اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، برگزاری نماز جمعه در دانشگاه تهران برای نخستین بار پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران از ۵ مرداد ۱۳۵۸ کلید خورد و از آن پس این دانشگاه پایگاه اصلی برپایی نمازهای جمعه و حتی عید فطر شد.
از این تاریخ تاکنون نماز جمعههای زیادی در اقصی نقاط ایران برپا شده و تریبون آن برای تعیین خط و مشی چارچوبهای این نظام با صلابت باقی مانده است. همچنین این منبر آگاه و هشیار به عنوان اجتماعی شکوهمند از مسلمانان مطرح بوده و مبدا بسیاری از تحولات و تحرکات است.
ماموریتی جدید در راه است...
نماز جمعه در گلوگاههای حساس انقلاب حکم یک شریان اصلی را داشته که مسیر جامعه را باز میسازد و از هرگونه توطئه علیه کشور پرده برداشته و مردم را با خطبههای قرا بیدار میسازد.
«تحلیلتان را مردم بدانند، منعکس کنید. یکی از کارهای آسان به نظر من این است که در سخنرانیهای قبل از خطبههای نمازجمعه یک برنامهریزی بکنند، دانشجوهایی که اهل حرف زدن هستند، از طرف جمع پشتیبانی بشوند، کمک بشوند، متن های خوبی تهیّه کنند، بروند در نماز جمعه بخوانند. مثلاً قبل از خطبههای نمازجمعه که حالا مسئولین می روند و صحبت می کنند- یک فصلی هم برای دانشجوها گذاشته بشود. فرض کنید نماز جمعهی یک شهری مثل تهران، مثل اصفهان، مثل مشهد، مثل تبریز، جای کوچکی نیست؛ یک دانشجو برود آنجا حرف بزند، یک عالَم مطلب بیان می کند؛ اینها چیزهای باارزشی است؛ یا مثلاً فرض کنید نمازجمعهی تهران. دشمن هم بداند تحلیل شما را؛ یعنی وقتیکه شما تحلیل کردید حادثه را، موضعگیری کردید، اعلام موضع کردید، دشمن هم مطّلع بشود؛ و مطّلع می شود، او زودتر از بعضی از دوستان مطّلع می شود. منطقی و مستدل هم باشد؛ این حضور فکری است.»
این سخنان، به چند هفته گذشته دیدار دانشجویان با رهبر معظم انقلاب باز میگردد. واکاوی این حرفها نشان میدهد پرده جدیدی از ماندگارترین تریبون کشور در حال بهره برداری است.
یکی از جدی ترین مطالبات رهبر در این دیدار، ایجاد بستری برای سخنرانی دانشجویان است که از آن به عنوان یک «حضور فکری» یاد میکند. در واقع میتوان گفت این بار رهبر میدان جدی تری را به جز دیدارهای سالیانه خود با دانشجویان برایشان رقم زده است، چرا که بهترین زمان برای بیان مطالبات پیش از خطبههای نماز جمعه است. این تریبون محل حضور اقشار مختلف جامعه اعم از خواص و عوام است و به طور مستقیم می توان خواستهها را از مسئولان مطالبه کرد.
عدهای پس از مطرح شدن این مطالبه معتقدند مطرح شدن مطالبات و دغدغههای دانشجویی در سطح اجتماع گسترده نماز جمعه، در صورت تداوم آن به دغدغهها و مطالبات جامعه و مردم تبدیل خواهد شد و این مسئله نیاز امروز کشور است. لازم است که در برخی موارد دانشجویان از بحثهای خشک علمی در دانشگاه خارج شده و مفاهیم و معارف بلند اسلامی را در دل اجتماع و برای اجتماع بازگو کنند. باید خلاصه و چکیده آرمانهای نظام جمهوری اسلامی که ایجاد تمدن نوین اسلامی است، در میان اجتماع مردم مطرح شود.
جوانان انقلابی باید دیدگاههای خود را به روشهای مختلف ابراز کنند و در معرض عموم قرار دهند؛ کما اینکه همیشه موضع گیریهای صریح و شفاف آنها در برههها و مقاطع مختلف نظام گویای این مدعا بوده است. شاید بتوان گفت سخنرانی پیش از خطبههای نماز جمعه جزو بهترین ابزارهای انتقال دیدگاههای دانشجویان خواهد بود.
