به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، حمیدرضا طیبی در نشست خبری که به مناسبت سی و پنجمین سالروز تأسیس جهاد دانشگاهی امروز در سازمان جهاد برگزار شد گفت: جهاد دانشگاهی در دو بخش فناوری در حوزه مسائل زیستی و فناوری در حوزه صنعت نفت کشور فعالیت میکند ما برای توسعه فعالیت الگوسازی جهاد سه برنامه را به طور هم زمان شروع کردیم. برنامه پنجم توسعه جهاد دانشگاهی یکی از این برنامههاست که هدف همه واحدهای دانشگاهی براساس نیازهای ملی دارای شاخص میباشد.
وی افزود: در حوزه پژوهش و فناوری در استان اردبیل اصلاح نژاد درخت فندوق را انتخاب کردیم چرا که فندوق میتواند با رفع مشکلاتی مانند سرمازدگی و ... برای تولید مفید باشد همچنین در استان چهار محال بختیاری ماهیان سردابی و تولید داروی مرتبط با آنها و تولید درخت بادام را در برنامه های خود داشتیم در استان سمنان نیز اصلاح نژاد دام با تمرکز بر گوسفند به عنوان فعالیت جهاد دانشگاهی انتخاب شده بود.
رئیس جهاد دانشگاهی در ادامه به بیان دیگر فعالیتهای جهاد پرداخت و گفت: به عنوان مثال در صنعت نفت تجهیزات تکمیلی دکل حفاری، سیستم های نمک زدایی نفت، پمپ های درون چاهی نفت که دارای تکنولوژی پیوسته هستند از جمله برنامه های ما بوده است.
وی با اشاره به اینکه بزرگترین مشکل ما تأمین منابع است گفت: علاقه داریم تمام بودجه در قالب قرارداد کارفرمایی باشد و سال گذشته تفاهم نامه ای با معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور برای ایجاد یک حساب مشترک منعقد کردیم که خوشبختانه این حساب مشترک ایجاد شده و قرار شد 10 میلیون تومان از طرف معاونت علمی و 10 میلیون تومان از طرف جهاد دانشگاهی به این حساب ظرف مدت سه سال واریز شود که به صورت وام داده شود.
طیبی در ادامه تشریح کرد: معاونت قول داده است اگر این وامها در جهت درست استفاده شود و به چرخه بازگردد. این پول رایگان حساب میشود و ارتباط خوبی با وزارت صنعت و معدن و سازمان گسترش داریم.
وی درباره برنامه دوم جهاد دانشگاهی گفت: نقش جهاد در نقشه جامع علمی کشور نیز باید مشخص شود چرا که طبق فرمایش مقام معظم رهبری در دیدار سال گذشته ایشان تاکید کردند جهاد باید نقش خود را مشخص کند لذا ما این را در شورای راهبردی و کارگروهی تشکیل شد و سندی به عنوان پیش نویس تصویب شد تا مأموریت هایی شامل انتقال فناوری در طرح های کلان ملی و تحقیقات در کشور به صورت مأموریت محور انجام شود.
رئیس جهاد دانشگاهی در ادامه تصریح کرد: پیشنهاد کردیم به جهاد دانشگاهی چند مأموریت ملی واگذار شود و همچنین سازمانی تشکیل شود که فعالیت های جهاد دانشگاهی را به جوامع هدف انتقال دهد که نام پیشنهادی ما برای آن ایلیکا است.
وی با اشاره به تأسیس 5 مجتمع بزرگ فناوری بیان کرد: سال گذشته پیشنهادی را به دولت برای تأسیس 5 مجمتع بزرگ برای تولید کاملاً حرفه ای فناوریهایی که در جهاد تولید کردیم ارائه کردیم فناوری های ما در اشل های کوچکی در حال تولید است ولی این فناوریها با تأمین زیرساختها میتواند وارد بازارهای بین المللی شود.
طیبی در ادامه با بیان آماری گفت: در سال گذشته جهاد دانشگاهی در حوزه پژوهش و فناوری 1260 طرح را اجرا کرده که از این تعداد 650 طرح کارفرمایی در حال اجرا، 129 طرح توسط دفتر مرکزی جهاد، 480 طرح از بودجه های خود واحدها و پژوهشکدهها و 560 طرح منعقد شده است که در مجموع حجم مالی پروژهها 187 میلیارد تومان است.
