به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از اصفهان، جعفریان دهکردی، معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در نشست خبری «ارتقای سطح کیفی و کمی بهداشت و درمان مردم»، طی سخنانی تجویز و مصرف منطقی دارو را یکی از اولویتهای اصلی سازمان جهانی بهداشت در حیطه غذا و دارو عنوان کرد و گفت: در ایران نیز همانند دیگر کشورها، به تجویز و مصرف نادرست دارو به عنوان یک معضل نگریسته میشود که شامل تجویز تعداد اقلام بالای دارویی از سوی پزشکان و مصرف نادرست داروها از سوی بیماران می باشد.
وی افزود: متاسفانه در کشور ما فرهنگ طلب تجویز دارو از سوی بیماران بسیار بالا است و این وظیفه ارگانهای درگیر و اصحاب رسانه است که این فرهنگ نادرست، حذف و مردم نسبت به این موضوع آگاهی پیدا کنند که بعضی بیماریها نیاز به تجویز اقلام بالای دارویی و یا حتی تجویز دارو ندارند.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تصریح کرد: در دنیا بیشتر از 40 درصد مواردی که باعث میشود درمانها جواب ندهند، مصرف غیر صحیح دارویی است که یا دوز دارو توسط بیمار رعایت نمیشود، یا به فواصل تجویز داروها و طول دوره درمان توجه نمیشود.
جعفریان ادامه داد: یکی از اقدامات معاونت غذا و دارو آنالیز نسخ پزشکان و بررسی میزان داروهای تجویز شده از سوی پزشکان، میباشد که خوشبختانه طبق آمار بدست آمده در سطح کشور، استان اصفهان تنها استانی است که به صورت منظم و دائمی به بررسی نسخ پزشکان و مکاتبه با آنان و برگزاری جلسات با پزشکان دارای تجویز نادرست میپردازد و بر اساس آخرین ارزیابی صورت گرفته در کشور، معاونت غذا و داروی اصفهان رتبه اول را در این خصوص کسب کرده است.
در ادامه جاننثاری، مدیر نظارت بر امور دارویی و مواد تحت کنترل معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، نظارت بر عملکرد داروخانهها را از جمله وظایف کارشناسان دارویی عنوان کرد و گفت: در سطح استان اصفهان نزدیک به ۷۰۰ داروخانه در حال خدمات رسانی به مردم میباشند که از این تعداد حدود ۴۰۰ داروخانه در شهر اصفهان فعالیت میکند.
وی ادامه داد: طی 9 ماهه سال جاری، واحد نظارت بر امور دارو، حدود ۱۰۰۰ مورد بازدید از داروخانههای سطح شهر اصفهان را انجام داده است که در این بازرسیها تنها افرادی که دکترای داروسازی دارند حق بازدید از داروخانهها را دارند، همچنین این بازدیدها به صورت هدفمند و در هر بازه زمانی یک آیتم خاص از استانداردهای خدمات خاص داروخانهها مورد توجه قرار میگیرد.
مدیر نظارت بر امور دارویی و مواد تحت کنترل معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان افزود: در پنج ماه اخیر، حدود ۵۰۰ مورد شکایت داشتیم که مربوط به گرانفروشی، عدم حضور مسئولین فنی در داروخانهها، عدم رعایت ساعات کار بوده است که از این تعداد فقط ۱۱ درصد آن احراز شده و بقیه سوءتفاهم و نادرست بوده است.
جاننثاری برگزاری دورههای آموزشی برای داروسازان را یکی از برنامههای کاهش آمار شکایات عنوان کرد و گفت: این دورههای آموزشی که برای کل داروسازان و مسئولین داروخانهها الزامی است در راستای ارتقای خدمات دارویی برگزار میشود.
وی همچنین با تاکید بر اینکه یکی از محورهای بسیار مهم در برنامه تحول نظام سلامت، تامین و تدارک دارو و تجهیزات مورد نیاز بیماران توسط بیمارستان مربوطه میباشد، گفت: مردم باید اطلاع داشته باشند که هیچ بیمارستانی اعم از خصوصی و دولتی اجازه ندارد بیماری را بستری کرده و برای تامین دارو و تجهیزات مورد نیاز بیمار، او را به خارج از بیمارستان ارجاع دهد.
