به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از ایلام، هدی فهمیان در نشست «ازدواج» که امروز در خوابگاه دخترانه الغدیر دانشگاه ایلام پس از نماز ظهر برگزار شد، گزینش همسر را یکی از مهمترین انتخاب های عمر انسان دانست و گفت: برخی از افراد، زندگی را به بازی و شوخی می گذرانند و به صورت عمدی یا سهوی از آغاز کردن یک حیات ماهرانه عاجز هستند، انتخاب همسر یکی از مهمترین عوامل در سعادت یا شقاوت آینده فرد محسوب می شود.
وی آمار نگران کننده طلاق را یکی از دلایل مهم برای نداشتن استراتژی و برنامه مدون در بین قشر جوان عنوان کرد و ادامه داد: براساس آخرین آمارگیری در سال ۱۳۹۲ از هر ۱۰۰۰ ازدواج تعداد ۶۵ مورد از آن به طلاق ختم می شود به عبارتی دیگر در زندگی هر ۱۰۰ خانواده ایرانی ۶ مورد طلاق به ویژه در همان سال های نخست تشکیل، مشاهده می شود، این مورد گواه بر عدم دقت در امر ازدواج است.
این استاد دانشگاه، ازدواج به شرط مدیریت رفتار به گونه ای که تعامل طرفین به طلاق عاطفی یا حقوقی منجر نشود را یکی از مهمترین استراتژی های تشکیل خانواده دانست و خاطر نشان کرد: برخی افراد در همان لحظه که خطبه عقدشان جاری می شود به طلاق فکر می کنند نتیجه این سوء تدبیرها چیزی جز طلاق عاطفی، قهر کردن های طولانی مدت و گسسته شدن ارتباط عاطفی بین زوجین نخواهد بود.
فهمیان با تاکید بر این مطلب که نباید ازدواج کردن به صرف کنار یکدیگر زندگی کردن مانند دو دوست، تعبیر شود، تشریح کرد: میانگین دوست گیری های قبل از ازدواج، هر شش ماه یک نفر است اگر زندگی مشترک نیز اینگونه باشد که جامعه بیچاره خواهد شد.
وی اساس بسیاری از ازدواج های دوران معاصر را عاطفی اعلام کرد و افزود: در حین ازدواج، ۹۰ درصد به عقل رجوع شود و پس از عقد براساس عاطفه و احساس عمل شود.
این استاد حوزه علمیه ایلام خودمحوری را آفت تداوم زندگی فی ما بین دانست و تشریح کرد: آنچه که در پروسه زندگی مشترک شاهد آن هستیم این است که زوج ها از منیت و خودمحوری کوتاه نمی آیند و ساز خود را کوک می کنند، در حالت دوم صمیمی هستند اما « من» گفتن ها را کنار نمی گذارند، طلاق عاطفی در این طیف بسیار مشهود است، در حالت سوم جانب دیگر محوری و تکلیف مداری بین زوجین رعایت می شود، این طیف بهترین نوع زندگی مشترک هستند.
فهمیان کسب مهارت های پیش از ازدواج را از در پنج سال پیش از اقدام به تشکیل زندگی مشترک را ضروری دانست و عنوان کرد: بررسی ها نشان می دهند بسیاری از دختران و پسران جوان که در روزهای نخست زندگی مشترک خود به سر می برند برای حیات جدیدشان آماده نیستند.
وی شناخت از خود، از طرف مقابل، از زندگی مشترک و شناخت از ویژگی های جنس زن و مرد را لازمه اشراف بر ریز رفتارهای خود و دیگران عنوان کرد و گفت: بسیاری از دعواهایی که بین زوجین حادث می شود به دلیل عدم شناخت از یکدیگر است، ۱۷۰ تفاوت میان جنس زن و مرد وجود دارد، بی توجهی و عدم دقت به این مقوله تنش میان خانواده ها را روز افزون می کند.
این استاد دانشگاه های ایلام هم کُف بودن در توازن های اقتصادی، اعتقادی، نگرش، ظاهر، اخلاق، برابر بودن خانواده ها، سن و تیپ شخصیتی را اساسی و غیرقابل چشم پوشی عنوان کرد و ادامه داد: اختلافات فرهنگی یکی از مهمترین مقوله هایی است که زندگی مشترک را با چالش مواجه می کند.
فهمیان شخصیت ها را به دو طیف درون گرا و برون گرا تفکیک کرد و گفت: بهتر است که افراد علاوه بر شناخت خود با افرادی که از این نظر فاصله و تفاوت کمتری دارند ازدواج کنند، برای یک فردی که درون گرا است زندگی با شخصی که برون گرا با تعامل اجتماعی بالا و پویایی فراوان می باشد دشوار است.
وی وصلت با خانواده هایی که اصالت و اخلاق اسلامی- اجتماعی ندارند را پر خطر اعلام کرد و ابراز داشت: هیچ کس علاقه مند بودن به زیبایی را نفی نمی کند، پرداختن به زیبایی و باربی شدن در دهه های اخیر به اپیدمی در بین خانم ها تبدیل شده است، این موضوع ذائقه آقایان را تحت تاثیر قرار داده به گونه ای که بیشتر کسانی که قصد ازدواج دارند زیبایی را نخستین ملاک خود معرفی می کنند، تاکید تمام روانشناسان بر ازدواج براساس اخلاق گرایی و اهتمام در پذیرش زوج خوش خلق به زندگی فردی می باشد، انسان عاقل به زیباگرایی عاری از تعقل دل بسته نمی شود.
این استاد ایلامی با اشاره به آیه لیس الانسان الا ما سعی، تصریح کرد: خداوند متعال گِل وجود انسان را با سختی و مشقت سرشته است، هیچ زندگی را سراغ ندارید که مشکل اقتصادی، فردی، اجتماعی و غیره نداشته باشد، لازمه بنا کردن یک زندگی دل چسب صبور بودن و استقامت به خرج دادن است، درد و معضل صرفا به خانواده هایی که در طبقات پایین اجتماعی قرار دارند محدود نمی شود بلکه قشر مرفه نیز از وجود مشکلات در امان نیستند، دو برابر بودن آمار طلاق در بین قشر مرفه نسبت به دهک های پایین هرم اجتماعی موید این مطلب است.
فهمیان بر گفتگو میان دختران و پسرانی که قصد ازدواج دارند در قالب ۳ تا ۴ جلسه با نظارت خانوده ها تاکید کرد و گفت: هر جلسه بیش از ۲ ساعت به درازا کشیده نشود، سرفصل مباحث اقتصادی، سیاسی، مذهبی، خانواده، فرهنگی، مطالعاتی، ظاهری، شغل، تحصیلات، اخلاق، شیوه های حل مشکلات، اوقات فراغت، دوستان، علایق و سلایق باشد.
وی ابراز کرد: تحقیق از طرفین ازدواج در بین دوستان، محل تحصیل، محل اشتغال و سکونت باشد، در لوای تحقیقات است که تعارض های کلامی و اکاذیب گفتاری مبرهن می شوند.