به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مسئله برجام و چارچوب های اجرایی آن شاید یکی از مهمترین بحث های سیاسی و فنی تاریخ دیپلماسی ایران پس از انقلاب اسلامی باشد. موضوعی که نه تنها دولت؛ بلکه مجلس شورای اسلامی و شورای عالی امنیت ملی و حتی دستگاه قضایی کشور را نیز درگیر خود کرده و به طور مستقیم بر سرنوشت مردم کشور و نسل های بعدی نیز اثرگذار خواهد بود.
پس از عبور از فراز و نشیب های مرحله توافق و جمع بندی و عبور برجام از دستگاه های نظارتی و قانونگذاری کشور های دخیل، برجام اجرایی شد؛ در واپسین روز های دی ماه سال ۹۴ و در ایام شهادت شهید مصطفی احمدی روشن، اتفاقی رخ داد که شاید جدای از تفسیر نکات مثبت و منفی آن، تابلوی دیگری از مانور تبلیغاتی دولت یازدهم بود که از ابتدا اساس کار خود را بر حل مناقشه هسته ای نهاده بود.
موضوعی که بیش از دو سال و نیم از وقت دولت را گرفت و البته این مسئله باعث شد تا دولت از بسیاری ماموریت های خود باز بماند، این در حالی است که برخلاف شادی برخی از دولتی ها و حامیان و البته تا حدودی خیال راحت مردم از پایان یافتن بهانه تحریم ها، هنوز در خصوص پیروزی ایران در این مذاکرات هسته ای ابهاماتی وجود دارد و طرح مسائل جدید از طرف امریکا و غرب، شاید حاکی از عهد شکنی مجدد امریکایی ها در مقابل ایران باشد.
برای بررسی و تحلیل هرچه بیشتر روند نهایی شدن توافق هسته ای یا همان ارزیابی فرجام ۳۰ ماه مذاکرات دولت یازدهم، پای صحبت های محسن نصری، استاد دانشگاه نشستیم.
در ادامه این گفت و گو را می خوانیم:
محسن نصری، استاد دانشگاه در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو در اصفهان، در خصوص اجرایی شدن برجام و وضع تحریم های جدید از سوی امریکا، گفت: از دو سال و نیم گذشته و با تشکیل دولت جدید، رئیس جمهور اعلام کرد که به دنبال یک بازی برد- برد است، که در نتیجه آن هم چرخ سانتریفوژها و هم چرخ معیشت مردم بچرخد.
جمع آوری سانتریفیوژها، کاهش سطح غنی سازی و نابودی قلب رآکتور اراک، دستاورد مذاکرات
وی افزود: اما رهبری بارها اعلام کردند که آمریکا دشمن ملت ایران است و پرونده هسته ای بهانه دشمنی و عداوت آنها است و آمریکا هیچ گاه از دشمنی خود نکاسته است و روز به روز بر دشمنی های خودش علیه ایران افزوده است.
استاد دانشگاه با اشاره به دو سال و نیم مذاکره وزیر امور خارجه کشورمان با غرب، تصریح کرد: پس از دو سال و نیم مذاکره، برنامه جامع اقدام مشترک اعلام شد؛ اما شاهد آن هستیم که بخش عظیمی از دست آوردهای هسته ای کشور ایران پس از این توافق جمع آوری شده است.
نصری در ادامه بیان داشت: ۱۴۰۰۰ سانتریفوژ جمع آوری شد؛ قلب رآکتور اراک با بتن پر شد؛ فعالیت غنی سازی ما که تا سطح ۲۰ درصد بود و بعد از آمریکا، روسیه و فرانسه در جایگاه چهارمین کشور دنیا بودیم، تا سطح ۳/۶۷ درصد تقلیل پیدا کرد.
برخی مسئولان از طریق برجام دچار خطای محاسباتی می شوند
وی افزود: در مقابل نیز، نظام استکباری جهان که در قالب ۵+۱ تجلی کرده اند نه تنها تحریم های خود را لغو نکردند بلکه تعلیق یا متوقف کردند. طرف غربی بارها اعلام کرده که تحریم های مرتبط با هسته ای را تعلیق کرده اند و تحریم های مرتبط با حقوق بشر، تروریسم و موشک های بالستیک را ادامه خواهند داد؛ که نمونه آن تحریم های جدید آمریکا است که کمتر از بیست ساعت از اعلام رسمی روز اجرایی برجام به بهانه موشک های بالستیک، یازده شخص و شرکت ایرانی را در لیست تحریم های جدید خود قرار دادند.
استاد علوم سیاسی دانشگاههای اصفهان با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری بر اقتصاد مقاومتی تصریح کرد: در داخل کشور همه ملت و مسئولان باید به این نتیجه برسند که اقتصاد مقاومتی و درون زا، رمز موفقیت کشور است.
وی با اشاره به اینکه در این دو سال و نیم توهین های مقام های آمریکایی به ملت ایران بیشتر شده است، خاطر نشان کرد: هم چنان که تحریم های بیشتری هم علیه ملت و جمهوری اسلامی ایران وضع کردند. دولت آمریکا اعلام کرد که با کاهش قیمت نفت قصد افزایش فشار بر ایران را دارد و نفت ۱۱۲دلاری در ابتدای این دولت را به نفت ۲۵ دلاری رساندند.
