آخرین اخبار:
کد خبر:۵۱۶۲۶۹
استاد دانشگاه یزد هشدار داد

آب آشامیدنی سمی، آلودگی زیست‌محیطی و ارزبری زیاد تنها حاصل کودهای شیمیایی/ گیاهان تراریخته سرطان‌زا هستند

استادیار دانشکده منابع طبیعی دانشگاه یزد ضمن تشریح مزایا و مضرات کودهای شیمیایی، سمی‌شدن آب آشامیدنی، آلودگی زیست‌محیطی و ارزبری زیاد را از پیامدهای استفاده از کودهای شیمیایی عنوان‌کرد و گفت: راه‌کار اصلی و عملیاتی کشاورزی ارگانیک و بدون مواد شیمیایی است.

اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محمد‌علی حکیم‌زاده با اشاره به افزایش بی‎رویه مصرف کودهای شیمیایی با افزایش جمعیت و به تبع آن سطح زیر کشت  بیان داشت: قیمت بسیار پایین و یارانه خیلی زیاد وزارت کشاورزی باعث‌شد کودهای شیمیایی بدون توجه‌به اثرات زیست‌محیطی آن مصرف‌ شود.

 

وی با بیان اینکه عمده‌ترین مشکلات مصرف کودهای شیمیایی در کودهای اوره و فسفره است، خاطرنشان‌کرد: در زمینه کودهای ازته، اوره به عمده‌ترین مصرف کودهای ازته تبدیل‌شده بدون آنکه کشاورز از مصرف آن ابایی داشته‌ باشد.

 

حکیم‌زاده مصرف لوکس -به‌معنای افزایش رشد گیاه با مصرف کودهای ماکرو، را عامل افزایش مصرف این کود عنوان‌کرد و افزود: متاسفانه کودهای نیترات در خاک تبدیل به نیترات شده، به‌علت بار منفی دفع و در نهایت وارد آب‌های زیرزمینی می‌شوند.

 

وی با بیان اینکه یکی از معضلات آب‌های آشامیدنی همین نیترات است، گفت: افزایش سطح کشت که در نتیجه افزایش جمعیت انجام‌شد و نیز اقتصادی‌بودن این رویه ازجهت تولید محصول باعث رشد فزاینده آن شده است.

 

حکیم‌زاده تاکید کرد: کاهش ذخیره منابع آب زیرزمینی که با افزایش جمعیت اتفاق‌افتاده و نیز کاهش بارندگی باعث افزایش غلظت این ماده در آب و رسیدن به حد دز سمی شده است.

 

وی در ادامه به بیان مشکلات کودهای فسفره پرداخت و افزود: کود فسفره خیلی راحت داخل خاک جذب نمی‌شود اما در خود ناخالصی‌هایی دارد که از جمله مهم‌ترین آنها کادمیم به‌عنوان یکی از عناصر سنگینی‌ست که در خاک می‌ماند و طی پروسه ناهنجاری به انسان می‌رسد.

 

عضو هیات علمی دانشگاه یزد با اشاره به اینکه کودهای فسفره در خاک‌های ما میل به رسوب دارند و ترکیبات غیر قابل‌حلی درست می‌کنند افزود: چون کود برای سال زراعی جاری قابل استفاده گیاه نیست به‌طور تجربی کشاورزان مایل به مصرف بیشتر این کودها می‌شوند.

 

وی خاطرنشان‌کرد: این مرتب مصرف‌کردن باعث می‌شود ناخالصی‌های کود بیشتر به خاک اضافه‌شود.

 

حکیم‌زاده راهکار مورد استفاده در دنیا در این موضوع را کشاورزی ارگانیک و بدون مواد شیمیایی خواند و افزود: کشاورزی ارگانیک تمام پارامترهای حاصل‌خیزی و حتی دفع آفات و مبارزه با بیماری‌ها را به‌صورت طبیعی برنامه‌ریزی می‌کند.

 

وی با بیان اینکه کودهای آلی از بازیافت زباله‌های بیولوژیک حاصل می‌شود خاطرنشان‌کرد: خاک‌برگ و کود سبز سنخیت کامل با محیط زیست دارند و هیچ آلودگی ایجاد نمی‌کنند.

 

حکیم‌زاده با اشاره به اینکه بازدهی کودهای آلی کمتر است، گفت: در کشورهای پرجمعیت و کشورهایی که دچار کمبود آب هستند برای حداکثر استفاده از نهاده‌ها کودهای آلی و شیمیایی را باهم استفاده می‌کنند.

 

وی ادامه داد: راهکار اصلی و عملیاتی، استفاده از کودهای با منبع آلی است که از طبیعت هستند و به طبیعت بازمی‌گردند و شامل هرنوع بقایای گیاهی می‌شود.

 

عضو هیات علمی دانشگاه یزد با بیان اینکه کودهایی شیمیایی اکثرا وارداتی هستند و ارزبری خیلی بالایی هم دارند، تاکید کرد: کود آلی نه‌ تنها از لحاظ اقتصادی به‌صرفه‌تر است، که از نظر محیط زیستی و آلودگی آب و خاک نیز بهترین گزینه است.

 

وی در پایان ضمن انتقاد از تولید گیاهان تراریخت یا دست‌کاری‌شده ژنتیکی که به صورت مصنوعی ساخته می‌شوند، خاطرنشان‌کرد: جنبه آلودگی گیاهان تراریخت حتی از لحاظ غذایی بسیار زیاد است، گیاهانی که سرطان‌زا و وارداتی هستند.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار