آخرین اخبار:
کد خبر:۴۴۵۹۱۰
حاشیه‌ای بر انتشار تصاویر جان‌باختگان منا در شبکه‌های اجتماعی؛

انتشار تصاویر شهدای منا همدردی با خانواده‌های داغدار نیست

در آستانه ورود پیکر جان باختگان تصویر شهدا دست به دست در شبکه‌های اجتماعی می‌چرخید. این در حالی است که اخلاق انسانی حکم می‌کرد که با خانواده‌های داغدار همراهی کرد.

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو،‏ عيد قربان روزي است كه اسماعيل به مسلخ عشق رفت تا با اجراي دستور باري‌تعالي ايمان ابراهيم تام و تمام به اثبات برسد. در اين روز هر ساله صحراي منا پُر مي‌شود از حجاجي كه از سراسر دنيا براي انجام احكام حج تمتع و اداي قرباني گرد هم مي آيند. اما منا امسال بيش از 4 هزار قرباني داشت؛ کسانی که با پاي دل امده بودند اما قرباني بي‌تدبيري و خباثت آل سعود شدند.

 

اين روزها اگر از مردم سوال شود مهم‌ترین اخباری که در این مدت همواره پیگیر آن بوده اند چیست؟ یقیناً حادثه منا و کشته شدن حجاج را مطرح می کنند، كه بر اثر آن صدها تن از هم‌وطنان ایرانی و بیش از 4 هزار نفر از حجاح سراسر عالم اسلام مظلومانه و در راه خدا به شهادت رسیدند.

 

ابهام در اخبار و تنور داغ شايعات

پس از هر وقوع حادثه بزرگ و مهمي در شرايطي كه ابهام در جامعه ايجاد مي شود بازار شايعات و انتشار مطالب بي اعتبار و ناصحيح داغ مي شود. حادثه منا نيز به جهت در ابعاد گسترده  آن؛ از اين قاعده مستثني نبود؛ و به این ترتیب در همين مدت نبود روزي که بدون شايعات بگذرد.

 

شایعاتی از قبیل انتشار سم مهلك در بين حجاج در حادثه منا، ريزش سقف مسعي (محل سعي)، خاكسپاري دسته جمعي جانباختگان حادثه منا از سوي عربستان قبل از شناسايي حجاج و تصادف كاميون با تعدادي از حجاج ايراني، تنها تعدادي از اين شايعاتی بود كه اين روزها دهان به دهان می‌گشت، اما همه اين مطالب تكذيب شد.

 

در شرايطي كه خيلي ها در تلاش هستند اخبار روحيه بخش و خوب در جامعه منعكس شود، تصاوير و اخباري برخاسته از دامن ابهام در جامعه ترويج مي شود كه تا زمان پاسخگويي موج تشويش و نگراني جامعه را فرا مي گيرد، در حالي كه با پيگيري‌ها كاشف به عمل مي آيد كه بسياري از اين اخبار مربوط به سال هاي گذشته و يا كشورهاي ديگر است.

 

بازارگرمي سياست بازان از حادثه ناگوار منا

پس از وقوع این حادثه ناگوار و تاسف‌بار؛ کاربران شبکه های اجتماعی وارد میدان شدند و هر کدام با هر زمینه فکری به فعالیت پرداختند. یکی برای همراهی با خانواده های حجاج ‏‌دیگری برای محکوم کردن آل سعود و بی کفایتی آن ها در مدیریت امر حج. برخی هم سعی کردند از آب گل آلود هر آنچه می توانند ماهی بگیرند به نفع خود و نام آن را ابراز همدردی با خانواده های داغدیده گذاشتند. بازیگران عرصه سیاست هم با اهداف و اغراض شخصی وارد گود شدند و زخم های پنهان خود را سعی کردند در این ایام التیام بخشند.

 

برخی خواستار تحریم حج شدند و طومارها نوشتند از اینکه چراغی که به خانه رواست به مسجد حرام است. وقتی این همه خانواده بی سرپرست و جوان دم بخت داریم چرا پولمان را در جیب اعراب بریزیم عده ای هم این واقعه را دسیسه ای دانستند از سوی دشمنان که مسلمانان حج را تحریم کنند تا خانه خدا از دست مسلمانان خارج شود.