وی در ادامه با اشاره به اینکه 250 تفاهم نامه در جهاد دانشگاهی منعقد شده است گفت: در حوزه پژوهش 37 عنوان کتاب تألیف و ترجمه شده و 16 ثبت اختراع داشتهایم و 6 مورد ثبت ژن و تعداد 1540 مقاله داشتهایم که 920 مقاله در کنفرانس های داخلی و خارجی ارائه شده است.
رئیس جهاد دانشگاهی به افتخارات این سازمان در سال گذشته اشاره کرد و گفت: پروژه سامانه هوشمند کنترل خودرویی را در سال گذشته به اتمام رساندیم که رتبه سوم جشنواره خوارزمی را کشف کرد. دو نفر از پژوهشگران ما موفق به دریافت جایزه از جشنواره رالی شدند و همچنین دکتر بهاروند برنده جایزه بین المللی یونسکو در علوم زیستی شده پروژه پودر میکروبی نیز به عنوان پژوهش برتر انتخاب شد.
وی درباره راه اندازی مرکز تخصصی ترمیم زخم های مزمن گفت: این مرکز برای کمک به بیماران دیابتی است و همچنین جهاد دانشگاهی در حوزه فرهنگی برای برنامه پنجم توسعه نیز برنامه هایی را تعریف کرده است که از آنها میتوان به الگوی فارغ التحصیل شایسته دانشگاهها اشاره کرد این برنامه دارای هفت ویژگی عبادی، فردی، اخلاق، خانواده، اشتغال دانش بنیان، فعالیت سیاسی دانشجویان و محیط زیست است.
طیبی با اشاره به اینکه سال گذشته 40 طرح فرهنگی در جهاد دانشگاهی انجام شد گفت: این سازمان درحوزه فرهنگی برنامه های زیادی را انجام داده است و در حوزه پژوهش نیز فعالیت های جهادی ادامه دارد.
وی تصریح کرد: سازمان جهاد دانشگاهی با داشتن دو دانشگاه و شش موسسه آموزش عالی با 26 هزار دانشجو و 43 مرکز علمی کاربردی با 64 هزار نفر دانشجو یکی از مراکز موفق است و 10 درصد دانشجویان علمی کاربردی در مؤسسات جهاد دانشگاهی کار میکنند.
رئیس جهاد دانشگاهی در ادامه اهداف این سازمان را برشمرد و افزود: هدف ما سوق دادن به سمت آموزش های تخصصی است و ما در حال حاضر 158 دانشجوی دکتری پژوهش محور داریم و در حوزه تجاری سازی فناوری نیز مجوز تشکیل 9 شرکت دانش بنیان صادر شده است.
وی درباره مشکلات پیش رو گفت: فناوری هایی که تولید میکنیم با بودجه جهاد و دولت در عمل در استفاده از آنها با مشکل مواجه میشویم که علت آن عدم اطمینان به توان داخلی یا علاقه به خرید خارجی است. تولید فناوری در کشور باید متولی داشته باشد و یکی از الزامات آن هم ایجاد آزمایشگاه مرجع ملی است.
طیبی درباره شرایط پساتحریم گفت: هیچ ایرادی وجود ندارد که شرکت های خارجی در زمینه هایی که ما فناوری نداریم ورود پیدا کنند ولی ما باید با آنها قرارداد انتقال فناوری ببندیم و برای منافع کشور لیسانس تولید بخریم. بهترین راه برای پیشرفت حالت بدون تحریم است ولی ما از دولت توقع داریم که در این فرصت طلایی به ما در فناور شدن کمک کند.
وی تصریح کرد: تفاهم نامه هایی با شرکت نفت برای ساخت دکل های حفاری، دستگاه لوله مغزی سیار، تولید دی مولسی فایر جداکننده آب و نمک در نفت منعقد کردهایم.
رئیس جهاد دانشگاهی در پایان خاطر نشان کرد: آخرین حلقه از تجهیزات برای صادرات نفت ساخت بازوهای بارگیری بوده که با همکاری جهاد دانشگاهی و شرکت نفت انجام شده است و این تجهیزات بین مخازن و کشتی که در آنها باید نفت تخلیه شود قرار میگیرد و این دانش کاملاً بومی است.