به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، کیاتون نجفی زاده امروز در نشست خبری پیوند کبد در جمع خبرنگاران که به همت دانشگاه علوم پزشکی مشهد در هتل پردیسان مشهد برگزار شد، گفت: در حال حاضر ایران توانسته علم پیوند اعضا را در سطح نخبگانی خود گسترش داده و نسبت به منطقه و برخی کشورهای جهان به رشد مناسبی دست پیدا کند.
وی به آمار بالای تصادفات در کشور اشاره کرد و ضمن انتقاد از مرگ و میر بالای مردم در ایران بر اثر تصادفات جاده ای، تصریح کرد: ما به هیچ عنوان علاقه مند به رشد تصادفات و یا دچار شدن مردم بر اثر تصادفات به مرگ مغزی نیستیم؛ اما مرگ مغزی بیش از ۵۰۰۰ نفر سالانه در کشور نشان می دهد باید در خصوص اعضایی که میتواند جان انسانهای نیازمند به عضو را نجات دهد؛ اما به دلیل عدم رضایت والدین و خانواده ها به زیر خاک میرود بیشتر صحبت کرد.
رئیس پیوند کبد وزارت بهداشت به مرگ مغزی بیش از ۸۰۰۰ نفر در ایران بر اثر تصادفات جاده ای اشاره کرد و گفت: در حال حاضر در کشور سالانه پنج تا هشت هزار نفر به بیماری مرگ مغزی دچار میشوند که متاسفانه از این تعداد تنها ۷۰۰ خانواده حاضر به اهدای عضو بیمار خود میشوند.
نجفی زاده خاطرنشان کرد: ما انتظار داریم ۵۰ درصد از بیماران مرگ مغزی در پروسه اهدای عضو قرار بگیرند که بر این اساس باید سالانه سه تا چهار هزار نفر از بیماران مرگ مغزی در اهدای عضو نقش داشته باشد.
وی با انتقاد از عدم رضایت خانواده های بیماران مرگ مغزی در کشور به اهدای عضو ، متذکر شد: متاسفانه باید اعلام کرد در حال حاضر در طول سال در تمام کشور به طور میانگین ۷۰۰ خانواده بیمار مرگ مغزی جهت اهدای عضو مریض خود حاضر به همکاری با مسئولان فراهم آوری اعضا شده اند.
نجفی زاده به پیوند کبد در کشور و توسعه آن در سال های اخیر اشاره کرد و گفت: پیوند کبد به ترتیب در شیراز، مشهد و تهران توانسته است رشد بسیار خوبی داشته باشد که در این خصوص تیم پیوند کبد در مشهد تواسته اند موفقیت های خوبی را دنبال کنند.
رئیس پیوند کلیه وزارت بهداشت به پیوند کلیه از افراد غریبه در مراکز پیوند در کشور اشاره کرد و ادامه داد: در حال حاضر ما توانسته ایم در پیوند کلیه در ایران رشد قابل ملاحظه ای داشته باشیم به نحوی که پیوند کلیه از فرد زنده به زنده در کشور در حال کاهش می باشد که این خبر بسیار خوبی است.
وی به رشد ۵۶ درصدی پیوند کلیه از بیماران مرگ مغزی در کشور اشاره و متذکر شد: در حال حاضر اهدای کلیه از بیمار مرگ مغزی در کشور به رشد بسیار خوبی رسیده است؛ به نحوی که ۵۶ درصد از پیوندهای کلیه در کشور از طریق اهدای عضو فرد مرگ مغزی شده صورت میگیرد و نقطه قابل توجه خالی شدن لیست اعضای در حال انتظار جهت دریافت کلیه در تهران است که نشان میدهد پیوند کلیه از بیماران مرگ مغزی به نسبت بسیار بالایی موفقیت آمیز بوده است.
