اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir « دنبال کنید
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، امیر دریادار حبیب الله سیاری، فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در مراسم گرامیداشت روز ملی خلیج فارس که در دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد، با اشاره به اهمیت دریا گفت: به دلیل آنکه از ظرفیت حمل و نقل دریا استفاده میشود، دریا اهمیت زیادی دارد. همچنین استفاده از ظرفیت دریا برای توسعه مدنیت در نوار ساحلی و توسعه اقتصادی شامل ایجاد بنادر، ایجاد توسعه ظرفیت ترانزیتی کالا اهمیت دارد.
وی با اشاره به استفاده از ظرفیت های دریا برای ایجاد مشاغل نیز گفت: بهره برداری از منابع بستر دریا و بهره برداری از منابع موجود در دریا، بهرهبرداری از مزارع دریا، استفاده از انرژی دریا و تجارت از طریق صنعت گردشگری ازمهمترین ظرفیتهای دریا برای ایجاد شغل است.
دریادار سیاری به تشریح اهمیت سیاسی امنیتی دریا پرداخت و گفت: تامین منافع راهبردی، اعمال قدرت و اراده ملی از طریق دریا، پشتیبانی از سیاست کلان ملی، توسعه روابط به منظور مدیریت تقسیمها در ابعاد منطقهای و حضور مقتدرانه و نمادین جمهوری اسلامی ایران در دریا، از اهمیتهای سیاسی امنیتی دریاست.
وی با تاکید بر جایگاه حمل و نقل دریایی در جهان گفت: بالغ بر 90 درصد تجارت جهانی حمل و نقل در دریا و در کشور ما بیشتر در جنوب کشور این کار انجام میشود. دریا ارزانترین روش حمل و نقل کالاست؛ چون گذرگاه راهبردی در شمال اقیانوس هند واقع شده و دروازه های ارتباط دریایی جمهوری اسلامی ایران در منطقه راهبردی غرب آسیا قرار دارد.
فرمانده نیروی دریایی ارتش به تشریح نظریههای ژئوپلتیکی پرداخت و گفت: ایران با 12 کشور همسایه خود یعنی 80 درصد همسایگان خود مرز دریایی دارد و حضور استکبار جهانی در اقیانوس هند با نظریه «ماهان» مطابقت دارد؛ این نظریه میگوید هر کشوری در قرن بیست و یکم بر اقیانوس هند تسلط داشته باشد بر جهان تسلط دارد.
وی به تشریح حوزه ژئوپلتیک خلیج فارس پرداخت و گفت: در این خلیج بندر امام خمینی، خرمشهر، بوشهر، عسلویه و شهید رجایی و باهنر را داریم که در زمان دفاع مقدس بندر شهید رجایی را که مهمترین بندر برای حمل و نقل کانتینر هست، نداشتیم و در بندر امام خمینی غیر از نفت، همه صادرات و واردات مان نیز انجام می شد.
دریادار سیاری در ادامه تاکید کرد: توسط نیروی دریایی در زمان دفاع مقدس 10 هزار کشتی تجاری و نفت کش اسکورت شد تا چرخ اقتصادی کشور در حال جنگ چرخید و 1200 فروند موشک در هشت سال جنگ به کشتی های ما پرتاب شد که 259 موشک برخورد کرد و فقط 20 کشتی ما آسیب دید.
وی با اشاره به اینکه مهمترین بندر ما بندر شهید رجایی است، گفت: این بندر شش کیلومتر کانال دارد. بندر جاسک و چابهار نیز بندرهای مهم ما در اقیانوس هند هستند که عدم وابستگی به تنگه هرمز، مجاورت با اقیانوس، وجود ظرفیت کریدور شمال به جنوب و وجود ظرفیت برای رفع گلوگاه تنگه هرمز و عقبه راهبردی خلیج فارس، این دو بندر را در اقیانوس هند برای ما مهم کرده است.