 

برخی با ذوق شاعرانه خود براي همدردي با خانواده بازماندگان قربانيان حادثه منا اشعاري زيبا سرودند؛ و برخی هم پیام تسلیت دادند. تعدادي با پوسترها و جملاتي خاص و ويژه ابراز همدردي خود را با اين خانواده ها اعلام و از آل سعود ابراز انزجار كردند. همه اين اقدامات اگر چه با نیت تسلی خاطر مردم و خانواده ها بود اما هر کدام اثری مثبت یا منفی از خود به جای می گذاشت.

 

ترويج ايده هاي اخلاقي براي همدردي با خانواده هاي قربانيان

یکی از پیشنهادات کاربران در این ایام این بود خانواده حجاجی که به سلامت به ایران برمی گردند به حرمت شهدای منا و خانواده های داغدار بنرها و پلاکاردهای تبریک را نصب نکنند، این پیام به سرعت در میان کاربران دست به دست شد تا جایی که بسیاری از خانواده ها نیز این موضوع را مورد توجه قرار دادند.

 

صرف هزينه وليمه حجاج براي خانواده هاي قربانيان حادثه نيز از موارد ديگري است كه در اين ميان مطرح شد.

 

این موضوعات را می توان از وجوه مثبت این روزها دانست، اما متاسفانه وجه منفی این شبکه‌ها وقتی رخ نمود که در آستانه ورود پیکر جان باختگان تصویر شهدا دست به دست در شبکه‌های اجتماعی می‌چرخید. این در حالی است که اخلاق انسانی حکم می‌کرد که  با خانواده‌های داغدار همراهی کرد. این اقدامات نه تنها آل سعود و عوامل این حادثه ناگوار را نادم و پشیمان نمی کند؛ بلکه باعث آزار روحی خانواده های این شهدا می‌شود.

 

انتشار تصاوير خونين شهدا مصداق بارز بي اخلاقي

نمونه اين اقدامات را مي توان در انتشار تصاوير برخي افراد مشهور اندكي قبل از فوتشان ديد. انتشار تصاوير مرتضي پاشايي نيز موضوعي بود كه سال گذشته موجب ناراحتي خانواده وي شد. اما هدف منتشركنندگان اين تصاوير چيست؟ کارشناسان معتقدند احتمالاً  می‌توان ابراز وجود، ابراز اطلاع از اخبار دست اول و قرابت با خانواده هاي افراد مشهور و معروف را از جمله عواملی دانست که برخی افراد را به ارتکاب چنین رفتارهای ناشایستی سوق می دهد. به این ترتیب به نظر می‌رسد این دست اقدامات، اعمالی دور از اخلاق است كه تنها باعث رنجش خاطر خانواده هاي داغدار و جامعه خواهد شد.

 

این یک هفته گذشت، و اینک زمان بازگشت پیکر کشته شدگان و حجاج باقی مانده است. شبکه های اجتماعی به عنوان پل ارتباطی میان مردم هنوز در این زمینه فعال است و به راه خود ادامه می دهد. اما فرهنگ بهره گیری از تکنولوژی و اخلاق انسانی انسان را وا می دارد که اين موضوع را مدنظر داشته باشد. اگرچه وقوع این حادثه ناگوار باعث ناراحتی عامه مردم شد و دامنه آن حتی فراتر از خانواده های حجاج گسترش یافت؛ اما نباید فراموش شود که بسیاری از حجاج  در سالیان گذشته هم از برخورد های نادرست آل سعود ابراز نارضایتی می کردند.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات شما
313
Iran (Islamic Republic of)
۰۸ مهر ۱۳۹۴ - ۱۱:۵۴
واقعن اینایی ک این تصاویرو منتشر میکنن دل ندارن؟ وجدان ندارن؟آدم دو دیقه خودشو جای خونواده های این شهدا بزاره بد نیس
13
0
وطن پرست
۰۹ مهر ۱۳۹۴ - ۰۱:۳۰
یک سری ادم گدای لایک کردن هستن. واقعا خیلی بی شرفن.
پربازدیدترین آخرین اخبار