی این دسته از افراد را هموار کند.
در این راستا بنیاد ملی نخبگان برای برگزیدگان المپیادهای علمی دانشجویی، المپیادهای علمی دانشآموزی، آزمون سراسری ورود به دانشگاهها، دانشجویان نمونه كشوری، آزمونهای جامع پزشكی، دندانپزشكی و داروسازی، دانشآموختگان برتر دانشگاهها، جشنوارههای مورد حمایت بنیاد، مخترعان، مسابقات معتبر ملی و بینالمللی قرآنی، مسابقات ملی و بینالمللی مهارت، محققان برجسته، استادان ممتاز و پژوهشگران نمونه کشور تسهیلاتی قائل شده است.
جزئیات تسهیلات به برترینهای آزمون سراسری
بر اساس برنامههای حمایتی بنیاد ملی نخبگان 150 نفر اول گروه آزمایشی ریاضی، 100 نفر برتر گروه علوم تجربی، 100 نفر اول گروه علوم انسانی و 40 نفر برتر گروه هنر مشمول تسهیلات این بنیاد میشوند.
تسهيلات نظام وظيفه، تسهيلات دانشجويي در سطح دو متناسب با مقطع تحصيلی، تسهيلات محققان دورههای پسا دكتری (جايزه علمی شهيد دكتر چمران)، اعتبار پژوهشی مرحوم دكتر كاظمی آشتيانی ويژه استادياران جوان، تسهيلات ساخت و خريد مسكن، كمک هزينه سفر عمره مفرده و ساير حمايتها و برنامهها از جمله تسهیلاتی که از سوی بنیاد ملی نخبگان به برترینهای آزمون سراسری اعطا خواهد شد.
تسهیلات نظام وظیفه
به منظور تاکیدات مقام معظم رهبری و فرمانده کل قوا در استفاده از ظرفیتهای علمی نخبگان برای توسعه و تعالی کشور و به استناد ماده 3 اساسنامه بنیاد ملی نخبگان، آیین نامه ارائه تسهیلات خدمت وظیفه به نخبگان و استعدادهای برتر ابلاغ شد.
دارا بودن حداقل نعدل 17 در دوره کارشناسی یا دانش آموخته رتبه اول رشته، ارائه توصیه نامه از 2 عضو هیات علمی محل تحصیل، مشارکت موثر در انتشار و یا پذیرش نهایی حداقل یک مقاله در مجلات دارای نمایه معتبر و داشتن نقش موثر در حل یک معضل راهبردی و یا کاربردی و مورد نیاز کشور با اعلام دانشگاه و تایید مراجع ذیصلاح از جمله شرایط اعطای این تسهیلات به مشمولان است.
آخرین آمار خانواده بزرگ بنیاد ملی نخبگان
دکتر سعید سهراب پور، قائم مقام بنیاد ملی نخبگان، در گفتگو با خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، با با ارایه آماری از گروههای مختلف نخبگان و استعدادهای برتر که از حمایتهای بنیاد کلی نخبگان بهره میبرند، گفت: در حال حاضر بیش از 13هزار نفر تحت حمایت بنیاد ملی نخبگان هستند و هر ساله نیز بر این میزان افزوده میشود.
وی با اشاره به آمارهای سال جاری افزود: امسال با جذب گروههای مختلف نخبه از جمله برگزیدگان برتر آزمون سراسری سال تحصیلی 93-94 این میزان به بیش از 14 هزار نفر ارتقا خواهد یافت.
سهراب پور با بیان اینکه سالانه 390 نفر از برگزیدگان رتبههای برتر کنکور سراسری مشمول تسهیلات بنیاد ملی نخبگان میشوند، اظهار کرد: در سال جاری بر اساس برنامه ریزیهای انجام شده 150 نفر از برترینهاب گروه آزمایشی ریاضی فیزیک، 100 نفر از نفرات برتر گروه علوم تجربی، 100 نفر از برترینهای گروه آزمایشی علوم انسانی و 40 نفر از برترینهای گروه هنر تحت حمایت بنیاد ملی نخبگان قرار خواهند گرفت.
تسهیلات اعطایی بنیاد به برترینهای آزمون سراسری
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان به بیان شرایط اعطای تسهیلات به نخبگان پرداخت و اظهار داشت: واجدان شرایط میتوانند از تسهیلات كمک هزينه تحصيلی، فرصتهای مطالعاتی و مسافرت علمی، كمک هزینه سفر عمره مفرده، تسهیلات ساخت و خرید مسكن، انجام پروژه تحقيقاتی به جای خدمت سربازی و خروج از كشور برای انجام فعاليتهای علمی بدون سپردن وثيقه برخوردار شوند.
وی به جزئیات تسهیلات مسکن به عنوان یکی از دغدغههای نخبگان کشور اشاره کرد و گفت: در سالهای پیشین بنیاد ملی نخبگان برای رفع مشکل مسکن نخبگان، به هر یک از این افراد مبلغ 80 میلیون تومان وام اختصاص داده بود اما اکنون این مبلغ به 100 میلیون تومان افزایش یافته است.
سهراب پور افزود: اين تسهيلات با نرخ سود 13 درصد پرداخت میشوند و به هیچ عنوان قابل انتقال به غیر نیستند.
گیرد؟
با تشکر.