گروه دانشگاه«خبرگزاری دانشجو»، فلسفه اردوی جهادی محرومیت زدایی در روستا های محروم و دور افتاد است اما روستای سیاه اسطلخ به فاصله یک کیلومتری از مرکز شهر رشت قرارگرفته است و دارای محرومیت های فرهنگی، عمرانی و عقیدتی است.
این روستا دارای ۳۴۰۶ نفر جمعیت و ۱۰۲۱خانوار بوده و تابع دهستان پیربازار از بخش مرکزی رشت میباشد.
درمورد علت نامگذاری این روستا با پرسش از اهالی روستا متوجه شدیم که مردم در زبان عامه به این روستا سیاه سل میگویند و سل در زبان گیلکی به استخر بزرگ گفته میشود.
در قدیم استخری با این صفات در این روستا وجود داشت که تامین کننده آب برا ی مصارف کشاورزی و زمین روستاییان بود.
بنا به گفته بعضی از اهالی استخر مکانی بود که مردم بعد از عبور از روستا و پس از این که گلی می شدند. کفش و پای خود را در آن شسته و به شهر می رفتند .
از آنجا که آب آن نیز تمیز نبود، سیاه نام گرفت این روستا با استخرش شهرت پیدا کرد که به مرور زمان سیاه استخر به سیاه اسطلخ تغییر نام داده شد .
اهالی روستای سیاه اسطلخ وفادار به انقلاب اسلامی ایران و ولایت فقیه بودند و همیشه در صحنه انقلاب حاضر داشتند و تا کنون تعداد ۱۰نفر شهید و ۲ نفر مفقودالاثر ۱۰نفر جانباز و ۴ نفر آزاده تقدیم انقلاب اسلامی نموده اند.
این روستا از نظر امکانات رفاهی اجتماعی نسبت به سال های گذشته از لحاظ آب، برق، جاده اصلی، دفتر پستی، شعبه نفت، درمانگاه، خانه بهداشت و مسجد وضعیت مناسب تری پیدا کرده است.
نسیم رضایی مسئول خواهران قرارگاه جهادی شهید اسحاقی به خبرنگار«خبرگزاری دانشجو» در رشت، گفت: با تشکیل قرار گاه به نام قرارگاه شهید اسحاقی در روستای سیاه اسلطخ با عده ای از خواهران و برادران برای رفع مشکلات و محرومیت روستا به نزد بزرگان روستا از قبیل رئیس شورا رفتیم و به کمک هیئت امنای مسجد در پایگاهی که در انتهای روستا بود مستقر شدیم وبا حضور 40 نفر از خواهران کار جهادی خود را در این روستا آغاز کردیم.
رضایی گفت: به جهت این که این روستا به شهر نزدیک بود بیشتر دانشجویان جهادی رفت و آمد می کردند و بعد از فعالیت در عرصه های جهادی به منازل خود برمیگشتند.
رضایی از مشکلات مردم روستا و آب آشامیدنی و فقر مردم روستا حرفهای زیادی زد.
وی گفت: آب مردم روستا از چاه تامین میشود و بیشتر چاه های آب به فاضلاب ها نزدیک و یا یکی هست، به طوری که بوی بد آب به راحتی به مشام می رسد.
یکی از دانشجویان که مسئول تدارکات دانشجویان جهادی بود گفت: ما یا از بیرون آب معدنی خریداری و یا از چشمه ای که در انتهای روستا قرار دارد آب شرب دانشجویان را تامین میکردیم.
مسئول واحد خواهران قراگاه جهادی شهید اسحاقی گفت: با نیروی طلبه ای که در جمع ما حضور داشت کلاسهای عقیدتی برای دختران و زنان روستا برگزار کردیم.
یکی دیگر از دانشجویان جهادی گفت: این روستا با قطعی برق مواجه هست، اکثر شبها در تاریکی بسر بردیم و برق روستا قطع و وصل می شد در حالی که رئیس شورای شهر گفته بود که ما مشکلی نداریم .
خسرو مردادی مسئول قرارگاه جهادی شهید اسحاقی در گفتگو با خبرنگار«خبرگزاری دانشجو» گفت: قرارگاه جهادی شهید دانشجو سید محمد اسحاقی با رویکرد فرهنگی ، آموزشی با هدف محرومیت زدایی فرهنگی اجتماعی در مناطق حاشیه ای شهر رشت از تاریخ 24 مرداد 94 همزمان با آغاز دهه کرامت کار خود را آغاز و در مورخ 4 شهریور همزمان با ولادت با سعادت آقا علی بن موسی الرضا(ع) به کار خود در روستای سیاه اسطلخ رشت خاتمه داد.
