گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، یادداشت دانشجویی*؛ پس از پایان کار دولت دهم و برگزاری انتخابات ریاست جمهوری کلید ساختمان پاستور در دستان رئیس جمهوری قرار گرفت که محوریت کار خود و تنها برنامه دولت خود را برای اداره کشور ارتباط با جهان طبق الگوی توسعه غربی و هضم شدن در نظریات به اصطلاح " جهانی شدن" عنوان می کرد ، از همان آغازین روزهای شروع فعالیت های دولت یازدهم، ایجاد ارتباط با کشور های غربی با تغییر رویکرد در مذاکرات هسته ای کلید خورد.
تغییر رویکردی که ازموضع قدرت و ایستادگی بر سر منافع به موضع وادادگی و قبول عقب نشینی تغییر ماهیت داد، و این اولین قدم دولت یازدهم برای جهانی شدن بود به امید حل مشکلات .
با توجه به موضوعات مطرح شده در این گزارش به بررسی رفت و آمد کشور های غربی پس از برجام و ارتباط آن با گشایش در مشکلاتی که دولت یازدهم تمام وقت خود را برای رفع آن از طریق گفت و گو های سیاسی و دیپلماتیک معطوف کرده است، خواهیم پرداخت .
حال این سوال مطرح می شود که کشور های که مبانی اقتصادی خود را بر پایه لیبرالی و نولیبرالی بنا کرده اند، چگونه می توانند به اقتصاد ایران کمک نمایند ؟
در پروسه جهانی شدن اقتصاد با اهمیت ترین بعد است و سیاست و فرهنگ تا حد زیادی تحت تأثیر نظام سرمایه داری میباشند.همچنین جهانی شدن یک روند و حرکت تدریجی، طبیعی و تکاملی برای ایجاد جهانی با ارزشهای مشترک و احترام به مبانی فرهنگی دیگران است. امروزه این روند طبیعی به سوی اهداف خاص اقتصادی سیاسی به نظامی فرهنگی قدرتهای سلطه سوق داده شده است.
دیدگاهی نولیبرالی که قدرتهای پیشرفته غربی و صاحبان شرکتهای بزرگ اقتصادی تجاری و ... را بر آن داشت تا این روند را در خدمت منافع خود گرفته و به نوعی خود را به این فرایند طبیعی (جهانی شدن) تحمیل کرده و نوعی جهانی کردن به میل خود و در جهت اهداف خود پدید آوردهاند و سیر طبیعی آن را دچار انحراف نمودهاند.اد کشور را به امید گشایش و کمک آنان به مدت دوسال تعطیل کرد؟
چرا با وجود چنین واقعیاتی که هر روز در عرصه بین اللملی شاهد رخ داد آن هستیم دولت بر اقدام پوچ و عوام فریبانه خود پافشاری کرده و هر روز به امید چیدن یک مو از بدن خرس وقت طلایی خدمت به مردم و کمک به بهبود وضعیت اقتصادی کشور را از دست می دهد .
باید دید دلیل اصلی قدرت نمایی یک کشور در عرصه بین اللملی چیست؟ آیا اقتصاد وابسته به قدرت هایی است که خود در حال افول هستند ؟ یا اتکا به ظرفیت ها و استفاده از توانایی علمی دانشمندان جوان میهن اسلامی و حمایت از فعالان اقتصادی است؟ که رهبر فرزانه انقلاب از آن به عنوان اقتصاد مقاومتی نام بردند . اقتصادی که همراه با ایجاد انسجام بخشی درونی و بکارگیری از ظرفیت های داخلی و حمایت آن، به یک نقطه قوت در عرصه بین اللملی خواهد انجامید . اقتصادی که لازمه آن کمک گرفتن از مراکز علمی داخلی و بها دادن به نیروهای توانمند بومی می باشد .
یکی از ارکان مهم اقتصاد مقاومتی پیشرفت علمی است، پیشرفت علمی و فناوری به پیشرفت اقتصادی منجر می شود و رفاه نسبی مردم را فراهم می کند و موجب ثبات سیاسی و اجتماعی کشور می شود. هر کشوری برای تضمین امنیت خارجی به حد معینی از ثبات سیاسی و امنیت داخلی نیاز دارد. این موضوع تا حدود زیادی مستلزم توسعه اقتصادی و پیشرفت علمی و فناوری است.
اما متاسفانه دولت تدبیر و امید کلید حل مشکلات اقتصادی اعم از رکود، بیکاری، گرانی، تعطیلی کارخانجات تولیدی و ... را تنها در رفت و آمد های کشور های غربی جستجو می کند، دریغ از اینکه آمد و رفت این دولت ها و شرکت های خارجی تنها برای کسب منافع خودشان از بازار پر سود ایران است .
بهنام ترکمان-فعال دانشجویی
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.