برجام به دریچه نفوذ آمریکا تبدیل شده است
نصری با تاکید بر اینکه کشور امریکا با استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی ایران دشمنی دارد، بیان داشت: برجام به دریچه نفوذ آمریکا تبدیل شده است. از طریق برجام برخی مسئولان دچار خطای محاسباتی می شوند.
وی افزود: بر همین اساس رهبری فرمودند که با ۹ شرط که مصوبه شورا عالی امنیت و مجلس شورای اسلامی است؛ برجام را قبول دارند. یکی از شروط رهبری عدم وضع تحریم های جدید علیه ایران است و چنانچه تحریم جدیدی علیه ایران وضع شود در واقع برجام با دست خودشان لغو می شود. اما شاهد بودیم که مدتی پس از اعلام برجام تحریم های جدیدی وضع شد و دیروز هم ساعاتی پس از اعلام روز اجرایی برجام تحریم های جدید علیه ایران قرار داده شد که رسما خلاف شرطی است که رهبری خطاب به دولت و ملت داشتند.
استاد دانشگاه در همین خصوص تصریح کرد: از دولت، مجلس و هیات نظارت بر اجرای برجام انتظار می رود نسبت به این قضیه برای حفظ منافع ملی و اجرای فرمان رهبری، اقدام انقلابی داشته باشند. دشمن باید بفهمد که با ملتی سروکار دارد که زنده و پویا است و از انقلاب خودش دفاع می کند؛ چراکه تجربه ثابت کرده است هرگاه ملت ایران در برابر زیاده خواهی های دشمن عقب نشینی کرده است، در مقابل زورگویی های دشمنان بیشتر شده است.
افرادی که شعار می دهند ولایتی و پایبند به ارزش های انقلاب هستند، در عمل این حرف خود را اثبات کنند
نصری با تاکید بر اینکه باید جلوی نفوذ دشمن به بهانه برجام در انتخابات پیش رو را گرفت، بیان داشت: احزاب، تشکل ها و چهره های سرشناس کشور باید در این خصوص موضع گیری داشته باشند و به جوانان و ملت آگاهی دهند.
وی با اشاره به لزوم اقدام مقتضی دستگاه های مربوطه در رابطه با نقض برجام، افزود: طبیعتا مجلس شورای اسلامی و دولت باید فرمان حکومتی مقام معظم رهبری را اجرا کنند. اگر افرادی شعار می دهند که ولایتی و پایبند به ارزش های انقلاب هستند، باید در عمل این حرف خود را اثبات کنند.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: اگر مسئولان به بهانه انتخابات و برای اخذ رای بیشتر در خصوص برجام سکوت کنند، به کشور و ملت خیانت کرده اند. آیندگان قضاوت خواهند کرد که عده ای خود را حامی ولایت و انقلاب می دانستند اما به آن خیانت کردند.
نصری در رابطه با وظایف دانشجویان و تشکل ها در این باره بیان داشت: تشکل و جریان های دانشجویی نیز وظفه دارند با نامه و بیانیه باید این مطالبه را از مسئولان داشته باشند.
در متن برجام تا هشت سال آینده چیزی به اسم لغو تحریم ها وجود ندارد
وی در بخش دیگر سخنان خود خاطر نشان کرد: ملت ایران باید بداند که در متن برجام تا هشت سال آینده چیزی به اسم لغو تحریم ها وجود ندارد، هشت سال آینده اتحادیه اروپا تحریم ها را لغو می کند و آمریکا هم بخشی از تحریم های خود را لغو می کند و تحریم های اولیه به قوت خود باقی خواهد ماند.
استاد علوم سیاسی دانشگاه در ادامه با اشاره به نامه احمد توکلی، نماینده مردم تهران در مجلس خطاب به وزیر خارجه گفت: در آن نامه توکلی به هفت مورد کلمه تعلیق در خصوص تحریم ها در روز اجرایی برجام اشاره شده است و ظریف گفته بود که از موضوع خبر نداشته است. این یک فاجعه است که وزیر امور خارجه کشوری که دو سال و نیم مذاکره می کند و برجام را برای ملت می آورد از متن برجام خبر نداشته است که کلمه تعلیق برای تحریم ها به کار رفته است.
اگر غرب گرایان در انتخابات به موفقیت برسند، خسارات مالی و معنوی فراوانی برای انقلاب خواهند داشت
نصری برجام را یک ابزار انتخاباتی برای دولت تدبیر و امید دانست و افزود: مهر ماه سال گذشته ظریف در حاشیه اجلاس سازمان ملل دیداری با هاله اسفندیاری که مدتی به جرم اقدام علیه امنیت ملی و مشارکت در براندازی مخملی در ایران زندانی بود؛ داشت. در آن دیدار اسفندیاری از ظریف می پرسد گفت وگو های هسته ای در سیاست داخلی ایران هم اثر دارد؟ و ظریف می گوید چنانچه این گفتگوها به نتیجه نرسد ۱۷ ماه دیگر مردم در انتخابات جواب ما را می دهند. این نشان می دهد که آقایان مذاکره می کنند تا جریان خودشان در انتخابات رای بیاورد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: حتی جان کری هم برای رئیس جمهور و وزیر امور خارجه ایران در عرصه انتخابات ابراز نگرانی می کند. چنانچه غرب گرایان در انتخابات اسفند ماه به موفقیت برسند خسارات مالی و معنوی فراوانی برای انقلاب خواهند داشت.