به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از شیراز، احمد عریان امروز در جمع خبرنگاران گفت: در کشورهای توسعه یافته دنیا بیش از 70 درصد از هزینه طرح های پژوهشی دانشگاه به وسیله شرکت های خصوصی تامین میشود؛ این در حالی است که انجام طرحها در کشورهای جهان سوم به سازمان های دولتی محدود شده است.
وی گفت: در چند سال گذشته قراردادهای پژوهشی دانشگاه شیراز سالانه کمتر از 10 میلیارد تومان بوده؛ این در حالی است که در هشت ماه گذشته 12.5 میلیارد رسیده و در چند روز گذشته نیز قرارداد دو میلیاردی دیگری با شرکت نفت به تفاهم رسیدهایم که با این وجود و با توجه به ظرفیتهای استان و دانشگاه وضعیت مطلوبی دراز نظر قراردادها در دانشگاه وجود ندارد.
معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه شیراز در خصوص قراردادهای پژوهشی دانشگاه شیراز تصریح کرد: وضع موجود زیبنده دانشگاه شیراز نیست و با پتانسیلهای موجود در این دانشگاه و در استان فارس مبلغ قراردادهای سالیانه پژوهشی باید تا 100 میلیارد تومان افزایش یابد.
عریان از دستور استاندار برای استفاده ادارات از 1.5 درصد بودجه برای مسائل پژوهشی خبر داد و بیان داشت: بر اساس قانون هر یک از سازمانها و ادارات میتوانند بین 5 تا 3.5 درصد از بودجه خود را به پژوهش اختصاص دهند؛ اما متاسفانه تا کنون تنها حدود نیم درصد از این بودجه به پژوهش اختصاص یافته و دلیل آن صرف شدن این مبالغ در مقاصدی غیر از پژوهش بوده است.
وی با اشاره به برخی مشکلات در ایجاد قراردادهای پژوهشی با سازمان ها و ادارات گفت: علاوه بر اینکه برخی مدیران تمایلی به صرف هزینه در بخش پژوهشی ندارند، گاه مسئولان یک سازمان به نیازهای خود آگاه نیستند و نمیدانند در چه زمینههایی به پژوهشهای علمی نیاز دازند و یا از تواناییهای دانشگاه برای انجام طرحهای پژوهشی بیاطلاع هستند که این مشکل با همکاری دو طرف حل خواهد شد.
معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه شیراز از طرحهای پژوهشی در خصوص آلودگی هوا، محیط زیست، قرارداد کلان طرح ترافیک و مترو در دانشگاه شیراز خبر داد و افزود: با توجه به اینکه ترافیک شهری به یکی از مشکلات عمده شهر شیراز تبدیل شده است، دانشگاه شیراز اقدام به راهاندازی پژوهشکده طرح ترافیک کرده و بزودی در این زمینه دانشجو نیز میپذیرد.
عریان با اشاره به بخشی از اقدامات معاونت پژوهشی در سال جاری گفت: در سالهای گذشته شرایط فرصت مطالعاتی برای استادان کمتر فراهم میشد که در سال جاری تا کنون 25 نفر از استادان دانشگاه شیراز به فرصت مطالعاتی میروند.
وی افزود: دانشگاه شیراز فعالیتهایی در جهت تشویق اساتید پرکار داشته است و افزایش هزینه پرداختی به اساتید برای شرکت در سمینارها و کنگرهها جهت ارائه مقالات خود از 2.5 میلیون به 4.5 میلیون نیز از دیگر فعالیت های صورت گرفته در معاونت پژوهشی بوده است.
معاون پژوهشی دانشگاه شیراز با تاکید بر ینکه دانشگاه با کمبود تجهیزات آزمایشگاهی رو به رو است، تصریح کرد: خرید تجهیزات آزمایشگاهی یکی از مهمترین نیازهای دانشگاه شیراز است، قرار شد در سال جاری چهار میلیارد تومان تجهیزات ببرای دانشگاه خریداری شود که 40 درصد هزینه از طریق معاونت علوم و فن آوری ریاست جمهوری و 60 درصد توسط دانشگاه تامین شود؛ اما متاسفانه تا کنون تنها ی1 میلیارد تومان محقق شده که بخش اعظم آن توسط دانشگاه تامین شده است.
عریان همچنین راهاندازی یک آزمایشگاه مرکزی در دانشگاه را گامی موثر در تحول علمی استان فارس و سایر استانهای همجوار قلمداد کرد و در ادامه گفت: تا کنون 300 متر از ین آزمایشگاه آماده بهرهبرداری است که در هفته دولت رونمایی میشود؛ اما فضای مورد نیاز برای این آزمایشگاه کمیتهای به عنوان اخلاق علمی در معاونت پژوهشی دانشگاه راهاندازی شده تا به تخلفهای احتمالی رسیدگی کند.
وی تصریح کرد: فعال کردن قراردادهای پژوهشی در سطح بینالمللی، برگزاری دورههای مهارت برای دانشجویان مقطع تکمیلی به ویژه در رشتههای عمران و استفاده از ظرفیت خیران برای حل مشکلات مختلف از جمله ساخت خوابگاههای دانشجویی از افقهای این معاونت در آینده است.
معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه شیراز با اشاره به اینکه رتبه علمی ایران در سال گذشته 17 بوده و امسال نیز همان است، گفت: سهم ایران در تولید علم در جهان 1.25 درصد بوده؛ در حالی که قبل از انقلاب 0.1 درصد بوده است.
عریان افزود: دانشگاه شیراز پس از دانشگاههای شهر تهران رتبه هفتم را در کشور دارد و تلاش میکند جزو 1000 دانشگاه برتر جهان شود.
وی گفت: برای کارهای پژوهشی دانشجویان نیز گرنتهایی در نظر گرفته شده و براساس رشتههای نظری محض، نظری عملی و عملی کامل این مبلغ به دانشجویان داده میشود.
معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه شیراز خاطرنشان کرد: این گرنت پژوهشی در رشتههای کشاورزی، دامپزشکی و مهندسی در مقطع دکترا چهار میلیون و 600 هزار تومان و در مقطع ارشد این مبلغ 900 هزار تومان است.