فرزاد آق تومان، مدرس دانشگاه شهید چمران اهواز در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو در اهواز، به آسیب های فضای مجازی و گسترش شبکه های اجتماعی در بین دانشجویان پرداخت.
این مدرس حوزه روانشناسی رسانه با اشاره به آسیب های فضای مجازی در خانواده ها گفت: شبکه های اجتماعی مثل تلگرام و واتس آپ موجب ایجاد سردی بین زوجین می شود و عشق و علاقه را بین زوجین کاهش می دهد.
وی افزود: در گروه چت که افراد مختلف حضور دارند و اعضا در مسائل مختلف با هم گفت و گو می کنند رفته رفته صمیمت های کاذب ایجاد می شود و این باعث ایجاد عشق های پنهان و غیررسمی می شود و این کانون های خانواده را تهدید می کند.
آق تومان درباره بهره مندی از این فضای مجازی گفت: کاربران فضای مجازی باید با برنامه و هدف در این برنامه های گروهی حاضر شوند.
این استاد حوزه روانشناسی تصریح کرد: حتی در گروه هایی که همگی از یک خانواده هستند باید هدف مشخص شود و اجازه به حاشیه رفتن گفت و گوها داده نشود و حتما موضوع واحد و قانونمند باشد.
وی درباره گفتوگوی خانوادگی هم بیان داشت: برخی خانواده ها اعتقاد دارند که در این گفتوگو خطری تهدید نمی کند؛ در حالی که یکی از بزرگترین آسیب های این گفت و گو نبود برنامه زمانی مشخص است.
آق تومان گفت: گاهاً برخی اعضای خانواده بدون برنامه ساعت ها در پای تلفن همراه خود مشغول گفت وگو هستند که این نیز به نوبه خود ارتباط های گرم خانوادگی را کاهش می دهد.
این استاد روانشناسی با مطرح کردن مسئله اعتیاد به شبکه های اجتماعی تصریح کرد: این مسئله امروز به چالش اساسی در حوزه روانشناسی فردی مبدل شده است و می بینیم که حتی برخی افراد موقع خوابیدن تلفن را با خود به رختخواب می برند که هم آسیب روانی و هم آسیب اجتماعی دارد.
وی با اشاره به عوافب اعتیاد شبکه های اجتماعی در بین دانشجویان گفت: این مسئله باعث افت تحصیلی شدید بین دانشجویان می شود و از طرفی بحران های عاطفی بین دانشجویان ایجاد می کند.
آق تومان افزود: البته از این نرم افزارها که جزو ناگزیر زندگی اجتماعی شده است می توان با بهره گیری از اصول و رعایت قوانین مشخص حضور پیدا کرد.
این استاد حوزه روانشناسی تصریح کرد: در گروه های مجزا و مشخص می توان اساتید، دانشجویان کلاس را گروه بندی کند و برای هر گروه از دانشجویان موضوع درسی مشخص طرح کند و نظارت کند دانشجویان در این چارچوب به تبادل نظر بپردازند.
وی همچنین به حضور بخش زیادی از مردم در شبکه اجتماعی تلگرام گفت: یکی از مشکلاتی که نرم افزار تلگرام دارد این است که در این نرم افزار گاها شماره تلفن و ID فرد دیده می شود که این به لحاظ امنیتی ممکن است عواقبی داشته باشد.
آق تومان با انتقاد از اعتماد ناشیانه به این نرم افزارها گفت: اولا میزان استفاده ار نرم افزارهای تلفن همراه در کشور ایران بسیار بیشتر از کشورهای اروپا است و این به خاطر این است که استفاده از این نرم افزارها در کشورهای اروپایی هزینه بالای دارد و همچنین قوانین سختی در استفاده از آنها حاکم است.
وی خاطرنشان کرد: نکته بعد این است که اگر صفحات اینستاگرام افراد دانشمند و معتبر و حتی مردم عادی را در کشورهای اروپایی ارزیابی کنید متوجه می شویم که آنها به هیچ وجه عکس های شخصی و خانوادگی خود را در این نرم افزارها به اشتراک نیم گذارند؛ ولی متاسفانه در ایران به ویژه در قشر دانشجو شاهد هستیم خیلی به این نرم افزارها و شبکه های اجتماعی اعتماد می شود و بسیاری از فایل های شخصی خود را به اشتراک می گذارند.