به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از اصفهان، خوابگاه همانگونه که از نامش پیداست، محلی است برای استراحت و خواب ولی اگر یک کلمه دیگر به آن اضافه شود میتواند در معنی این کلمه تغییر محسوسی ایجاد کند، و آن کلمه «دانشجو» است. آری خوابگاههای دانشجویی، محلی برای اسکان دانشجویان غیربومی یک دانشگاه است، محلی که یک دانشجو باید اوقات فراغت و استراحت خود را در آن سپری کند؛ دانشجویی که فردای کشور به دست او و امثال او ساخته میشود، و همین باعث شده تا بر اهمیت این موضوع افزوده شود.
با توجه به این مسئله که خوابگاه محیطی تقریبا عمومی بین دانشجویان با فرهنگ و سلائق مختلف است و در مواردی نیز با وجود افرادی با گرایشهای خاص؛ حال با این وجود آیا اقدام مناسب از سوی مسئولین برای کنترل این موضوع و ایجاد محیطی مناسب و آرام برای دانشجویان صورت گرفته است؟
خوابگاههای خودگردان و معضلاتی که به همراه دارد
مهرداد اسدی، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ضمن بیان اینکه خوابگاههای دانشگاه علوم پزشکی اصفهان همواره از دیگر خوابگاههای دانشگاههای دولتی اصفهان کیفیت بهتری داشته و سعی شده تا این جایگاه حفظ شود، گفت: در چند سال اخیر شاهد افتی در ارائه خدمات به دانشجویان خوابگاهی بودهایم که دلایل آن را میتوان کمبود بودجه در چندسال اخیر و افزایش دانشجویان در بعضی از مقاطع دانست. این موضوع باعث شده تا بعضی از دانشجویان به علت کمبود ظرفیت خوابگاههای دانشگاه مجبور به استفاده از خوابگاههای استیجاری شوند؛ اما در کل خوابگاههای دانشگاه علوم پزشکی وضعیت نسبتا خوبی دارد و امکانات رفاهی و ورزشی مناسبی را در اختیار دانشجویان خوابگاهی قرار داده است.
وی افزود: در خوابگاههای استیجاری دانشگاه که در بیرون از محوطه دانشگاه مستقر هستند و محیط مناسب دانشجویی را ندارند و جای بحث بسیاری بر روی این خوابگاهها وجود دارد از جمله مسائل قابل تامل در این خوابگاهها هزینه بسیار زیادی است که هر ترم باید دانشجویان بابت اسکان خود بپردازند. نبود امکانات ورزشی، رفاهی و فرهنگی مناسب به طوری که در این خوابگاهها حتی نمازخانه نیز وجود ندارد!
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به راهکار حل وضع موجود، تصریح کرد: برای حل این مشکلات و مشکل فرهنگی در خوابگاههای دانشجویی اقداماتی از سوی شورای صنفی و تشکلهای دانشجویی صورت گرفته، که امیدواریم با همکاری مسئولان، قسمتی از این مشکلات حل شود.
مسئله فرهنگی و روزمرگی خوابگاهیان مشکل اصلی است
احمد رضوانی، دبیر تشکل دانشجویی آرمان دانشگاه صنعتی اصفهان در گفتگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» ضمن رضایت از امکانات رفاهی، بهداشتی و ورزشی که دانشگاه در اختیار دانشجویان خوابگاهی قرار داده است، تصریح کرد: از جمله برنامههایی که در خوابگاهها به طور مستمر برگزار میشود، میتوان به برگزاری نمازجماعت سه گانه، زیارت عاشورا در آخر هر هفته و ورزش صبحگاهی اشاره کرد؛ با این وجود شاهد هستیم که دانشجویان رغبت زیادی به استفاده از این امکانات نشان نمیدهند که مشکل اصلی را می توان مسئله فرهنگی و روزمرگی که در بین اکثر خوابگاهیان دانست و از دلایل آن سیستمهای آموزشی، رسانهای در قبل و بعد از ورود به دانشگاه است که تاثیر به سزایی در به وجود آمدن این مسائل دارد.