استانهایی که به صف شدند!
تهران، اصفهان، مشهد، تبریز چهار استانی است که رهبر در طرح مطالبه خود آنها را مثال زده است؛ البته پیگیری های ما از این چهار استان نشان میدهد استان تهران به عنوان پایتخت در سنوات گذشته مدلهای مختلفی در نماز جمعه داشته است. مثل انتشار نشریه بین مردم، ارائه فایلهای صوتی و نرم افزاری و همچنین در شرایط ملی و خاص اقدام به تجمع و راهپیمایی خودجوش می کرد. دانشجویان در این قالبها که به صورت غیررسمی و خودجوش بوده است، مطالبات و حرفهای خود را میزدند. در تهران تاکنون در این خصوص که دانشجویان به صورت رسمی سخنران پیش از خطبههای نماز جمعه باشند، موردی نبوده است، اما در حال حاضر بسیج دانشجویی تهران بزرگ در حال رایزنی برای ایجاد زمینه سخنرانی دانشجویان پیش از خطبه های نماز جمعه با ستاد برگزاری نماز جمعه هستند.
در مشهد نیز طی سالهای اخیر چنین طرحی با هماهنگی ستاد نماز جمعه مشهد اجرایی می شده و پیش از سخنان رهبری نیز سخنرانی دانشجویان و قرائت بیانیه آنها را قبل از خطبههای نماز جمعه در مشهد شاهد بودیم. همچنین پس از شروع سال جدید مصادف با هفته گرامی داشت معلم در اردیبهشت ماه یکی از دانشجویان دانشگاه فرهنگیان در نماز جمعه سخنرانی کرده است.
هم اکنون کانون فارغ التحصیلان استان خراسان رضوی در حال رایزنی برای انتشار نشریهای در ستاد نماز جمعه است تا حضور دانشجویان در نماز جمعه چند جانبه یعنی هم حضوری و هم مکتوب باشد. این نشریه قرار است در نماز جمعه در بین مردم پخش شود.
و اما تبریز؛ بسیج دانشجویی آذربایجان شرقی چهار سالی میشود که دیداری را همانند دیدار رهبری با دانشجویان برگزار میکند که در آن از همه طیفهای دانشجویی حضور دارند. این دیدار با حضور روسای دانشگاههای استان برگزار میشود تا از نزدیک مطالبات دانشجویان را بشنوند.
استان آذربایجان شرقی تاکنون سخنرانی دانشجویان را پیش از خطبههای نماز جمعه نداشته، اما مسئولین بسیج دانشجویی در نماز جمعه سخنرانی کرده اند. حال پس از مطرح کردن این مطالبه از سوی رهبری، مسئولین بسیج این استان خواهان اجرای این مطالبه از آیت الله شبستری، نماینده مقام معظم رهبری در استان شده و اعلام داشتند در زمینه این مطالبه رهبر، خط شکن خواهند بود.
فارس از جمله استانهایی به شمار میرود که با تشکیل یک جلسه فوری بعد از دیدار رهبر با دانشجویان در خصوص این مطالبه، کوی سبقت را از دیگر استان ها ربوده است. در این جلسه که با حضور آیت الله ایمانی، نماینده ولی فقیه در استان و جمعی از ۲۱ نماینده تشکل های دانشجویی از طیفهای مختلف سیاسی برگزار شد، مطالبه مقام معظم رهبری در خصوص سخنرانی دانشجویان در نماز جمعه طرح بحث شد و آیت الله ایمانی نیز پذیرفتند که برای سال تحصیلی جدید این مطالبه در دانشگاههای شیراز عملیاتی شود. قرار است امضایی با دفتر ایشان صورت پذیرد تا دستور این کار به شورای سیاست گذاری ائمه جمعه ابلاغ شود.
اجرای این طرح در شیراز فقط به سال تحصیلی جدید منحصر نمی شود و طی سالهای گذشته نیز این رسم را در دانشگاههای شیراز داشتهایم؛ به طور مثال آخرین بار سال گذشته در آستانه ۹ دی یکی از دانشجویان به نام هادی رضایی، که مسئول بررسی تحلیل بسیج دانشجویی نیز بود، برای سخنرانی در نماز جمعه حضور پیدا کرد.
