به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از گرگان، محمداسماعیل مطلق، مدیر کل سلامت جمعیت خانواده و مدارس وزارت بهداشت ساعاتی پیش در همایش تبیین سیاستهای کلی جمعیت استان گلستان گفت: برای جلوگیری از صفر شدن رشد جمعیت باید نرخ باروری کشور از 1.8 کنونی به 2.1 برسد که برخی استان ها مانند تهران و مازندران فاصله زیادی با این مطلوب دارند.
وی نرخ باروری را به معنای متوسط تعدا فرزندان یک زن در طول دوره باروری خواند و افزود: بیشترین میزان باروری در سال 1362 برابر با 6.8 بود که در سال 1380 به 2.1 رسیده و در سال 90 تا کنون به 1.8 کاهش یافته است که باید بررسی کنیم این کاهش ناشی از چه عواملی است و چه اثرات مخبری بر سلامت جامعه خواهد گذاشت.
شتاب رشد سن ازدواج در خانمها بیشتر از آقایان است
مطلق یکی از چالشهای کاهش نرخ باروری در کشور را افزایش سن ازدواج اعلام کرد و بیان داشت: از سال 45 تا کنون سن ازدواج افزایش داشته و هم اکنون این میزان در خانمها به 24 سال و در آقایان به 27 سال رسیده است که شتاب این رشد در خانمها نسبت به آقایان افزایش بیشتری داشته و در برخی استانها به 5 سال و در تهران به 10 سال نیز افزایش پیدا کرده است.
مدیر کل سلامت جمعیت خانواده و مدارس وزارت بهداشت با اعلام این خبر که اگر میانگین سن ازدواج دو سال کاهش پیدا کند نرخ باروری رشد قاطعی خواهد داشت، گفت: از فرصت جوانی در افزایش نرخ باروری نباید غافل شد.
11 میلیون جوان در آستانه ازدواج قرار دارند
وی با بیان اینکه تأخیر در ازدواج باعث فرصت سوزی جوانی شده است، تصریح کرد: نتیجه تاخیر در ازدواج 11 میلیون دختر و پسر مجرد در آستانه ازدواج است که در حال از دست دادن فرصت طلایی باروری هستند.
مطلق با بیان اینکه نگرش و فرهنگ عمومی جامعه در نگاه به ازدواج باید تغییر یابد، گفت: طبق نظرسنجی وزارت ورزش و جوانان تنها 3.5 درصد افراد، ازدواج را هدف مهم زندگی خود قرار میدهند و برای مابقی جوانان ازدواج اولویت هفتم زندگی است که این نگرش مخرب باید عوض شود.
ازدواج تکیه گاهی برای سلامتی است
وی به فواید ازدواج در سنین طلایی جوانی اشاره کرد و ازدواج را تکیه گاهی برای سلامتی خواند و عنوان داشت: طبق مطالعات جهانی افرادی که ازدواج مناسب دارند از طول عمر بیشتر، سلامت روان بهتر، شادمانی بیشتر، ارتباط اجتماعی مناسبتر، سلامت جسمانی بالاتر و احساس امنیت بیشتری برخوردار هستند و در مقابل ازدواج دیرهنگام قوت باروری را کاهش و میزان بیماریهای روانی را افزایش میدهد.
مطلق همچنین عدم سلامت زوجین را موجب عدم سلامت خانواده خواند و ابراز داشت: عدم سلامت خانواده موجب ورود افراد بیمار در جامعه و سرایت بیماری به دیگران و برهم خوردن ساختار سلامت جامعه شده و رفتارهای نابهنجار اجتماعی و خانوادگی را تبدیل به هنجار عمومی خواهد کرد.
مدیر کل سلامت جمعیت خانواده و مدارس وزارت بهداشت دیگر چالشی که پیش روی نرخ باروری قرار دارد را «طلاق» نام برد و در این باره تصریح کرد: میزان طلاق هر ساله رو به فزونی است و متاسفانه آمار طلاق کشوری در سال 1393 به تعداد 163 هزار و 572 مورد گزارش داده شده که بسیار نگران کننده است.
کاهش 65 درصدی ازدواج و افزایش 5.3 درصدی طلاق در کشور
وی نقش روحانیت، ارگانهای اداری مانند استانداری و نقش بزرگان خانواده را در تحکیم خانواده و پیشگیری از طلاق بسیار حائز اهمیت برشمرد و بیان کرد: ازدواج در سال 1393 نسبت به سال 1392 با کاهش 65 درصدی و میزان طلاق در این نسبت با افزایشی 5.3 درصدی همراه بوده که این آمار برای کشوری که مهد اسلام و قرآن است آمار خوبی نیست.
80درصد طلاقها در سنین زیر 30 سال رخ میدهد
مطلق با اعلام این خبر که در سال 93 در هر ساعت 19 طلاق ثبت شده است، گفت: 80درصد طلاقها در سنین زیر 30 سالگی، 14.2درصد آن مربوط به یک سال اول زندگی و 50درصد نیز مربوط به پنج سال اول زندگی است که برای رفع این معضل نیاز به نقش دولت و مسکن و اشتغال احساس میشود اما نقش روحانیت از همه پررنگتر و تاثیرگذارتر خواهد بود.
سالانه 440 هزار فرصت فرزندآوری از دست میرود
وی همچنین عنوان کرد: سالانه 440هزار فرصت فرزندآوری از دست میرود که 410هزار آن در نتیجه ازدواجهای نکرده، 10هزار در اثر فوت همسر و 20هزار آن در اثر طلاق است.
تک فرزندی چالشی؛ بزرگ پیش روی نرخ جمعیت
وی همچنین با بیان اینکه فاصله بین ازدواج تا فرزند اول باید سه سال باشد، متذکر شد: چالش دیگری که با آن مواجه هستیم تک فرزندی است که در بیکاران هفت برابر بیشتر از دیگران است البته این میزان در ازدواجهای بعد از 30 سالگی نیز زیاد گزارش شده است.
مطلق در همین رابطه به پیامدهای تک فرزندی اشاره کرد و بهم خوردن تعادل نسلی، افزایش طلاق، انزوای والدین در سنین پیری و بالا رفتن آمار بیماریهای روانی را از آن دسته برشمرد.
اعتیاد؛ عامل 50 درصد طلاقهای کشور
مدیر کل سلامت جمعیت خانواده و مدارس وزارت بهداشت از دیگر چالشهایی که نرخ باورری کشور با آن مواجه است به سقط جنین، بیماریهایی نظیر هپاتیت ب و ث و ایدز و معضل اعتیاد اشاره کرد و گفت: در شبانه روز هشت جوان بر اثر اعتیاد جان خود را از دست میدهند که متأسفانه 55 درصد والدین نیز از این اعتیادها بی اطلاع هستند ضمن اینکه 50 درصد طلاقها نیز در اثر اعتیاد رخ میدهد.
لازم به ذکر است، این همایش به همت دانشگاه علوم پزشکی گلستان در تالار فخرالدین اسعد گرگانی در حال برگزاری است.
اگه بعنوان مثال بخواهیم بگیم تکی خرج دو نفر آدم رو از کجا باید بدم بهتره بگم که تو این دوره و زمونه دخترها هم دارن کار می کنن چه برسه بعد از ازدواج که نور علی نوره ، قبل از ازدواج هم بالاخره پدری عمویی دایی فک و فامیل هم هستند تا کار خیر صورت بگیره و شغلی واست پیدا کنن