مدیر نظارت بر امور دارویی و مواد تحت کنترل معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در بخش دیگری از سخنان خود به عطاریهای موجود در سطح شهر اشاره و تصریح کرد: بسیاری از عطاریهای سطح شهر دارای مجوز میباشند و تحت نظر صنف عطاریها فعالیت میکنند، ولی تعداد قابل توجهی از عطاریها نیز در گوشه و کنار شهر وجود دارند که به صورت آزاد فعالیت کرده و پایبند به هیچ اصولی نبوده و مورد تایید نیز نمیباشند.
جاننثاری ادامه داد: مردم باید به این نکته مهم توجه داشته باشند که عطاریها به جز عرضه اندامهای خام گیاهی و عرقیجات گیاهی مجوز دیگری نداشته و نباید در خصوص تشخیص و درمان بیماریها و عرضه دارو(داروهای گیاهی) فعالیت کنند.
در ادامه نشست، سید عیسی موسوی، مدیر نظارت بر مواد غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز با بیان اینکه حدود 900 واحد پروانهدار و شناسهدار در اصفهان وجود دارد، گفت: دو گونه بازدید توسط کارشناسان واحد نظارت بر مواد غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی صورت میگیرد و شامل بازدیدهای روتین بر اساس چک لیست موجود و بازدیدهای موردی بر اساس اطلاع و گزارشات مردمی صورت میگیرد.
دهقان، مسئول اداره نظارت بر فراوردههای آرایشی بهداشتی معاونت غذا و دارو نیز در خصوص اقدامات اداره نظارت بر فراوردههای آرایشی بهداشتی شامل بازرسی از شرکتها، داروخانهها و مراکز تولیدی در خصوص اقلام آرایشی بهداشتی، توقیف و معدوم کردن پنج تن اقلام آرایشی بهداشتی غیر مجاز، بیش از ۵۰ مورد آموزش برای کارشناسان شبکهها، آرایشگران، دانشآموزان دبیرستانها وغیره نمونهبرداری از برندهای پرمصرف اقلام آرایشی داخلی و وارداتی، اقدامات فرهنگی، توزیع پمفلت، رسیدگی به شکایات آرایشی بهداشتی پرداخت.
وی همچنین ادامه داد: برچسب شبنم و برچسب اصالت و سلامت کالا بر روی اقلام معرف تایید محصولات از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی میباشد که مردم باید به این دو برچسب، هنگام خرید لوازم آرایشی بهداشتی دقت کنند.
صفائیان، مسئول دفتر تحقیق و توسعه نیز در این نشست توضیحاتی در خصوص نحوه آنالیز نسخ پزشکان و شاخصهای آنالیز شامل، میزان درصد کورتونها و آنتیبیوتیکها، درصد داروهای تزریقی و تعداد اقلام تجویزی پرداخت و گفت: پزشکانی که دارای تجویز نامطلوب میباشند با آنان مکاتبه کتبی صورت گرفته و سپس به نظام پزشکی دعوت و در حضور پزشکان متخصص نسخ آنان بررسی و به آموزش حضوری آنان پرداخته میشود که خوشبختانه این روند تاثیر بسیار مثبتی بر روی میزان رعایت استانداردهای نسخه نویسی داشته است.
وی همچنین شماره 36699614 را در زمینه شکایات دارویی اعم از کمبودهای دارویی، گرانفروشیها و نحوه توزیع داروهای خاص، شماره 36699615 در خصوص اطلاعات داروها و سموم، شماره 36699620 در خصوص شکایات تلفنی در زمینه مواد غذایی را اعلام و گفت: از دهه فجر امسال نیز سامانه کشوری 1490 به همشهریان در خصوص شکایات دارویی، غذایی، آرایشی و بهداشتی اعلام میشود که به همه تماسها ثبت و رسیدگی خواهد شد.