البته مازنداران نیز می خواهد از این فرصت طلایی استفاده کند؛ به همین خاطر پس از دیدار رهبر با دانشجویان، قرارگاه شهید زین الدین را مامور بررسی مطالبات رهبر کرده و در صدر آنها طرح سخنرانی دانشجویان در نماز جمعه را قرار داده است.
صداهایی که در تریبون نماز جمعه طنین انداز خواهند شد
استانهای دیگر نیز به ترتیب در تب و تاب اجرای این مطالبه هستند؛ چرا که احساس میشود همه از تغییر فضایی که آنها را از کلیشهای شدن نجات می دهد، استقبال میکنند؛ خاصیت وجودی جوان نیز دوری از کلیشه ای شدن و پیشرفت به سوی نو آوری است. شاید تاکید رهبر بر روی این مهم به همین خاطر باشد که مطلع ساختن دشمنان از مواضع کشور از زبان جوانان انقلابی آن هم از پشت تریبون نماز جمعه صورت پذیرد .
دانشجویان دارای آزادی اندیشه و عمق فکری والایی هستند و مقام معظم رهبری اشراف بالایی بر روی این مسئله دارند. لذا دانشجویان انقلابی که دارای تفکر و اندیشه نو و به روز هستند و با چشم باز به اطراف خود می نگرند باید در جهت عرضه اندیشه های خود تلاش کنند و در راستای تبیین چالش های اصلی نظام با عموم مردم سخن بگویند.
از سوی دیگر دانشجو به عنوان چشم بیدار و تیزبین اجتماع میتواند از این فرصت برای هشیاری و بیداری مردم منطقه خود، در مسائل ملی و جهانی گرفته تا مسائل و موضوعات شهری و استانی استفاده و آحاد مردم را از اتفاقات و حوادث پیرامون خود مطلع و بسیاری از آتش های روشن شده را خاموش و بسیاری را در نطفه خفه کند. دانشجویان و تشکلها میتوانند از این فرصت، جهت تقویت روابط خود با احاد و اقشار مختلف استفاده کرده و در متن جامعه قرار گیرند.
تعمیق روابط دانشجویان با مسئولین و مدیران شهری و استانی حاضر در نماز جمعه، از دیگر فرصتهای پیش روست که در رفع مسائل و مشکلات بسیار کارساز است و میتوان به صورت موثر مطالبات را به گوش مدیران و دست اندرکاران رساند؛ یک دانشجو با مطرح کردن خواسته و دغدغه های خود از مسئولین در نماز جمعه، در واقع تمامی نمازگزاران را با خود همراه میکند و درخواست فردی از مسئولان، تبدیل به درخواست جمعی خواهد شد.
در میان نمازگزاران جمعه قرار گرفتن و با آنها هم کلام شدن، یعنی مطلع شدن از دردها و مشکلات و مسائل پنهان در جامعه؛ و دانشجو میتواند صدایی رسا باشد برای رساندن این مشکلات و رنج ها به گوش مسئولین و مدیران استانی و کشوری، و حقوق از دست رفته شهروندان را احقاق حق کند.
از دیگر برکات این تریبون، مطلع شدن افراد مختلف جامعه از اوضاع فرهنگی و آموزشی دانشگاه ها است، که این مسئله می تواند یک عزم را در جهت اصلاح نواقص امور دانشگاهها ایجاد و حرکت عظیمی در جهت اصلاح دانشگاه که اصلاح جامعه است، کلید بزند.
در واقع صراحتا میتوان گفت سخنرانی دانشجویان در نماز جمعه نقش بر زمین مانده جنبش دانشجویی را احیا خواهد کرد، چرا که نگاه رهبر معظم انقلاب نسبت به تشکلها و حضور آنها در این تریبون، بیانگر یکی از بهترین فرصتهایی است که میتوانیم از آن در راستای ایجاد تنوع و دمیدن یک روح تازه در تریبونهای نماز جمعه استفاده کنیم.