فرمانده نیروی دریایی ارتش با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری گفت: ایشان در فرمایشات خود می فرمایند این ساحل عظیم و طولانی بسیار حساس که ما در دریای عمان داریم، در واقع یک گنج است و باید اعتراف کنیم که این را کشف نکرده بودیم. ساحل دریای عمان و حضور در دریای عمان یک گنج است، یک ذخیره است؛ دریای عمان عقبه اساسی و تعیین کننده سرنوشت خلیج فارس است.
وی با تاکید بر اینکه شهرهای مهم دنیا در کنار دریا ساخته شده اند، گفت: فقط در کشور ما این اتفاق نیفتاده و 63 درصد از مرزهای زمینی ما فقط 7 درصد صادرات را انجام می دهند و این در حالیست که 57 درصد مرز دریایی ما 93 درصد صادرات را انجام می دهد و می توان گفت تمام صادرات و واردات کشور ما در دریا انجام میشود.
دریادار سیاری در خصوص تهدیدات در آب های جنوبی کشور گفت: ناوگان ۵ آمریکا در این منطقه قرار دارد و تهدید دزدان دریایی نیز وجود دارد؛ که تراکم دزدان دریایی در خلیج عدن و تنگه باب المندب بیشتر است، لذا طبق سخنان و دستورات فرمانده معظم کل قوا توانستیم 3200 فروند کشتی تجاری و نفت کش را در منطقه پرچم دزدان دریایی به سلامت عبور دهیم، چرا که نیروهای ما در این منطقه به صورت کامل مستقر هستند. البته ما ماموریت نداریم که دزدان دریایی را دستگیر کنیم، چرا که کسی از کشورشان به دنبال آنها نمی آید و اضافه کردن باری به دوش نظام است؛ حتی 25 مورد بوده که نیروهای ایران به کشتی های کشورهای دیگر کمک کرده است. تا قبل از فرمان مقام معظم رهبری مبنی بر حضور در آبهای آزاد فقط مسئولیت ما در خلیج فارس بود و حالا بعد از فرمان ایشان تا مدار 10 درجه حوزه خود را افزایش داده ایم. همچنین 40 ناو گروه مرزی برای تامین منافع ملی در دریاها فرستادیم که برای دیپلماسی دفاعی و دریایی و فرهنگی و ترویج فرهنگ به بندرهای مختلف فرستادیم.
وی در ادامه بیان داشت: 16 کشور در منطقه غرب آسیا قرار دارند که ظرفیت ژئوپلتیکی خاصی در این منطقه وجود دارد و از آنها می توان به ظرفیت گذرگاهی، انبار انرژی جهان، تسلط بر دریاهای مهم جهان، تسلط بر تجارت دریایی جهان و دروازه اتصال آسیا، اروپا و آفریقا اشاره کرد؛ همه این ظرفیت ها مولد قدرت، ثروت، تسلط و منزلت است.
فرمانده نیروی دریایی ارتش در ادامه به برخی تحولات منطقه غرب آسیا اشاره کرد و گفت: جنگ یمن، بیداری اسلامی، جنگ آمریکا و عراق، جنگ تحمیلی به ایران، فروپاشی شوروی و اشغال فلسطین از جمله این تحولات است و از شرایط کلی منطقه می توان به امنیتی شدن منطقه، شکل گرفتن ترکیبات امنیتی نامطلوب، بی تاثیر شدن وزن ژئوپلتیک منطقه، ناامنی گسترده با تاکید بر تروریست اشاره کرد؛ می خواهند از این شرایط برای تجزیه واحدهای سیاسی مثل سوریه استفاده کنند و به دنبال مهار قدرت جمهوری اسلامی ایران در منطقه هستند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: استکبارستیزی و مخالفت با ظلم و ظالم، تقابل آرمان های انقلاب با استکبار جهانی و موقعیت ژئوپلتیک ایران باعث شده که ایران همیشه دشمن داشته باشد و خوشبختانه با تقویت نیروهای دریایی توانستیم تا حدودی به گفته های مقام معظم رهبری جامه عمل بپوشانیم.