گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، یادداشت دانشجویی*؛ مروری بر حوادث تلخ رخ داده در حج طی دهه های گذشته و جانباختن بیش از ۷ هزار زائر در سال سی اخیر به وضوح نشاندهنده بیکفایتی، ضعف مدیریتی و غرض ورزی حکومت آل سعود در برگزاری این مراسم بزرگ جهانی است.
سال های متمادی است که جنایات و فجایع ناگوار، از به خاک و خون کشیدن حجاج در مراسم برائت از مشرکین گرفته تا جانباختن حجاج در اثر آتش سوزی و فروریختن هتل و ازدحام جمعیت، کام ملت های مسلمان را تلخ کرده و نفرت آنان را از حکام سعودی عربستان صد چندان می نماید.
امسال نیز حادثه تلخ سرزمین منا به عنوان یکی از کم سابقه ترین مصیبت های وارده به زائرین در طول تاریخ برگزاری مراسم حج به ثبت رسید و عید سعید قربان را به ازای امت اسلامی بدل ساخت.
بی کفایتی های آل سعود در مراسم حج امسال پس از این که ضعف مدیریتی آل سعود موجب بروز فاجعه سرزمین منا شد بسیاری از کشته شدگان و مصدومین تا ساعت ها پس از حادثه بر روی خیابان ها رها شده بودند و بسیاری از قربانیان جان خود را به دلیل تاخیر و تعلل در امدادرسانی از دست داده اند.
این در حالی است که علی رغم عدم توانایی سعودی ها در مدیریت بحران آن ها اجازه ورود نیروهای امدادی ایرانی را نداده و نگذاشتند پزشکان در بیمارستان ها و محل حادثه حاضر شوند.
سقوط جرثقیل نیز که چند روز قبل از این ماجرا موجب کشته شدن ۱۰۸ نفر من جمله ۱۱ هموطنمان در مکه شده بود سندی از جدیدترین بی کفایتی آل سعود است.
اتفاقی که مسئولین سعودی عامل آن را بادی با سرعت ۶۵ کیلومتر بر ساعت برشمردند اما مسئولین و تحلیلگران عدم وجود نگهدارنده و به کارگیری افراد بی تجربه را علت اصلی بروز حادثه می دانند.
در ایام حج امسال دو مورد آتش سوزی از هتل های محل اقامت حجاج گزارش شده است که طی یکی از این موارد ۴ زائر یمنی زخمی شده و جان ۱۵۰۰ نفر دیگر در معرض خطر قرار گرفت و در مورد دیگر ۱۰۲۸ حاجی ناچار به تخلیه محل اقامت خود شدند.
خرابی درهای قطار در مکه مکرمه نیز موجب شد تا ۲۰۴ نفر از حجاج دچار حالت بیهوشی و خفگی شوند.
علاوه بر موارد مذکور چادر محل اقامت حجاج مصر نیز دچار آتش سوزی شد تا مراسم حج امسال نمونه ای باشد از فاجعه بار ترین مدیریت های صورت گرفته توسط خاندان آل سعود.
مسئولیت گریزی سعودی ها و ضرورت پیگیری مستقل علل و عوامل فاجعه مسئولین سعودی علی رغم ضعف مدیریتی آشکار که مسبب اصلی بروز چنین حوادث تلخی بوده است هیچگاه به نحو باید و شاید در مقام پاسخگویی و مسئولیت پذیری حاضر نشده اند. مسئولان عربستانی از جمله وزیر بهداشت و سخنگوی وزارت کشور عربستان طی اظهار نظری وقیحانه مسئولیت فاجعه منا را بر عهده حجاج دانسته اند.
سعودی ها همچنین پس از سقوط جرثقیل حاضر به کوچکترین غذرخواهی و ارائه توضیحات قابل قبول نشده اند.
این رفتار حکام عربستان پیش از این نیز مسبوق به سابقه است و آنان در رمی جمارات سال ۲۰۰۶ نیز حجاج را متهم ساخته و حمل اسباب و اثاثیه توسط آنان را علت بروز فاجعه دانسته بودند.
با توجه به مسئولیت گریزی های آل سعود لازم است سازمان کنفرانس اسلامی مستقلا کمیته ای حقیقتیاب برای حادثه منا تشکیل دهد. لزوم مدیریت مشترک حج توسط کشورهای اسلامی حکومت آل سعود در حالی از مدیریت حدود دو میلیون زائر دچار عجز و ناتوانی شده است که مراسم باشکوه پیاده روی اربعین سال گذشته با حضور بیش از ۲۰ میلیون نفر در کشوری که درگیر جنگ با تکفیری هاست بدون کوچکترین مشکلی به نحو احسن برگزار گردید.
علاوه بر ضعف مدیریتی آشکار آل سعود در برگزاری مراسم حج که نیم نگاهی بر آن صورت گرفت، مسلمانکشی و پیاده سازی سیاست های صهیونیستی نیز در کارنامه سیاه این حکومت مرتجع وهابی دیده می شود.
لذا ادامه اداره این مراسم بزرگ برابر خواهد بود با مصیبت های بیشتر برای زائرین و رخ دادن فجایع دلخراش دیگر که ضرورت دارد با مشارکت کشورهای اسلامی در اداره مناسک حج از تکرار آن ها جلوگیری به عمل بیاید. کشورهای اسلامی باید توجه ویژه ای به این موضوع داشته باشند و با ارائه خدمات و امکانات خود به حجاج و به کارگیری افراد مجرب و متخصص اجازه ندهند حج به عنوان مهمترین وسیله وحدت و برادری مسلمانان را به تلخ ترین روزهای تاریخ امت اسلامی بدل نماید.
هادی پورافشار - فعال دانشجویی
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.