نجفی زاده ادامه داد: در خصوص پیوند قلب در کشور نیز رشد قابل ملاحظه ای در خصوص کسب تکنولوژی های این پیوند داشته ایم و تلاش میکنیم تیم پیوند ایران بتواند از تمام ارگان های پیوند در خصوص تمام اعضا استفاده کند.
رئیس پیوند کبد وزارت بهداشت با اشاره به این نکته که در حاضر توانسته ایم با استفاده از هواپیماهای جت طی شش ساعت جهت پیوند قلب، عضو اهدا شده از بیمار مرگ مغزی را از جنوب به شمال کشور منتقل کنیم، خاطرنشان کرد: با این پیشرفت پیوند قلب در کشور گسترش پیدا خواهد کرد و بر این اساس در زمان مناسب قلب در اختیار بدن فرد نیازمند در بیمارستان های پیوند قرار داده میشود.
نجفی زاده از رضایت ۹۰ درصدی خانواده های مرگ مغزی برای اهدای عضو فرد از دست رفته در ایران خبر داد و تصریح کرد: خبر بسیار خوب این است که در حال حاضر براساس دو فاکتور فرهنگ اسلامی مردم و گفتگوهای علمی، مسئولان فراهم آوری ما توانسته اند رضایتمندی خانواده های مرگ مغزی را افزایش داده و هم پای کشور اسپانیا که در پیوند اعضا در جهان در سطح اول قرار دارد، پیش برویم.
وی ادامه داد: رضایتمندی خانواده دارای بیمار مرگ مغزی که تا دیروز عضو خانواده خود را خندان در کنار خود میدیده است و اکنون با یک جسم ناتوان و معلول روبرو شده کار آسانی نیست و نیاز به روابط عمومی بالا ندارد؛ بلکه شما باید چگونه سخن گفتن علمی با این خانواده ها را بیاموزید.
نجفی زاده متذکر شد: واحدهای فراهم آوری در ایران توانسته اند میزان رضایتمندی خانواده های مرگ مغزی به اهدای عضو را به بالای ۹۴ درصد برسانند که این امر موجب شده از دیگر کشورهای مطرح در جهان از جمله چین درخواست حضور واحدهای فراهم آوری ایران داده شود.
رئیس پیوند کبد وزارت بهداشت به کسب رضایت خانواده های دارای بیمار مرگ مغزی در چین توسط واحدهای فراهم آوری ایران اشاره کرد و گفت: مردم چین با توجه به آئینی که دارند به هیچ عنوان رضایت به اهدای عضو بیمار مرگ مغزی نمیدهند که با حضور اولین تیم های فراهم آوری از ایران سه خانواده راضی به انجام این عمل شده اند.
نجفی زاده با انتقاد از عدم رضایت سهم عمده ای از خانواده های دارای بیمار مرگ مغزی به اهدای عضو، خاطرنشان کرد: اگر مردم این نکته را بدانند که روزانه هفت تا ۱۰ نفر بیمار نیازمند به اهدای عضو در کشور جان خود را از دست می دهند و این در حالی است که روزانه بیش از ۱۰ بیمار مرگ مغزی و دارای عضو سالم جهت اهدا، اعضای خود را به زیر خاک می برند فاجعه عدم فرهنگ رضایت در اهدای عضو در ایران کم رنگ میشود.
وی در پایان با بیان اینکه ما امیدواریم تصادفات جاده ای در ایران کاهش پیدا کند؛ اما ۸۰ درصد خانواده های بیماران مرگ مغزی به اهدای عضو بیمار خود رضایت دهند گفت: ما هیچ علاقه ای به رشد تصادفات جاده ای و رشد آمار بیماران مرگ مغزی نداریم؛ اما امیدواریم ۸۰ درصد از خانواده های بیماران مرگ مغزی این نکته را قبول کنند که میتوان با اهدای عضو بیماری که دیگر به حیات طبیعی خود باز نخواهد گشت حیات طبیعی یک انسان دیگر را به دنبال داشت.