به گزارش «خبرگزاری دانشجو»، به نقل از روابط عمومی دانشگاه محقق اردبیلی، چهارمين کنگره ملی کشاورزی ارگانيک و مرسوم در دانشگاه محقق اردبيلی با حضور اساتيد دانشگاهی، مسئولان اجرايی و دانشگاهيان برگزار شد.
در اين مراسم سرپرست دانشگاه محقق اردبيلی با بيان اينکه اين دانشگاه در سال 57 مقارن با پيروزی انقلاب اسلامی با راه اندازی آموزشکده کشاورزی آغاز به کار کرده است، تصريح کرد: در مقايسه با دانشگاه های قديمی، دانشگاه محقق اردبيلی دانشگاه جديدی است.
گودرز صادقی با اشاره به ارتقای رتبه علمی اين دانشگاه بيان داشت: بر اساس گزارش ISC در سال 92 از رتبه 26 برخوردار بوده و در سال 93 به رتبه 23 ارتقا يافته است و از نظر رتبه در بالای 50 درصد از دانشگاه ها قرار دارد.
وی افزود: در سال های گذشته به همت پژوهشگران گام های اساسی در راستای افزايش ارتباط با جامعه، صنعت و دانشگاه های خارج از کشور و بهبود وجه بين المللی برداشته شده است و تعاملات موثری برای افزايش پژوهش های تقاضا محور و سفارشی فراهم شده است.
سرپرست دانشگاه محقق اردبيلی تصريح کرد: علاوه بر اين در سال گذشته گام های قابل توجهی در راستای توسعه تحصيلات تکميلی برداشتيم و در حالی که يک رشته کارشناسی ايجاد شده بود، تعداد رشته های دکتری از 40 به 58 افزايش يافته است.
صادقی با اذعان به تحصيل 75 هزار نفر دانشجو در رشته های غير پزشکی در اين استان، خاطرنشان کرد: در دانشگاه محقق اردبيلی نيز 11 هزار و 300 نفر دانشجو مشغول به تحصيل هستند که بيشتر رشته های تحصيلات تکميلی است.
به گفته اين مسئول از 260 رشته دانشگاهی در دانشگاه محقق اردبيلی 160 مورد کارشناسی ارشد و دکتری است و در راستای توسعه تحصيلات تکميلی اقدامات قابل توجهی اجرا شده است.
سرپرست دانشگاه همچنين با اشاره به عوارض استفاده نادرست از منابع طبيعی اضافه کرد: آنچه بر طبيعت رفته و نابودی سرمايه های طبيعی محصول توليدات دانشمندان بوده و مردم عادی نقشی در توليد حشره کش و کود شيميايی و مواردی از اين دست نداشته اند.
وی افزود: امروز اگر دانشمندان به کشاورزی ارگانيک توجه دارند بازگشت از اشتباهات گذشته است و ما دانشگاهيان مسئول وضع پيش آمده هستيم و بايد در راستای توليد محصولات ارگانيک گام برداريم.
صادقی با اذعان به اينکه 90 درصد آب در بخش کشاورزی مصرف می شود، ادامه داد: با اين وجود بيشتر توجه ها معطوف به بخش شرب است در حالی که 90 درصد آب به دليل استفاده نامطلوب از دست می رود.
وی به زيان وارده به کيفيت محصولات کشاورزی اشاره کرد و گفت: اين در حالی است که با شيوه های نوين آبياری می توان کيفيت توليدات را افزايش داد.
سرپرست دانشگاه همچنين در مقايسه آب مصرفی پروتئين حيوانی و گياهی اظهار داشت: برای به عمل آوردن پروتئين حيوانی 10 برابر بيشتر از پروتئين گياهی آب مصرف می شود و متاسفانه گرايش به مصرف بی رويه گوشت، خود زمينه ساز انواع بيماری های بوده است.
صادقی با تاکيد به اينکه بخش عمده نياز پروتئينی انسان قابل تامين از طريق پروتئين گياهی است، اضافه کرد: ضروری است در اين راستا پژوهش هايی انجام شده و عملياتی شود.
