اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو-یادداشت دانشجویی*؛ ۲۸ مرداد لكه تاريكي براي تاريخ كشور است، كه حاصل اعتماد به امپرياليسم جهان خوار آن دوران يعني آمريكا بود. اين نوشته سعي دارد گوشه اي از فاجعه ي آن كودتا بزرگ را بازگو كند:
مدتي از ملي شدن صنعت نفت نگذشته بود كه سرويس اطلاعاتي آمريكا براي عملي كردن مقاصد از پيش تعيين شده خود دست به كار شد؛ و اولين حركت خود را از گروه هاي فعال سياسي آن دوران آغاز كرد؛ گروه هاي فعالي كه جاسوسان آمريكايي براي آنها حسابي باز كرده بودند و سوابق آنها را جمع آوري كرده بودند، همانند جبهه ملي، نهضت آزادي، نهضت راديكال، حزب توده و گروه هايي از اين قبيل كه از دل اين ها بيرون آمدند. البته بين اين دسته جات سياسي علي رغم عناوين و تقسيم بندي هاي ظاهري تفاوت چنداني نيست و بعد از گذشت زماني به جهت هم سو بودن با هم بالاخره جوهر واقعي خود را نشان دادند. چنانكه عملكرد هاي بعدي اينها نشان داد كه به اصل در حال رجعت به اصل خود هستند و هدفي جز مانع تراشي بر سر راه اسلام راستين ندارند.
بديهي است كه حركت هاي سياسي كه روشنفكران غرب زده و شرق زده آن دوران منادي آن بوده اند، از پشتوانه ايدئولوژيك و اعتقادي غرب برخوردار بوده است؛ همين قدر كفايت مي كند كه در آن دوران موضع گيري هاي سياسي شان ناشي از زيربناي عقيدتي و فلسفي تحميل شده بود.
كساني كه نقش اصلي گروه هاي فوق الذكر را بازي مي كردند، دلباختگي بي حد و حصري به فرهنگ غرب داشتند؛ و ثمره مبارزاتشان جز آن ايده آل هاي غربي نبوده و عليرغم عناوين و اسم هايي كه برخود گذاشته بودند، هرگز تصور اينكه بتوان مستقل زيست را باور نداشتند، اما در حالي كه فرياد ملي گرايي سر مي دادند، عقيده آنها جوري توسط امپرياليسم فرهنگي آن دوران محصور شده بود كه براي مدت كوتاهي زيستن بدون چتر حمايتي آمريكا برايشان دشوار بود و او را كدخدا خود مي دانستند.
و اما نخستين تاريخي كه كارگزاران استكبار جهاني در ايران به سراغ گردانندگان اين گروه هاي سياسي مي روند، مربوط به حواشي كودتاي ٢٨مرداد١٣٣٢است.
امپرياليسم غدار آمريكا، خود را مهياي جانشيني امپراطوري روبه زوال انگليس مي كند و در صدد انجام كودتاي خونين در جهت رسيدن به منافع خود آماده مي شود؛ در اولين گام ناچار است به مهار جريانات سياسي موجود در جامعه بپردازد و آنها را از لحاظ تفكر و عقيده آماده اين واقعه مهم سازد و به راستي همين خط شروع به برقراري ارتباط مستقيم و ادامه دار با سرمداران غرب زده اين گروهك ها شد.
شيطان بزرگ از تماس با گروه هاي سياسي مختلف و خصوصاً مخالفين دو هدف را تعقيب مي كرد؛ يكي اينكه گروه ها به لحاظ تنوعشان منابع اطلاعات خوبي در زمينه مسائل سياسي بودند و ديگر اينكه هر گاه شرايط اجتماعي صورت حادي به خود مي گرفت، يكي از همين گروهك ها كه امتحان سرسپردگي خود را به شيطان بزرگ پس داده بود، با چهره اي محافظه كارانه و خير انديش وارد صحنه مي شد و با كاناليزه كردن جريانات سياسي، قدرت را در جهت پيش برد اهداف ارباب خود به دست مي گرفت.
بديهي است كه جريانات سياسي نامبرده مهره هاي اصلي و گرداننده ي كودتا٢٨مرداد در جهت منافع امپرياليسم بودند؛ و اما بعد ازگذشت بيش از شصت سال از آن واقعه ي مهم و عبرت آموز هنوز در اجتماع روشنفكراني را مي بينيم، كه ميخواهند دنباله رو و پيرو بي چون و چراي برخي جريانات سياسي آن دوران باشند.
اما سخن آخر..
عده اي از مريدان امپرياليسم غرب در حال حاضر در كشور تلاش مي كنند براي از بين بردن واژه هايي كه ملت ايران سالهاست با آنها خاطره دارد؛ همانند (فتنه و كودتا) ولي حافظه تاريخي ملت ايران قابل دست كاري و حذف شدني نيست. تمام جنايت هاي دولت هاي غربي به خصوص آمريكا را در ذهن خود هميشه مرور مي كند و از اين حوادث تجربه مي گيرد، تا مانع از خطا بشود. همانطور كه رهبر معظم انقلاب فرمودند: در اين حادثه يك تجربه بزرگ براي ملت ايران به وجود آمد و اين تجربه را هرگز نبايد فراموش كرد. درس ٢٨مرداد به ما آموخت آزموده را آزمودن خطاست.
*ياسين ابوالحسني-فعال دانشجویی دانشگاه تهران
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.