اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی دانشگاه یزد با صدور بیانیهای اعلام کرد: قراردادهای جدید نفتی (IPC) یادآور قراردادهای نافرجام گذشته و حتی قرارداد ننگین «دارسی» در دوره قاجاری است. آن قراردادهایی ذلت باری که از سال ۷۶ با تشکیل دولت آغار شد و متفکران و سودجویان داخلی، خارجی آن همان کسانی هستند که اکنون مبدع قراردادهای جدیدIPC هستند.
متن کامل این بیانیه به شرح زیر است:
حضور نمایندگان محترم استان یزد در مجلس شورای اسلامی
«وَذَکِّرْ فَإِنَّ الذِّکْري تَنْفَعُ الْمُؤْمِنينَ» (قران کریم-55 ذاریات)
وقتى قرار شد که ما این ثروت ذخیره ى تاریخى خودمان را از زیرِ زمین بکشیم بیرون، مدام خام فروشى کنیم، به حالت «بچّه پولدارىِ ملّى» کشور را بخواهیم اداره کنیم، آنجا نه نخبه شناسایى می شود، نه به نخبه احساس احتیاج می شود، نه نخبه میتواند نقش ایفا کند.امام خامنه ای(حفظه الله) ۱۳۹۳/۰۷/۳۰
امروز که بیش از 37 سال از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی و قطع دست طماع استعمار از ثروت خدادادی در کشور و 60 سال از ملی شدن صنعت نفت گذشته، شاهد قراردادهایی هستیم که این مهم را به خطر انداخته است. میدانیم که از سال 1353 تاکنون قرارداد های نفتی هیچگاه امتیازی نبوده وبیشتر به صورت مشارکتی و خدماتی صورت گرفته است اما قراردادهای جدید نفتی (IPC) یادآور قراردادهای نافرجام گذشته و حتی قرارداد ننگین «دارسی» در دوره قاجاری است. آن قراردادهایی ذلت باری که از سال 76 با تشکیل دولت آغار شد و متفکران وسود جویان داخلی،خارجی آن همان کسانی هستند که اکنون مبدع قراردادهای جدید IPC هستند.
قراردادهایی مثل قرارداد با شرکت فرانسوی توتال(TOTAL) که صنعت نفت ایران را با خسارت های زیادی مواجه کرد و اطلاعات مهم میادین نفتی ایران را در اختیار شرکتهای قطری قرار داد و یا قرارداد استات اویل (statoil) که خسارات بسیاری را متحمل این صنعت کرد.
همچنین با توجه به نامگذاری امسال بنام اقتصاد مقاومتی اقدام و عمل، شاهد این هستیم قرارداد مذکور (که بر مبنای سپردن تمام مراحل اکتشاف توسعه و تولید نفت به شرکت های خارجی است) نه تنها در راستای اقتصاد مقاومتی (که از اصول آن عدم خام فروشی نفت و وابستگی به بیگانگان است) نبوده بلکه کاملا مغایر با این مهم است. همانطور که اطلاع دارید صنعت نفت ایران حتی در سالهای جنگ که ایران متحمل فشارهای زیادی بود از پا نیفتاد و هرچند در مراحل اکتشاف و توسعه فعالیتی نداشتیم اما صادرات نفت با کمک مهندسین و نخبگان ایرانی زیر بمباران های جنگ انجام می شد و 6 ماه پس از جنگ پالایشگاه بمباران شده ی ایران در تبریز، آبادان و شهر های دیگر حتی بدون دخالت یک شرکت خارجی با حضور مقام معظم رهبری(مدظله العالی) دوباره راه اندازی شدند. در دهه 80 نیز که تحریم های ظالمانه علیه ایران شکل گرفت بازهم با اتکا به نیروهای داخلی اولین میادین نفتی استان فارس (میادین سروستان و سعادت آباد) کشف شد و توسعه آن از سال 1385 شروع شد.
اکنون با توجه به انعقاد برخی قرارداد های نفتی (ipc) فی ما بین وزارت نفت کشورمان با شرکت های نفتی اروپایی و ایرادات و ابهامات زیادی که در آن وجود دارد، دغدغه و انتظارات دانشجویان ارزشی و انقلابی دانشگاه های استان یزد از شما به عنوان نمایندگان انقلابی در مجلس شورای اسلامی بر این است تا با پیروی از فرمایشات امام خامنه ای(حفظه الله) که ایشان فرمودند (دیداردانشجویان12/04/95): تا زمانی که در چارچوب منافع کشور، اصلاحات لازم در این قراردادها انجام نشود، قطعاً این قراردادها منعقد نخواهد شد؛ نسبت به ایرادات و پیامد هایی موجود از جمله افزایش آسیب پذیری اقتصاد کشور در مقابل تحریم ها، وابستگی شدید و طولانی مدت به بیگانگان با بستن قرار دادهای بلند مدت، بلا تکلیفی جمهوری اسلامی ایران بر اعمال حاکمیت نسبت به تولید منابع نفتی ایران؛ از تجربیات سخت و تلخ گذشته درس گرفته و حافظ دستاوردهای بزرگ فرزندان ملت ایران باشید و اجازه ندهیم تا به بهانه جذب سرمایه گذاران خارجی قراردادهایی منعقد شود و مواضع صریح خود را بدور از فضای سیاسی و جناحی، در مجلس شورای اسلامی نسبت به شفاف سازی این قرار داد ها و جلوگیری از کرسنتی دیگر اعلام نمائید.
همچنین در این زمینه جهت یادآوری به اهم ایرادات مدل جدید قرار دادهای نفتی موسوم به (ipc) اشاراتی می شود:
1- تسلط شرکت های خارجی بر منابع نفتی و گازی و نقض حاکمیت ملی طبق ماده 2، ماده 3- بند ه
2- تضعیف کم و کیف ظرفیت تخصصی شرکت ملی نفت و شرکت های تابعه و شرکت های بخش خصوصی طبق ماده 1-بند ع، ماده 7، ماده 11- بند الف
3- عدم وجود سازوکار جریمه طرف خارجی در صورت عدم ایفای تعهدات طبق ماده 3-بند ت
4- پرهیز از خام فروشی و تکمیل زنجیره ارزش؛ امر مغفول الگوی قراردادی جدی
5- شرکت عملیاتی مشترک؛ موضوعی پرابهام طبق ماده1 – بند ع
6- نادیده انگاشتن اصول انتقال فناوری در الگوی پیشنهادی
7- خط پایه تخلیه و مدیریت تولید و منافع بی شمار خارجی طبق ماده 1- بند ژ، ماده 6 –بند ب
اصرار بر یک الگوی منفرد برای کل میادین متنوع نفت و گاز کشور به جای استفاده از سبد متنوع قرار دادی.
من الله التوفیق
شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی استان یزد