این قرارگاه منطقه سیاه اسطلخ را با توجه به وجود معظلات فرهنگی، اجتماعی موجود ، بعنوان اولین منطقه جهت انجام عملیات اردوی جهادی انتخاب نمود.
قرارگاه جهادی فوق الذکر متشکل از دانشجویان و فارع التحصیلان وهمجنین کارگروه ویژه طلاب در مدت 11 روز مشغول خدمت رسانی در عرصه های نیمه عمرانی ، بهداشت و درمان ، آموزشی ، فرهنگی ، اشتغال و اقتصاد بود.
وی افزود: دانشجویان جهادی قرارگاه شهید اسحاقی با اعزام بالغ بر ۵۰ نیروی برادر و خواهر و با فعالیت در عرصه های عمرانی، فرهنگی، آموزشی، بهداشت و درمان در روستای سیاه اسطلخ رشت فعالیت داشتند.
مسئول قرارگاه جهادی شهید سید محمد اسحاقی بهسازی ۹ دهنه چشمه روستا، بهسازی و رنگ آمیزی مدرسه دخترانه روستا از فعالیت های عمرانی، برگزاری مسابقات فرهنگی، شبی باشهدا، تالیف کتاب زندگینامه و خاطرات شهدای سیاه اسطلخ، برگزاری جشن تکلیف، احداث کتابخانه در مسجد حضرت ولی عصر(عج)، نشست های تخصصی با حضور طلاب برای بانوان و جوانان برگزاری نمایشگاه فرهنگی، اکران فیلم های سینمایی ارزشی برای کودک و نوجوان و اهالی روستا، برکزاری مسابقات ورزشی از جمله کارهای فرهنگی و همچنین در بخش آموزشی کلاس های احکام و قرآن، زبان انگلیسی، رایانه، نقاشی و طراحی، تراشه بافی، کاردستی و ساخت کارت پستال، سفره آرایی، بخش بهداشت و درمان برگزاری دوره های آموزشی بهداشت دهان و دندان، بهداشت محیط و و همچنین ویزیت رایگان توسط پزشکان مجرب در همه روز از فعالیت های این دانشجویان عنوان کرد.
مسئول سازمان بسیج دانشجویی گیلان با اشاره به افتتاح قرارگاه جهادی شهید محمد اسحاقی با رویکرد فعالیتهای فرهنگی و عمرانی در حاشیه شهر رشت گفت: قرارگاه مذکور به منظور خدمترسانی در عرصههای عمرانی، فرهنگی، آموزشی، بهداشتی و درمانی در روستای سیاه اسطلخ حواشی شهر رشت آغاز بهکار کرده است.
وی فعالیت قرارگاه جهادی شهید محمد اسحاقی را از ۲۴ مردادماه به مدت ۱۰ روز عنوان کرد و افزود: بهسازی چشمههای منطقه سیاهاسطلخ از برنامههای قرارگاه مذکور بود که دانشجویان فعالیت های زیادی برای بهسازی چشمه ها انجام دادند.
مسئول سازمان بسیج دانشجویی گیلان با اشاره به فعالیت قرارگاه جهادی شهید محمد اسحاقی با همکاری دهیاری و شورای اسلامی سیاهاسطلخ از بهسازی مدرسه دخترانه سیاهاسطلخ خبر داد و تصریح کرد: ویزیت رایگان توسط پزشکان متخصص و برگزاری کلاسهای آموزشی و فرهنگی از دیگر برنامههای قرارگاه شهید محمد اسحاقی در سیاهاسطلخ بود.
مهدی پور با بیان اینکه اعزام دانشجویان به اردوهای جهادی با سه الگو انجام میشود، خاطرنشان کرد: اردوی جهادی در قالب گروههای مستقل دانشجویی، تجمیع دانشجویان دانشگاهها و فعالیت در قالب قرارگاهی در گیلان انجام میشود.
مدیرخواهران سازمان بسیج دانشجویی گیلان در گفتگو با خبرنگار«خبرگزاری دانشجو»در رشت، ضمن تشکر از زحمات دانشجویان خواهر در عرصه های فرهنگی و آموزشی در این روستا گفت: هدف از برگزاری اردوهای جهادی مانوس شدن دانشجویان با مشکلات مناطق محروم است.
وی با بیان اینکه با حضور دانشجویان جهادی در مدت کم در جمع مردم روستا، مشکلات روستائیان به طور کامل حل نخواهد شد، گفت: دانشجویان جهادی با قرار گرفتن در فضای مناطق محروم می توانند محرومیت و مشکلات مردم را استحصال کرده و با اطلاع رسانی و پیگیری و رساندن مشکلات به گوش مسئولین در صدد رفع آنها برآیند.