رحمتالله حافظی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی "خبرگزاری دانشجو"؛ درباره اینکه سونامی سرطان در راه است و تکذیب وزیر بهداشت در این رابطه گفت: واقعیت کشور ما این است که جمعیت بین 20 تا 30 سال آینده یک جمعیت کهنسال و مسن است و بدون تردید سرطان در میان افراد مسن بیشتر است.
رئیس کمیسیون سلامت و محیط زیست شورای شهر تهران تصریح کرد: اینکه سرطان در میان افراد کهنسال بیشتر است یک واقعیت غیرقابل تکذیب است و به طور معمول اگر هیچ تهدید دیگری نظیر آنچه متاسفانه در کشور ما بسیار مشاهده می شود همچون آلودگی هوا و نظایر آن خود یک تهدید بزرگ برای افزایش آمار سرطان است.
حافظی خاطرنشان کرد: به این ترتیب و با علم اینکه می دانیم طی دو دهه آینده شیوع سرطان بیشتر خواهد بود باید برنامه ریزی ها به گونه ای باشد که نگذاریم با سایر تهدیدها میزان درصد سرطان بیش از این افزایش پیدا کند.
پیش از این نیز معاون آموزشی وزیر بهداشت با اشاره به افزایش سن جمعیت در کشورمان نسبت به وقوع سونامی بیماریهای هماتولوژی و آنکولوژی (سرطان) در سالهای آینده هشدار داده و گفته بود: در سال ۷۵ بر اساس سرشماری ملی ۶۵درصد از جمعیت ایران کمتر از ۲۵سال سن داشتند، یعنی ۶برابر کشور سوئیس ولی امروز پس از ۱۰ تا ۱۵ سال از آن سال سن این جمعیت جوان افزایش یافته و این مسیر افزایش سن نیز ادامه خواهد داشت.
بر این اساس در سال ۷۵ بالغ بر ۵درصد جمعیت کشور سالمند بوده است ولی امروز این آمار به ۱۲درصد افزایش یافته است و متعاقب آن بیماریهای آنکولوژی و بیماریهای کهنسالی نیز افزایش مییابد به طوری که در سالهای آینده ما با سونامی بیماریهای هماتولوژی در کشور مواجه خواهیم بود.
از طرف دیگر معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت آمارهای مربوط به سونامی سرطان را تکذیب می کند و البته می گوید که اجرای برنامه استاندارد ثبت سرطان جمعیتی در تهران و 10 استان کشور جزو اولویت های مهم وزارت بهداشت است .
دکتر رضا ملک زاده هم به افزایش سن متوسط جامعه اشاره می کند و معتقد است که با بیشتر شدن سن جمعیت، سرطان شیوع بیشتری پیدا خواهد کرد.
وی در این باره می گوید: افزايش سرطان در کشورهاي در حال توسعه به مراتب بيشتر است. به طوری که در برآوردهاي صورت گرفته در 20 سال آينده باید منتظر افزایش 80 درصدی رشد سرطان در کشورهای در حال توسعه باشیم.
به گفته معاون تحقیقات و فن آوری وزارت بهداشت در سالهاي اخير اخبار و گزارشهاي متعددي مبني بر اينکه سونامي سرطان در کشور در حال رخ دادن است، منجر به نگرانی های مردم شده در حالی که آمارهاي موجود صحت اين موضوع را تاييد نمي کند.
وی ادامه می دهد: بر اساس آمارهاي معتبر، ميزان بروز سرطان در ايران کمتر از کشورهاي دیگر است و بر اساس آمار سازمان بهداشت جهاني، ميزان بروز سرطان در کشور ما بطور متوسط 134.7 نفر در هر 100 هزار نفر گزارش شده است.
این مقام مسئول در وزارت بهداشت با اشاره به این که وزارت بهداشت مصمم است برنامه هاي پيشگيري و درمان سرطان در کشور را توسعه دهد، می گوید: در اين برنامه تلاش خواهد شد از سرطان تا حد امکان پيشگيري کنيم، درمان های لازم را ارائه داده و مراقبت هاي ضروری را در اختيار تمام بيماران قرار دهیم.
باید دید با توجه به پیر شدن جمعیت کشور و البته پدیدههای ناشی از توسعهیافتگی و رعایت نکردن برخی استانداردها که سلامت جامعه را تهدید می کنند، متولیان سلامت کشور چه راهکاری را برای جلوگیری از شیوع سونامی در نظر گرفته و خواهند گرفت.