وی افزود: خوابگاههای دانشگاه صنعتی اصفهان از لحاظ فضایی که در اختیار یک دانشجو برای اسکان قرار میدهد نسبت به دیگر دانشگاهها بسیار مناسب است و با دارا بودن بوفه و تعاونی در محل خوابگاهها اکثر نیازهای دانشجویان را برطرف کرده و نیازی برای رفتن به شهر و تامین وسایل مورد نیاز نداریم؛ ولی مشکلی که در این خوابگاهها وجود دارد خارج از شهر بودن آن است که به مرور زمان باعث ایجاد افسردگی در دانشجویان خوابگاهی میشود.
دبیر تشکل دانشجویی آرمان دانشگاه صنعتی اصفهان در پایان، مشکل اصلی درون خوابگاهها و مسئله ای که اکثرا خوابگاهها با آن درگیر هستند را مسئله فرهنگی و کار فرهنگی دانست و تصریح کرد: برای رهایی از این مشکل نیازمند حرکتی جهادی از سوی مسئولین و شوراهای فرهنگی هستیم.
آسیب ضعفهای فرهنگی از نواقص امکانات بیشتر است
کجباف، معاون دانشجویی دانشگاه اصفهان نیز در گفت و گو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» بیان داشت: به منظور رفاه حال دانشجویان خوابگاهی خواهر و برادر امکاناتی همچون دو سلف آزاد دانشجویی با قیمت مناسب و منوی غذایی متنوع، سالنهای آمفی تئاتر و نمازخانههای خوابگاهی برای مباحث فرهنگی، اختصاص دادن فضای ورزشی مجزا برای آقایان و خانمها اعم از زمین چمن و سالنهای چند منظوره ورزشی فراهم شده است.
معاون دانشجویی دانشگاه اصفهان از اجرای طرح سلامت دانشجویی در مهرماه امسال خبر داد و گفت: این طرح توسط مرکز بهداشت دانشگاه برای تمامی دانشجویان ورودی جدید اجرا شده و مرکز بهداشت دانشگاه آماده سرویس دهی به دانشجویان است.
کجباف مشکل اصلی خوابگاههای دانشگاهی را کمبود کار فرهنگی دانست و تصریح کرد: برای رفع مشکل خوابگاهی دانشجویان متاهل نیز در شورای فرهنگی تصمیماتی اتخاذ شده که در صورت تامین اعتبار، اجرایی خواهد شد.
لزوم ورود سریع مسئولین و دانشجویان به عرصه فرهنگی خوابگاهها
اما اگر بخواهیم قیاسی میان خوابگاههای دانشگاه آزاد و دانشگاههای دولتی استان اصفهان داشته باشیم، میتوان گفت خوابگاههای دانشگاه آزاد با گرفتن هزینهای کمتر نسبت به خوابگاههای دانشگاه دولتی تقریبا شرایط برابری را با خوابگاههای دانشگاه های دولتی دارد و در مواردی نیز بهتر از دانشگاههای دولتی عمل کردهاند.
از جمله دلایل آن را میتوان نوساز بودن خوابگاههای این دانشگاه و نظارت بر روی خوابگاهها توسط مسئولین دانست.
در خوابگاههای استیجاری دانشگاه دولتی شاهد چند برابر بودن این هزینه نسبت به هزینه خوابگاههای دانشگاه آزاد هستیم و همین طور کاهش چشمگیر خدمات و امکانات به این دانشجویان نسبت به دیگر خوابگاهها که از دلایل آن را میتوان نبود نظارت کافی از سوی مسئولین مربوطه و اینکه گاهی این خوابگاهها به منظور خوابگاههای دانشجویی و استفاده دانشجویان از آنها ساخته نشدهاند، دانست؛ که به دلایلی به عنوان خوابگاههای دانشجویی مورد استفاده قرار گرفتهاند که مشکلات متعددی را برای دانشجویان این نوع خوابگاهها به وجود آورده است.
در مجموع میتوان گفت با توجه به نظر دانشجویان و مسئولان، مهمترین مشکل خوابگاههای دانشجویی خلاهای فرهنگی و اعتقادی است که در برخی موارد این خلاها بوسیله خوراکی که از سوی رسانهها و وسائل ارتباط جمعی بیگانه و برخی معاندین در داخل تولید میشود، پر شده و در نتیجه اگر روند مذکور به همین منوال ادامه یابد؛ در آیندهای نه چندان دور شاهد خواهیم بود که فضای ضد فرهنگی بر محیط خوابگاهها غالب شوند.
به همین منظور لازم است تا مسئولان و دانشجویان دغدغهمند نسبت به این روند عکس العمل مناسبی نشان دهند.