همچنين رئيس چهارمين کنگره ملی کشاورزی ارگانيک و مرسوم هدف از برگزاری اين همايش را تبادل افکار و ارائه يافته های جديد عنوان و تصریح کرد: انتظار می رود همايش هايی از اين دست در راستای نهادينه کردن فرهنگ توليد محصول سالم نقش ايفا کند؛ چرا که ارتقا سلامت جامعه به عنوان وظيفه انسانی مد نظر است.
اسماعيل چمنی تصريح کرد: با گسترش روز افزون جمعيت چه در کشور و چه در دنيا بالا رفتن سطح تغذيه و کيفيت توليد و ايمنی اهميت ويژه يافته و در اين راستا کاهش مصرف سموم به ويژه صنعتی اهميت ويژه دارد.
وی تاکيد کرد: اين وظيفه پژوهشگران است که با الگوگيری از طرح های موفق نسبت به ارتقا کيفی توليدات مشارکت داشته باشند.
رئيس دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه محقق اردبيلی تصريح کرد: اين کنگره با قرار دادن کشاورزی ارگانيک در مقابل مرسوم به دنبال بهبود عملکرد محصولات است.
چمنی افزود: از اهداف اين همايش، نمايش جديد ترين يافته ها، انتقال يافته های جديد در کشاورزی مرسوم و ارگانيک، سوق دادن پژوهشگران کشاورزی به سمت توليد ارگانيک و تشويق توليد در اين راستا است.
در ادامه رئيس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبيل با تاکيد به اينکه اين استان از قطب های کشاورزی کشور و برخوردار از سه دشت حاصلخيز اردبيل، مغان و مشگين شهر است، تاکيد کرد: 778 هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان بالغ بر 44 درصد از اراضی تحت پوشش استان به بخش کشاورزی اختصاص يافته است.
عديل سروی تصريح کرد: استان اردبيل چهار درصد از محصولات کشاورزی کشور را توليد می کند و در برخی محصولات رتبه های ممتاز کشوری را به خود اختصاص داده است.
وی در عين حال به جايگاه اردبيل در توليد محصولات ارگانيک اشاره کرد و بيان داشت: گياهان دارويی کوه سبلان، محصولات جنگلی، عسل و حتی عدس توليد شده در اين استان کاملا ارگانيک و بدون استفاده از کود شيميايی است.
رئيس سازمان جهاد کشاورزی استان تاکيد کرد: در بخش محصولات دامی نيز در حالی که پتانسيل دامی استان 4.5 راس دام سبک و سنگين است، اضافه کرد: از اين مقدار 1.5 ميليون راس توسط عشاير نگه داری می شود و گوشت توليدی اين قشر از کيفيت قابل توجه برخوردار است.
سروی افزود: بر اساس برنامه ريزی های صورت گرفته توليد محصول سالم به عنوان تکليف سالم برنامه ريزی شده است و در سال زراعی جاری 23 هزار و 600 هکتار از اراضی تحت پوشش به توليد بيولوژيک اختصاص يافته و استان اردبيل دومين استان مجری اين طرح است.
وی تصريح کرد: علاوه بر اين 81 هزار هکتار از اراضی استان شامل محصولات پنبه، ذرت، سويا و سيب زمينی نيز تحت پوشش طرح های مبارزه با آفات گياهی است.
رئيس سازمان جهاد کشاورزی استان با اشاره به اخذ استاندارد ملی سيب زمينی پاک خاطر نشان کرد: 21 نمونه تصادفی توليد سيب زمينی سال گذشته مورد بررسی قرار گرفته و در پی آزمايشات 96 درصد سالم و بدون مشکل اعلام شده است.
سروی به ضرورت توسعه برنامه ها و فرهنگ سازی در راستای مصرف توليد محصول پاک و ارگانيک اشاره کرد و گفت: پيشنهاد ما بهره گيری توليد محصولات ارگانيک از يارانه سلامت است.