مهرداد عباسی، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد کرج در گفتگو با «خبرگزاری دانشجو»در کرج ، گفت: ایران در تولید آهن و فولاد دارای مزیت اقتصادی کامل است زیرا عواملی که باید فراهم شوند تا بتوان آهن و فولاد را تولید نمود عبارتاند از کانه آهن، ماده احیاکننده که میتواند گاز طبیعی باشد، انرژی ، دانش فنی ، نیروی متخصص و سرمایهگذاری و در ایران تمام عوامل لازم برای تولید آهن و فولاد بجز سرمایهگذاری فراهم است و در صورت سرمایهگذاری لازم ایران میتواند حداقل برابر با کشور کره جنوبی که نه کانه و نه ماده احیاکننده و نه انرژی ارزانقیمت دارد به تولید آهن و فولاد بپردازد.
وی ادامه داد: در حال حاضر در کشور کره جنوبی که فاقد مزیتهای ایران است حدود 70 میلیون تن آهن و فولاد تولید میشود. ایران در صورت سرمایهگذاری لازم در یک دوره ۱۰ ساله میتواند با احداث واحدهای احیا مستقیم حداقل به تولید حدود 70 میلیون تن در سال دست یابد.
عباشی خاطرنشان کرد: قیمت پایین آهن و فولاد تولیدی بعضی از تولیدکنندگان بزرگ جهانی مانند کشور چین و عدم سرمایه گزاری در صنعت تولید آهن فولاد ایران بزرگترین چالشهای این صنعت در کشور هستند. ایران باید بتواند با تولیدکنندگان بزرگ رقابت کند و با وجود منابع داخلی مناسب و استفاده از تکنولوژی های بروز در این صنعت ایران میتواند فولاد ارزان تولید نماید و بازارها را تسلیم خود نماید.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد کرج گفت: در حال حاضر مصرف آهن و فولاد در ایران حدود 20 میلیون تن در سال میباشد این در حالی است که حدود پانزده میلیون تن فولاد در ایران تولید میشود، در نتیجه واردات فولاد انجام میشود و شاید برای کنترل قیمت لازم است و شک برانگبز نیست که این تسهیلات جهت کنترل قیمت اعمال شود. فولاد یک کالای استراتژیک است و کمبود آن به طرحهای توسعه کشور و توسعه زیرساختها لطمه وارد میکند. بهتر است با تواناییها و منابعی که در ایران وجود دارد با سرمایهگذاری، تبدیل به صادرکننده این کالا شویم نه واردکننده باشیم.
وی افزود: برای تولید اقتصادی آهن و فولاد در ایران لازم است از تکنولوژی و مدیریت بروز در این صنعت استفاده شود و درجه اتوماسیون و بهرهوری نیروی انسانی و مواد اولیه را افزایش دهیم.
عباسی ادامه داد: در صنعت باید هدف تولید کالا به صورت اقتصادی و قابل رقابت باشد و باید از همه عوامل تولید از جمله نیروی انسانی به صورت بهینه استفاده شود. هدف اشتغالزایی نیست اما چون این صنعت از جمله اشتغالزاترین صنایع است در صورتی که صنعت تولید آهن و فولاد گسترش یابد، حتی با درجه اتوماسیون بالا، میتواند اشتغال زیادی را هم در سطح مهندسین و تکنسینها و هم در سطح کارگری ایجاد نماید.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد کرج یاداور شد: خوشبختانه امروزه برای هر مشکل صنعتی میتوان یک راه حل صنعتی ارائه داد. با توجه به سیستمهای جدید تصفیه آلایندگی در این صنعت که البته گرانقیمت هستند میتوان آلایندگی این صنعت را به نزدیک صفر رساند. لازم است قسمتی از در آمد صرف خرید و نصب سیستمهای تصفیه و تکنولوژی های دوست دار محیطزیست شود.
وی گفت: امروزه خوشبختانه مهندسین از طریق اینترنت به دریایی از اطلاعات دسترسی دارند و با تایپ چند کلمه کلیدی و چند کلیک میتوانند به اطلاعات بسیار دقیقی در موضوع مورد نظر دست یابند. از آنجایی که زبان اصلی اینترنت انگلیسی است ، لازم است مهندسین حداقل توانایی خواندن سریع متون فنی انگلیسی را داشته باشند بنابراین فراگیری اصطلاحات فنی و قابلیت استنتاج از چنین متنهایی برای هر مهندسی ضروری شده است. آموزشهای پایهای در دانشگاهها داده میشود ولی مطالعه پیوسته و علاقه خود مهندسین و دانشجویان است که آنها را در زمینههای تخصصی توانمند میسازد.